Casele ecologice sunt mai debgrabă o curiozitate pentru piața imobiliară din ziua de azi, deși ele au fost unele dintre primele metode de construcție ale omului. Cu toate acestea, numărul celor interesați pare să fie suficient de mare încât să încurajeze câțiva investitori să plănuiască întregi cartiere de case din chirpici, paiantă, baloți de paie și alte metode tradiționale de construcție. Pentru a fi eficiente însă, după normele actuale, precum și neproblematice, casele ecologice trebuie să respecte anumite criterii de construcție.

34908-9bc2.jpgCasele ecologice se pot construi din orice material natural, de preferință din cel aflat cel mai aproape de locul construcției. Pot avea o multitudine de forme și nu există o limitare pentru dimensiunea casei, în lume există chiar blocuri din baloți de paie. Structurile sunt considerate sănătoase, ecologice și rezistente, deși mulți încă asociază ideea de casă ecologică cu sărăcia din zonele rurale.

„Casele ecologice nu sunt mai prejos față de cele de beton. Din contră, sunt mai rezistente la cutremur, rezistă până la două ore la temperaturi de 2.000 grade Celsius înainte ca pereții să ia foc și sunt mai sănătoase. Iar pentru cei care folosesc proiecte bune și respectă regulile, este posibil ca locuințele lor să nu aibă nevoie de îmbunătățiri mai des decât ar avea o casă de beton”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ioan Nemes, specialist în domeniu și deținător al brandului Natural Home4U.

Umezeala este cea care poate ridica cele mai multe probleme, în cazul locuințelor ecologice. Tocmai de aceea, clienții, împreună cu constructorii lor, trebuie să aleagă un loc cât mai înalt sau să așeze construcția pe o fundație de beton și, pe cât posibil, la soare.

„Așezarea la soare nu este o problemă pentru că o casă ecologică nu se încinge la soare. Chirpiciul, de exemplu, este un material cu o capacitate uriașă de termoizolare. Caracteristica lui este aceea că primește căldura cu greutate și o cedează greu, ceea ce asigură veri răcoroase și ierni călduroase”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Virginia Mareș, constructor case ecologice Natural Construct.

Proprietarii caselor ecologice trebuie să acorde o atenție sporită riscului de inundație

De asemenea, proprietarii trebuie să aibă posibilitatea de scurgere a apei. Pentru a fi siguri că nu există niciun pericol pentru casa lor, este nevoie de studii amănunțite. Un studiu geotehnic de exemplu este recomandat înainte de construcție pentru a afla care este natura solului. Acest lucru nu doar că va oferi constructorului o idee clară despre ce materiale trebuie folosite, dar așa poți afla cu certitudine dacă sunt necesare lucrări de consolidare a solului sau dacă pânza freatică este periculos de aproape de suprafață.

„Este important pentru proprietar să știe dacă există un baraj sau un dig în amonte, să afle dacă zona este inundabilă, să cunoască structura solului și dacă există riscul unor alunecări de teren. Acest lucru este valabil și pentru casele din beton. Doar așa se poate dimensiona corect viitoarea fundație și se pot întocmi documentele necesare obținerii autorizației de construcție”, continuă Virginia Mareș.

Cei mai scrupuloși dintre proprietarii caselor ecologice caută și mediul înconjurător fără cusur

Cei care vor să își construiască o casă ecologică pot fi interesați și de mediul înconjurător. Pentru cei mai scrupuloși dintre aceștia, specialiștii recomandă să fie atenți la sursele locale de poluare chimică, nivelul poluării sonore, surse de radiații nucleare, linii de înaltă tensiune, gropi de gunoi în proximitate, aeroporturi sau rute aeriene care traversează zona ori șine de cale ferată.

„O categorie aparte o reprezintă zonele cu risc seismic, unde recomand construcția de case ecologice cu baloți de paie, nu pământ. Paiele sunt mai flexibile, dar trebuie notat faptul că o construcție din chirprici este oricum mai rezistentă la cutremure decât o casă din beton”, arată Ioan Nemes.

Normele aflate în vigoare garantează o durată de viață de 20 de ani pentru casele din chirpici, dar constructorii spun că în realitate, o casă bine întreținută poate depăși o durată de viață de 70 de ani. Totuși, legea cataloghează casele de chirpici drept construcții riscante, motiv pentru care prima de asigurare obligatorie este cu 50% mai mică decât în cazul locuințelor standard, ajungând la 10 euro/an.

CITEŞTE ŞI: Casele ecologice: cât costă, cum se construiesc și ce probleme pot apărea?


26 August 2014