„Piaţa românească are o perspectivă interesantă în momentul de faţă", o spune Christian Nowotny, unul dintre cei mai titraţi specialişti imobiliari din întreaga lume. Trainer imobiliar de succes, Nowotny este mai mult decât un „nume" pe piaţa imobiliară internaţională, este un brand. Invitat de IMOPEDIA.ro, trainerul a susţinut două seminarii remarcabile în faţa agenţilor imobiliari români, anul trecut. Despre piaţa imobiliară din România şi cum vor evolua lucrurile în viitor, am discutat cu Christian Nowotny, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro, în cadrul Convenţiei Europene RE/MAX de la Viena.

Sursa: imopedia.roCe părere aveţi despre România?

Îmi place foarte mult România, dar nu cred că aceasta este întrebarea. Să vă spun ce citesc în ziare: companii internaţionale care reîncep să investească în România, deoarece găsesc oferte foarte bune, din pricina proprietăţilor deţinute de persoane cu dificultăţi financiare momentane. Ceea ce citesc în presă, cel puţin din punctul de vedere austriac, este că se pompează din nou bani în România. Poate nu aceleaşi sume care veneau înainte de 2008, dar oricum, în cantităţi considerabile. Şi ştiţi cum este întotdeauna, este nevoie de doi-trei curajoşi, pentru ca ceilalţi să îi urmeze. Aşa că eu cred că piaţa românească are o perspectivă interesantă în momentul de faţă, de altfel ca şi piaţa din Bulgaria. Dar aici nu mă refer la segmentul rezidenţial, ci strict la cel comercial.

Mai sunt interesante pentru investitori aceleaşi segmente ale pieţei imobiliare ca acum câţiva ani?

Segmentul spaţiilor de birouri nu mai este atât de atractiv ca înainte, chiar aş spune că nu mai este interesant. De asemenea şi centrele comerciale sau mall-urile, au fost ridicate oriunde era posibil, au fost acoperite toate zonele, aşa că şi acesta este un segment care nu va mai fi atât de mult în lumina reflectoarelor.

Şi atunci ce este interesant acum?

În momentul acesta, părerea mea este că spaţiile logistice vor fi atracţia principală. Nici segmentul terenurilor agricole nu este de neglijat, mai ales în contextul ofertei atractive care poate fi găsită în România, dar sectorul agricol nu reprezintă un mare procent din întreaga piaţă imobiliară românească.

Ce proiecte credeţi că vor urma în viitorul apropiat?

Nu cred că vor mai urma proiecte de mare anvergură în următorii doi-trei ani. Cred că este, deocamdată, cam devreme. Cred că oamenii care sunt dispuşi să investească din nou în piaţa imobiliară, sunt dezvoltatorii de talie medie. Unii dintre ei vor vâna proprietăţi pentru clienţi speciali pe care îi au deja - de exemplu clienţi care au nevoie de centre de distribuţie în anumite zone. Astfel că aceştia vor cumpăra teren şi vor construi acolo ceea ce ştiu că se cere, apoi vor vinde către consumatorul final.

Cum vedeţi evoluţia segmentului rezidenţial din România?

Cred că segmentul rezidenţial va mai avea nevoie de încă doi-trei ani pentru a-şi reveni, va mai dura puţin până când va prinde iar avânt. Văd mult mai mult potenţial în acest sector pentru Bucureşti, decât pentru Sofia, de exemplu. În capitala Bulgariei încă mai sunt mii de unităţi locative finisate, la cheie, care sunt goale. Preţul a scăzut chiar şi cu 60% în anumite cazuri, dar tot nu există cumpărători.

În Bucureşti, există ansambluri construite înainte de 2008, cu preţurile de atunci, astfel că dezvoltatorii nu îşi permit să coboare preţul prea mult. Pe de altă parte, sunt dezvoltatori care s-au aventurat şi au construit în ultimii doi ani, la costuri mai mici, astfel că vând apartamente pe bandă rulantă.

Dezvoltatorii cu banii vechi (adică cei care au investit înainte de 2008) deţin, deocamdată, produsul greşit. Aşa că au două posibilităţi: ori îşi admit pierderile - pe care sunt convins că le cunosc, dar nu vor să le accepte, ori aşteaptă - dacă îşi permit.

Din informaţiile pe care le am, este încă cerere pe segmentul rezidenţial românesc. Este mult mai mare cererea în România, faţă de alte ţări similare. Sunt aceleaşi probleme în toate ţările de la marginea Europei, cu ieşire la Mediterana sau nu: băncile nu sunt dispuse să reia creditarea, nu sunt dispuse să reînceapă să îşi asume riscuri. Iar fără ajutorul instituţiilor financiare, este destul de greu să se deblocheze piaţa. Astfel că pentru cumpărătorul primei locuinţe, care este cel care mişcă piaţa, este destul de greu să găsească o sursă de finanţare. Reversul medaliei este că cei care împlinesc cerinţele băncilor nu sunt dispuşi să facă un asemenea pas momentan, deoarece sunt familii tinere, cărora încă le este frică de faptul că unul dintre ei ar putea să îşi piardă slujba. Aşa că pentru a nu expune întreaga familie la risc, locuiesc în continuare cu chirie.

Astfel că probabil că următorul pas pentru oamenii de afaceri ar fi să investească în construcţia de locuinţe ieftine. Şi prin locuinţe ieftine nu mă refer numai la preţul de vânzare, ci şi pentru închiriere, pentru cei care doresc să se mute într-o locuinţă mai mare, de o calitate mai bună, dar tot cu chirie.

CITEȘTE ȘI Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu

 

20 September 2011