Capitala cubaneză este un loc de neuitat, un oraş exotic, plin de istorie, a cărui dezvoltare spectaculoasă a fost încetinită de regimul lui Fidel Castro. Havana este un oraş cu un potenţial uriaş, cu miliarde de dolari blocaţi într-o piaţă imobiliară rămasă în timp, ce se redeschide încet publicului, în încercarea actualului preşedinte de a relansa economia naţională.

32792-havana.jpgHavana este capitala şi cel mai mare oraş al Cubei, precum şi centrul comercial al ţării, având unul dintre cele mai importante porturi din regiune. În Havana îşi au sediul principal cele mai importante companii locale, dar şi numeroase ambasade sau organizaţii internaţionale. Oraşul ocupă locul patru în clasamentul celor mai mari oraşe din Caraibe şi este una dintre cele mai savuroase destinaţii turistice din lume, cu circa 1,5 milioane turişti anual.

În urmă cu cinci secole, oraşul a fost fondat de către spanioli ca un punct de legătură între Lumea Veche şi cea Nouă, devenind unul dintre cele mai însemnate porturi pentru vasele spaniole. La începutul secolului XX, a fost ocupată de Statele Unite ale Americii, după care au urmat 50 ani de înflorire economică. Turismul a crescut într-un ritm ameţitor, Havana a devenit capitala exotică a jocurilor de noroc şi a căpătat numele de „Parisul Caraibelor”. Această perioadă s-a încheiat odată cu venirea la putere a lui Fidel Castro, iar Havana a fost extrem de afectată de embargoul american.

  • Fondată în secolul XVI, Havana a devenit un important port comercial şi militar, datorită poziţiei sale geografice. Totodată, oraşul a avut mult de suferit din cauza piraţilor
  • Capitala cubaneză se întinde pe o suprafaţă de circa 720 kilometri pătraţi şi are o populaţie de 2,3 milioane locuitori

La jumătate de secol după ce guvernul Fidel Castro a expropriat întreaga ţară, piaţa imobiliară a Cubei începe să vadă nişte schimbări. La sfârşitul lui 2011, vânzarea şi achiziţia de proprietăţi au devenit legale, ca parte a planului inițiat de preşedintele Raul Castro pentru a genera o creştere economică a ţării. Cu toate acestea, liberalizarea pieţei imobiliare are deocamdată anumite limite: cetăţenii au dreptul să deţină o singură locuinţă în interiorul oraşului şi o singură proprietate într-o zonă turistică. În acelaşi timp, cubanezii stabiliţi peste hotare sau cetăţenii străini nu pot face achiziții imobiliare, iar agenţii şi avocaţii imobiliari se află în afara legii.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 250 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 230 dolari/mp

Piaţa imobiliară abia începe să se dezvolte, iar preţul mediu al unui apartament din Havana este de doar 16.000 dolari. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că circa 45.000 locuinţe au fost vândute în anul 2012, însă „cunoscătorii” pieţei spun că tranzacţiile informale se ridică la 100.000. Un apartament micuţ, din Havana Veche, costă 10.000 dolari, în timp ce o vilă luxoasă, amplasată într-un cartier exclusivist, precum Siboney sau Miramar, poate ajunge la jumătate de milion de dolari.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 250 dolari/lună; semicentral: 260 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 450 dolari/lună; semicentral: 100 dolari/lună

Havana se mândreşte cu o arhitectură aparte, modelată în perioada colonială. Oraşul este împărţit în trei mari zone – Havana Veche (Habana Vieja), Vedado şi suburbiile dezvoltate recent. Partea veche a oraşului a fost inclusă în lista Patrimoniului Cultural UNESCO, în 1982, după ample lucrări de restaurare, venite după o îndelungată perioadă de sărăcie. Deşi Plaza de Armas este cel mai cunoscut obiectiv turistic, Havana este plină de piaţete, construcţii impresionante şi clădiri istorice.

CITEȘTE ȘI: Riyadh, cel mai prosper oraş din Regatul Petrolului

 

18 January 2014