Liege este cel mai mare oraş al Valoniei, precum şi centrul cultural al vorbitorilor de limbă franceză din Belgia. Caracterizat de un amestec captivant între bijuterii istorice şi clădiri moderne, Liege este un oraş cu suflet tânăr, mulţumită zecilor de mii de studenţi din toate colţurile lumii.

34590-cy5z.jpgAl treilea mare oraş al Belgiei, Liege este capitala provinciei belgiene cu acelaşi nume, din regiunea Valonia. Cu un important rol pe scena economică regională, Liege este şi astăzi inima zonei industriale belgiene, iar în trecut era unul dintre cele mai importante centre industriale din întreaga Europă. Prosperitatea oraşului se datorează fierului, oţelului, sticlei şi cărbunelui, astfel că a căpătat supranumele de „La Cité Ardent” (trad: Oraşul de Ardere).

Totodată, Liege este o destinaţie turistică apreciată, datorită numeroaselor construcţii istorice întreţinute cu grijă, a numărului mare de biserici, muzee şi palate. Mai mult, autorităţile se preocupă constant de imaginea oraşului şi, în încercarea de a-i mări atractivitatea în ochii vizitatorilor europeni, au desfăşurat recent ample lucrări de reconstrucţie şi modernizare în zona centrală a oraşului.

  • Liege este cel mai mare oraş francofon din Belgia, după capitala Bruxelles
  • Oraşul are o populaţie de 200.000 locuitori, iar în zona sa metropolitană locuiesc circa 750.000 oameni

De la începutul anilor 2000 şi până în 2008, întreaga Belgie a trecut printr-un boom imobiliar, iar în această perioadă, preţul locuinţelor s-a mărit cu 130%, la nivel naţional. Cele mai puternice creşteri au fost resimţite în zona Capitalei, dar nici celelalte două mari regiuni nu au scăpat – în Valonia, preţurile au urcat cu circa 115%. Odată cu începerea crizei financiare pe plan mondial, această tendinţă a încetat. Valoarea proprietăţilor s-a depreciat uşor până în 2010, însă cu doar câteva procente, după care a început să urce uşor din nou, potrivit statisticilor Eurostat.

Preţ mediu al apartamentelor din Liege, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.800 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 euro/mp

Liege este un centru educaţional major al Belgiei, ce atrage aproape 45.000 studenţi din toate colţurile lumii, ce urmează cursurile a 24 de instituţii. Mai mult, oraşul este renumit pentru evenimentele culturale şi festivalurile de mare interes pe plan european, ce atrag anual zeci de mii de vizitatori. Drept urmare, sectorul închirierilor beneficiază de o activitate intensă, iar oferta de locuinţe de închiriat în regim hotelier este bogată şi variată.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 400 euro/lună; semicentral: 300 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 900 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Liege este unul dintre puţinele oraşe ce a reuşit să îşi păstreze foarte multe clădiri din secolul al XVII-lea şi al XVIII-lea, prezente în special în zona centrală. Oraşul este o combinaţie interesantă între cartiere istorice, zone elegante ce datează din ultimul secol şi clădiri rezidenţiale înalte, ridicate în ultimele decenii. Liege este un oraş cu deosebit de multă istorie şi cultură, ce beneficiază de un amplasament deosebit pe malul râului Meuse, precum şi de o viaţă de noapte animată, ceea ce face să fie o destinaţie turistică ideală.

AFLĂ INFORMAȚII DESPRE ALTE ORAȘE DIN BELGIA:

 

12 July 2014