Agentiile imobiliare din Cluj, Sibiu, Timisoara, Iasi si Constanta au vandut cu 50% mai putine imobile anul acesta fata de anul trecut. In Sibiu si Timisoara, agentii imobiliari consultati de HotNews.ro sustin  ca pentru a-si vinde imobilele unii dezvoltatori au scazut preturile chiar si cu 20%. In Cluj, agentii imobiliari declara ca volumul vanzarilor a scazut, dar la Oficiul de Cadastru s-au inregistrat mai multe tranzactii decat in 2007. In Constanta agentiile si-au dublat bugetele pentru publicitate dar au vandut mult mai putine imobile decat in 2007.

Cititorii Hotnews.ro sunt invitati sa-si povesteasca propriile experiente de pe piata imobiliara. Aceste informatii vor fi sursa unui nou articol.

Potrivit agentiilor imobiliare din Sibiu consultate de HotNews.ro volumul vanzarilor de imobile a scazut cu un procent cuprins intre 35 si 50% de la inceputul anului si pana acum fata de aceeasi perioada din 2007. “Scaderea a fost drastica, din evaluarile noastre cam de 50%. Daca anul trecut investitorii si dezvoltatorii angajau ei persoane care sa vanda direct imobilele si ne refuzau pe noi acum au venit la noi cu oferte pentru ca nu mai vand”, sustine Ioan Idomir, directorul agentiei Intermed din Sibiu.

Agentia pe care o conduce a inregistrat insa un volum mai ridicat al vanzarilor de terenuri. “Asta a fost salvarea noastra, vanzarea de terenuri agricole. S-au vandut multe terenuri agricole investitorilor straini”, a mai explicat Idomir. Datorita volumului mic de vanzari, unii dezvoltatori au fost nevoiti sa scada preturile sau sa ofere compensatii.

Potrivit reprzentantilor agentiei Edil Sibiu, dezvoltatorii au scazut preturile cu 10 pana la 20%, adica o scadere a pretului de 25-40 de euro pe metrul patrat construit. Unele companii ofera bonusuri precum: finisajele incluse in pretul apartamentului sau seturi complete de mobila. Agentii imobliari consultati au mentionat ca in topul vanzarilor de imobile anul acesta sunt garsonierele.

  • Garsoniera: 25.000-30.000 euro
  • Apartament cu doua camere: 43.000-55.000 euro
  • Apartament cu trei camere: 58.000-70.000 euro  (preturi medii, sursa: Edil Sibiu)


Contradictia de la Cluj: volumul de vanzari a scazut dar a crescut numarul de tranzactii inregistrate oficial

Potrivit agentilor imobiliari din Cluj numarul tranzactiilor de pe piata a scazut, diminuarea fiind apreciata intre 20 si 50%. „Cea mai buna expresie care ar putea caracteriza piata imobiliara din Cluj este: stand-by”, afirma Corina Muntean, executive manager la agentia Edil, adaugand ca „desi exista cerere si oferta, potentialii clienti manifesta reticenta in a investi datorita zvonurilor exacerbate”. In schimb, daca piata este in scadere ca volum al tranzactiilor, acum se cuantifica cresterile din anii trecuti.

Potrivit unui raport al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj, numarul de operatiuni inregistrat de oficiu a crescut in prima jumatate a acestui an cu 15%. Cele mai mari cresteri au fost înregistrate in zona Cluj (+14%) si Gherla (+29%), care sunt puse pe seama emulatiei create de investitia Nokia de la Jucu. Cresteri semnificative a cunoscut si zona Turda, unde activitatea turistica este în dezvoltare. „Din statisticile Oficiului de Cadastru reiese ca tranzactiile continua sa se faca in judet, dar la fel de posibil este ca dezvoltatorii sa fi inscris constructiile abia acum, dar tranzactiile sa fi fost facute anterior”, apreciaza Mihaela Muresan, purtator de cuvant la Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj.

Garsoniera: 40.000-52.000  euro
Apartament 2 camere: 68.000-90.000 euro
Apartament 3 camere: 75.000-130.000 euro (Preturi medii sursa Edil Cluj)

Timisoara: “Anul trecut aveam 5-7 vizonari pentru o garsoniera, acuma trece o saptamana si nimeni nu e interesat”

Evaluarile agentiilor imobiliare din Timisoara consultate de HotNews.ro arata ca piata imobiliara se afla in impas. “In ultimele trei luni comparativ cu aceeasi perioda a anului trecut volumul vanzarilor a scazut. Daca luam in considerare perioada scursa de la inceputul anului in comparatie cu aceeasi perioada din 2008, numarul de tranzactii imobiliare a scazut cu cel putin 50%”, sustine  Iosif Varga reprezentantul Bambohouse.

