Guangzhou este denumirea locală a oraşului Canton, a treia mare metropolă ca mărime din China. La fel ca şi celelalte oraşe importante ale ţării, economia oraşului Guangzhou se dezvoltă cu rapiditate, ceea ce se reflectă şi în piaţa imobiliară. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în ultimul an, cea mai mare creştere a preţului locuinţelor noi din China a fost înregistrată în Guangzhou.

32480-shenzhen.jpgGuangzhou este al treilea mare oraş al Chinei şi unul dintre cele cinci Oraşe Naţionale Centrale, clasificat de către GaWC drept Oraş Global de rang Beta. Cunoscut pe plan internaţional sub numele de Canton, este amplasat pe râul Pearl, la o distanţă de aproximativ 120 kilometri de Hong Kong, fiind capitala şi cel mai mare oraş al provinciei chinezeşti Guangdong. Oraş cu o istorie de aproape 23 secole, Guangzhou a fost dintotdeauna un port important al Chinei, fiind în prezent un centru-cheie la nivel naţional al mijloacelor de transport maritime, feroviare şi aeriene. Aeroportul din Guangzhou este unul dintre cele mai moderne din lume, fiind baza flotei China Southern Airlines – cea mai mare companie aeriană a ţării, clasată între primele zece la nivel global.

  • Guangzhou este cel mai mare oraş din sudul Chinei, cu o populaţie de 12,78 milioane locuitori, conform Recensământului din 2010
  • Guangzhou face parte din aglomeraţiurbană numită „Mega Oraşul din Delta Râului Pearl”, ce include Shenzhen, Dongguan, Foshan, Jiangmen şi Zhongshan – cu o populaţie estimată la 40 milioane oameni, este a doua mare aglomeraţie urbană a lumii, conform potrivit CityPopulation

Înflorirea economică a Chinei din ultimii ani a atras cu sine o dezvoltare puternică a sectorului imobiliar. Guvernul chinez face eforturi uriaşe pentru a tempera acest sector, însă nu poate fi temperată cererea uriaşă, faţă de stocul mic de unităţi rezidenţiale. În ultimii doi ani, preţul locuinţelor noi a urcat vertiginos în cele mai mari patru oraşe ale Chinei, ceea ce îngrijorează autorităţile, care iau diverse măsuri pentru a nu ajunge la o bulă imobiliară. Cea mai însemnată creştere a fost înregistrată în Guangzhou – valoarea apartamentelor noi a urcat cu peste 21%, din octombrie 2012 şi până în prezent, conform datelor Biroului Naţional de Statistică. Nici Beijing, Shanghai sau Shenzhen nu au fost scutite de creşteri simţitoare de preţ, însă acestea au fost mai mici de 20%, pentru aceeaşi perioadă. De asemenea, valoarea locuinţelor a crescut în 69 din cele 70 oraşe ale Chinei monitorizate de instituţia de statistică.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 4.100 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 dolari/mp

Pentru a limita creşterile de preţ din sectorul real estate, fostul Premier a lansat un plan pe trei ani, iar una dintre cele mai controversate măsuri a fost impunerea unui avans minim de 60%, pentru a doua locuinţă cumpărată. Pentru a nu împiedica înflorirea economică, noul Premier a cerut realaxarea restricţiilor impuse cumpărătorilor imobiliari. Drept urmare, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 33% în primele zece luni ale lui 2013. Astfel că începând cu luna noiembrie, autorităţile celor patru mari oraşe ale Chinei au mărit avansul minim la 70% din valoarea proprietăţii, măsură ce trebuie respectată de cei care cumpără o a doua locuinţă.

Valoarea medie a apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 540 dolari/lună; semicentral: 270 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 dolari/lună; 500 dolari/lună

Chiriile nu au urcat direct proporţional cu preţul apartamentelor, totuşi şi acest segment s-a dezvoltat simţitor în ultimii ani. Oraşele mari atrag numeroşi locuitori din zonele rurale, veniţi în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Veniturile obţinute le permit acestora să îşi cumpere propria locuinţă, însă stocul existent este limitat. Închirierea unui apartament rămâne astfel singura soluţie, astfel că cererea este mare şi pe acest segment, astfel că perioada de căutare poate fi destul de lungă.

AFLĂ CUM Cel mai bogat om de afaceri din China a fondat un imperiu imobiliar în doar 20 ani

 

30 November 2013