Oraș de o frumusețe calmă, Helsinki este printre cele mai importante metropole din nordul Europei. Capitala Finlandei este recunoscută pentru calitatea ridicată a vieții, în ciuda prețurilor ce par (de cele mai multe ori) astronomice, în ochii vizitatorilor.

35761-helsinki.jpgHelsinki este atât capitala Finlandei, cât și al treilea mare oraș nordic (după Stockholm și Oslo). Totodată, acesta este centrul politic, financiar, cultural și educațional al țării, astfel că nu este de mirare că circa 70% dintre companiile străine care derulează operațiuni în Finlanda își stabilesc sediul în Capitală.

De asemenea, Helsinki este unul dintre cele mai importante orașe din nordul Europei, recunoscut pentru calitatea ridicată a vieții. Potrivit analizelor, Helsinki este unul dintre cele mai curate orașe din lume, cu unul dintre cele mai bine cotate aeroporturi din Europa, iar Finlada este printre țările cu cei mai fericiți locuitori de pe glob.

  • Helsinki a fost fondat în anul 1550, ca și oraș comercial, la ordinul Regelui Gustav I al Suediei. Numele său inițial a fost Helsingfors
  • Cu o populație de 620.000 locuitori și circa 1,4 milioane oameni în zona metropolitană, Helsinki este cel mai dens populat oraș finlandez

Oraș ai cărui locuitori se bucură de o calitate ridicată a vieții, Helsinki are și un grad ridicat de împroprietărire, spre deosebire de alte capitale europene. Prețul proprietăților poate părea ridicat la o primă privire (în special pentru cei din Europa de Est), însă acesta este accesibil localnicilor, întrucât salariile sunt mai mult decât mulțumitoare – spre exemplu, venitul lunar al unui bucătar este de circa 2.200 euro, iar cel al unui șofer de autobuz este de 2.600 euro, în timp ce un economist câștigă circa 4.000 euro/lună, iar venitul unui profesor ajunge la 6.000 euro/lună (potrivit Helsinki Times).

Preț mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.900 euro/mp
  • Apartament semicentral – 3.700 euro/mp

Helsinki nu reprezintă o reală atracție pentru investitorii imobiliari de peste hotare – dincolo de faptul că restricțiile impuse cumpărătorilor străini au fost ridicate complet abia la sfârșitul anilor ’80, în prezent, randamentele din chirii sunt scăzute, iar stabilitatea pieței imobiliare face ca profiturile pe termen scurt să fie coborâte. Potrivit agenților imobiliari locali, există însă o categorie bine definită de clienți străini care își plasează banii în proprietățile din Helsinki: rușii. De cele mai multe ori aceștia achiziționează o locuință aici pentru a evita taxele din țara natală.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 930 euro/lună; semicentral: 730 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.770 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună

Numărul locuințelor oferite spre închiriere este mai scăzut decât în alte metropole europene de dimensiuni comparabile, întrucât cererea nu este la fel de mare. Cele mai multe apartamente închiriate în regim hotelier sunt deținute de companii specializate, marja de negociere a prețului fiind destul de largă.

În prezent, peisajul urban al capitalei finlandeze este dominat de clădiri înalte și turnuri de birouri, însă lucrurile s-au schimbat de puțin timp – construcția de zgârie-nori a fost aprobată de autorități abia în secolul al XXI-lea, ca parte a unui amplu plan de modernizare a orașului.

AFLĂ INFORMAȚII DESPRE PIAȚA IMOBILIARĂ DIN:

 

15 November 2014