Potrivit agentilor imobiliari ai companiei, fata de anul trecut au crescut extrem de mult numarul timisorenilor care doresc sa isi vanda imobilele.  "Anul trecut de exemplu intr-un ziar local erau cam 9.000 de anunturi pe imobiliare din care trei sferturi anunturi de agentie, acum sunt 15.000 de anunturi din care 80% sunt ale persoanelor fizice. In schimb, daca anul trecut puneam un anunt ca vand o garsoniera, aveam 5-7 vizonari, acuma poate sa treaca si o saptamana si sa nu fie nimeni interesat”, spune Iosif Varga.

Potrivit reprezentantilor agentiei Sovida, o alta agentie imobiliara din Timisoara, dezvoltatorii imobiliari au scazut preturile cu 15 pana la 20%. “Vanzarile au scazut, nu mai exista o cerere atat de mare. Piata imobiliara din Timisoara este instabila”, a declarat Aurel Vid managerul Sovida.

  • Garsoniere: 30.000-48.000 euro
  • Apartament 2 camere: 55.000-80.000 euro
  • Apartament 3 camere: 70.000-90.000 euro (Preturi medii sursa agentia imobiliara Sovida)


Iasi: vanzarile de imobile au scazut la jumatate, dar a crescut piata terenurilor

In Iasi coordonatele pietei imobiliare sunt aceleasi: volumul vanzarilor a scazut, tranzactiile cu terenuri agricole au crescut iar numarul de clienti care vor sa vanda a crescut. “La o prima evaluare cred ca fata de anul trecut volumul de tranzactii a scazut cam la jumatate. In schimb a crescut numarul de tranzactii cu terenuri, in special cele agricole”, a declarat Diana Potaru directorul agentiei Velis.

In ceea ce priveste volumul tranzactiilor de terenuri reprezentantii InterImobiliare sustin ca multe dintre aceste tranzactii le-au realizat cu investitori straini. “Pe acest segment au venit multi straini care au cumparat in masa”, a declarat Ciprian Iovu, reprezentantul InterImobiliare Iasi. Reprezentantii agentiilor imobiliare consultate sustin ca datorita volumului mic de tranzactii unele agentii mai mici care au intre 5 si 15 angajati au fost nevoite sa isi concedieze o parte dintre angajati sau sunt pe punctul de a se inchide.

  • Garsoniera: 32.000-38.000 euro
  • Apartament 2 camere: 45.000-65.000 euro
  • Apartament 3 camere: 60.000-80.000 euro (Preturi medii sursa InterImobiliare)


Constanta: 50% mai putine vanzari, 50% mai multi bani investiti in publicitatea imobiliara

Datorita sezonului estival piata imobiliara din Constanta are alta conformatie. Agentii imobiliari consultati spun ca vara in lunile de vacanta, in fiecare an, vanzarile scad dramatic. “In fiecare an pe perioada verii vanzarile scad, asta e un efect al sezonului estival si preturile scad, dupa care in toamna cresc din nou si vanzarile si preturile. Daca luam in calcul perioada scursa de la inceputul anului fata de anul trecut este clar ca volumul de vanzari a scazut cu cel putin 50%”, a declarat Adela Dionisiac, reprezentantul InterClas.

Datorita crizei de vanzari agentii imobiliari din Constanta sustin ca au fost nevoiti sa investeasca mai mult in publicitate. “Fata de anul trecut am fost nevoiti sa ne dublam costurile pe publicitate. Am facut banere, fluturasi, anunturi, totul pentru a incerca sa ne marim vanzarile”, sustine Adriana Manea, agent imobiliar cu o experienta de opt ani pe piata imobiliara din Constanta.

Ca efect al costurilor ridicate de functionare, unele agentii imobiliare au fost nevoite sa isi concedieze o parte dintre angajati sau sa isi inchida activitatea. “Am auzit si eu de asemenea cazuri. Chiar colegi de breasla au fost nevoiti sa isi concedieze angajatii. Costurile sunt foarte mari pentru o agentie mica, de exemplu, pentru publicitate, costurile ajung pana la 8-9 mii de euro, iar agentii traiesc din comisioane, dar daca nu exista vanzari nu apare nici profitul”, a mai explicat Adriana Manea.

  • Garsoniera: 48.000-60.000 euro
  • Apartament 2 camere: 55.000-70.000 euro
  • Apartament 3 camere: 85.000-90.000euro (Preturi medii sursa Acord Imobiliare)


Nota:
Preturile medii publicate nu sunt realizate pe baza unor studii de piata ci reprezinta estimarile oferite de agentiile imobiliare consultate. Pentru acest material au fost consultate mai multe agentii imobiliare decat cele care sunt mentionate in textul publicat. 

Sursa

18 September 2008