Capitala industriei auto la nivel mondial, Detroit este unul dintre cele mai afectate de recesiune oraşe din SUA. Declinul economic a dus la o scădere dramatică a populaţiei, ceea ce se reflectă direct în activitatea din piaţa imobiliară. Deşi este un oraş modern, cu zone istorice prezervate cu atenţie, în anumite zone, Detroit arată ca un oraş părăsit.

32681-detroit.jpgDetroit este recunoscut în întreaga lume ca fiind Capitala Industriei Auto, renume construit încă din 1903, când Henry Ford a pus aici bazele Ford Motor Compay. La începutul secolului trecut, Detroit a fost unul dintre cele mai dinamice oraşe americane din punct de vedere economic, datorită boomului creat de industria automobilelor – în prezent, poate cea mai populară atracţie turistică a oraşului este Muzeul Henry Ford, alături de numeroase colecţii de maşini clasice.

Criza financiară începută în urmă cu şase ani a lovit puternic oraşul denumit neoficial „Motor City”. Autorităţile locale au acumulat datorii în valoare de 18,5 miliarde dolari, iar în iulie 2013, au declarat cel mai mare faliment municipal din istoria Statelor Unite ale Americii. Declinul economic s-a reflectat şi în numărul locuitorilor – populaţia a scăzut cu peste 60% faţă de vârful atins în 1950. Dacă în anul 2000, Detroit era pe locul 10 în clasamentul celor mai mari oraşe din SUA, în prezent se află pe locul 18.

  • Fondat în 1701, Detroit este cel mai mare oraş din statul american Michigan, fiind amplasat la graniţa cu Canada
  • Oraşul numără în prezent circa 680.000 locuitori, deşi la mijlocul anilor ’50 era locuit de mai bine de 1,8 milioane oameni
  • Detroit are o greutate aparte în lumea auto, dar joacă un rol important şi pe scena muzicală a lumii, fiind căminul casei de producţie Motown

Devastat de colapsul industriei auto, Detroit se luptă din răsputeri să supravieţuiască: aproape 40% din populaţia oraşului se află la limita sărăciei. Aceste statistici se resimt puternic şi în piaţa imobiliară, deşi peisajul oraşului este dominat de zgârie-nori şi clădiri moderne. Preţul locuinţelor s-a prăbuşit cu adevărat în ultimii ani, acesta fiind unul dintre cele mai bune momente pentru achiziţia unei proprietăţi de către cei care cred în revitalizarea oraşului.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 970 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 750 dolari/mp

Renumele de Capitală a Industriei Auto încă se menţine, astfel că Detroit găzduieşte în continuare târguri şi evenimente dedicate acestui segment. Acestea alimentează cererea pentru apartamente de închiriat, proprietăţi ce pot fi găsite în orice cartier al oraşului. Cele mai luxoase locuinţe sunt însă în centrul oraşului sau în districtul business şi se închiriază la preţuri competitive cu alte mari oraşe americane. Majoritatea proprietăţilor oferite spre închiriere se bucură de design modern, fiind complet mobilate şi utilate.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 800 dolari/lună; semicentral: 600 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.275 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună

Detroit este un amestec de cartiere istorice şi moderne, în care vizitatorii găsesc numeroase atracţii turistice şi opţiuni de divertisment, în ciuda declinului economic înregistrat în ultimii ani. Caracterizat de o varietate de stiluri arhitecturale, Motor City continuă să se dezvolte cu ajutorul fondurilor guvernamentale şi a unor importante sume de bani acordate de către marile companii americane încrezătoare în viitorul acestui oraş. 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Moscova, capitala cu cei mai mulţi miliardari din lume 

 

 

4 January 2014