Pieţele imobiliare ale marilor economii ale lumii se ridică încet, dar sigur.Tendinţa este confirmată de studiul făcut de specialiştii Global Property Guide în cel de-al treilea trimestru al lui 2009.

sursa:www.1235.roTotuşi, din cele 27 de ţări care au publicat deja statisticile pe Q3, cele mai multe au avut de-a face cu scăderi ale preţurilor pe piaţa imobiliară.

Astfel, în 17 state casele s-au ieftnit, în timp ce pieţele imobiliare din doar 10 ţări se pot lăuda cu majorări ale preţurilor. În plus, scăderile dramatice din anumite ţări, cumulate, au fost mult mai mari decât totalul creşterilor înregistrate în perioada iulie-septembrie 2009.

Este vorba despre Letonia - unde casele s-au ieftinit cu aproape 60% în ultimul an, Bulgaria - ţară în care preţurile au scăzut într-un an cu peste 28 de procente, Islanda - unde locuinţele sunt acum cu 21% mai ieftine faţă de Q3 2008, Rusia - unde scăderea a fost de circa 20% şi Slovacia - unde casele sunt acum mai ieftine cu peste 15%.

Per total însă balanţa pare să se echilibreze. Căci, cel puţin până acum, ultimul trimestru al acestui an a adus creşteri pe pieţele imobiliare din 16 ţări şi scăderi doar în 11 state. Marea Britanie, Canada, Germania, Singapore şi Africa de Sud au înregistrat scumpiri ale locuinţelor în Q3 faţă de Q2, în ciuda faptului că au fost profund afectate de criza economică mondială.

Israelul se poate lăuda cu cele mai bune rezultate înregistrate în două trimestre consecutive. Aici, casele s-au scumpit cu 8,4% până în trimestrul al doilea, iar creşterea a depăşit 10 procente în cel de-al treilea trimestru.

 

26 November 2009