La doar câteva ore după anunţul oficial că a început Prima Casă 4, românii au început să intre în agenţii imobiliare şi sucursale bancare. S-au semnat antecontracte, s-au depus dosare de creditare dar mai ales, s-a terminat aşteptarea pentru cei peste o mie de clienţi care nu au mai prins loc în cea de-a treia ediţie a programului. Dosarele lor au început să fie procesate cu prioritate.

Sursa: gazetanord-vest.roClienţii de Prima Casă au aşteptat prea mult momentul lansării celei de-a patra ediţii pentru a mai pierde timp. Mulţi dintre ei erau chiar presaţi să obţină banii, aşa că la primele ore au început să intre în sucursalele BCR. În unele dintre ele, nici măcar sistemul de procesare nu era încă bine pus la punct, dar dosare se procesau deja peste tot. Mai ales dosarele vechi, la care se lucra de la prima oră a dimineţii.

„Avem o mie de dosare rămase de la ediţia trecută fără plafon, dar care evident vor fi supuse unor modificări necesare pentru Prima Casă 4. Nu neapărat la costuri, dar sunt nişte modificări. În primul rând se reface calculul de sumă, garanţii şi toate acestea, care s-au procesat din prima zi. Tot azi, cel puţin la sediul din Universitate au venit cinci oameni să depună dosarul.", spune Corneliu Cojocaru, director de comunicare BCR.

Mulţi clienţi aşteaptă şi celelalte bănci să pornească creditarea prin Prima Casă

Cei care nu au mers în bănci, s-au dus la agenţiile imobiliare. Acum, că ştiu sigur că pot face rost de finanţare, se grăbesc să îşi rezerve locuinţele pe care le vizau demult.

„Sunt persoane care au văzut săptămâna trecută apartamentele şi nu s-au decis să le achiziţioneze, ci au aşteptat pentru că le-am spus că de luni va începe programul. Primii anunţaţi să deschidă porţile erau BCR, Raiffeisen şi Millennium. Luni dimineaţa, în jur de ora opt-nouă, am primit semnalele de la BCR, i-am anunţat, s-au făcut trei antecontracte urmând ca marţi dimineaţă să se facă şi al patrulea.", spune Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Totuşi, există o parte de clienţi care nu se grăbesc să îşi depună dosarul la prima bancă ce face anunţul de Prima Casă 4. Acesta este şi motivul pentru care specialiştii se aşteaptă la o creştere temperată a cererii pentru credite.

„O să crească numărul clienţilor, dar nu foarte mult, pentru că sunt persoane care au preferinţe: către BRD, către OTP, către Alpha Bank, şi atunci poate chiar jumătate dintre clienţi vor aştepta să înceapă şi alte bănci programul. Dar cei care sunt disperaţi, cei care sunt grăbiţi, cei care au probleme, deja au depus dosarele. Au o necesitate, au un antecontract în termen, au nevoie de o casă acum sau ştiu că preţurile vor creşte preţurile cu 10-15% în următoarele 45 de zile, aşa cum s-a mai întâmplat.", arată Giulio Angheloiu.

Acelaşi optimism moderat este arătat şi de dezvoltatorii imobiliari.

„Volumele pot să crească, dar să nu ne aşteptăm că o să fie dublu. Creşterea de anul acesta nu are cum să fie mai mare decât anii trecuţi, probabil că între 21.000 şi 25.000 tranzacţii pe an.", arată Dan Ioan Popp, CEO Impact.

Programul Prima Casă aduce avantaje pentru clienţi, dar dezavantaje pentru economie

De fapt, această rezervă pe care o au analiştii imobiliari este generată de ideea că Prima Casă are potenţialul unui program perimat. Interesul clienţilor a scăzut constant, de la ediţie la ediţie, chiar dacă fiecare program a adus condiţii de creditare mai relaxate.

„Prima Casă înseamnă mai multă bătaie de cap pentru stat, comparativ cu procentul mic de vânzări pe care îl aduce. Mai ales că statul se îndatorează pe 25-30 de ani. Părerea mea este că programul Prima Casă o să fie înlocuit treptat de produsele alternative scoase de bănci. Nu o să mai rămână decât ca un element care influenţează psihologic piaţa, dar nu în mod direct.", arată Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Va exista totuşi o perioadă de adaptare la aceste programe alternative, care vin fără de greş cu dobânzi ceva mai mari decât Prima Casă.

„Oamenii s-au obişnuit cu un avans foarte mic, nu există credit mai ieftin decât Prima Casă. Programul se adresează clienţilor care nu au foarte mulţi bani, pentru care contează şi 500-1.000 euro şi atunci când trebuie să dai mai mult, mai bine aştepţi până apare un nou program Prima Casă.", spune Cristian Orgonaş, analist economic.

În plus, cunoscătorii pieţei sunt de părere că programul Prima Casă este de natură să nu lase preţurile să scadă la nivelul lor real.

„Plafonul de 60.000 euro mi se pare mare, susţine preţurile pe piaţă. Proprietarii evită să vândă la un preţ mai mic de 60.000 euro, programul denaturează astfel piaţa, oferă o susţinere artificială. În acest moment preţurile nu diferă în funcţie de unde e locat apartamentul, care e nivelul lui de confort. Dar în mod normal, o piaţă matură are şi locuinţe de 30.000 euro şi de 60.000 euro, chiar dacă e vorba în ambele cazuri de o garsonieră.", adaugă Orgonaş.

BCR a anunţat că plafonul pe care îl are pentru Prima Casă 4 este suficient pentru următorii doi ani. Vezi aici care sunt condiţiile în care BCR acordă creditul Prima Casă 4.

Citeşte totul despre noul program în Ghidul complet al programului PRIMA CASĂ 4:


7 June 2011