Simbol al puterii pe plan global, orașul New York este considerat a fi Capitala Lumii, cu un puternic impact în diverse domenii – de la comerț, finanțe sau tehnologie, până la arte, modă sau divertisment. Loc în care se întâlnesc cei mai bogați oameni, dar și numeroase culturi, New York este o metropolă complet diferită de oricare alta din lume.

35676-homepage.jpgNew York este cel mai mare oraș și unul dintre cele mai puternice motoare economice ale Statelor Unite ale Americii, având statutul de Oraș Alfa (o deosebită importanță în sistemul economic mondial). Considerat a fi capitala financiară și culturală a lumii, New York este orașul din care se lansează tendințele în numeroase domenii (comerț, finanțe, artă, modă, cercetare, educație sau media). Drept urmare, fascinanta metropolă ocupă constant una dintre pozițiile fruntașe în clasamentele din toate domeniile: este între cele mai vizitate destinații ale lumii, printre cele mai importante și mai bogate orașe la nivel global, între metropolele cu cei mai mulți zgârie nori sau cu cei mai mulți milionari, iar lista poate continua.

De unde provine denumirea de „Big Apple”? – La începutul anilor ’20, termenul „apple” (trad: măr) era folosit pentru a descrie premiile oferite la cursele de cai. Astfel de întreceri erau extrem de populare în New York și în împrejurimile acestuia, recompensele fiind cu mult mai ridicate aici decât în alte orașe americane. Denumirea de „Big Apple” (trad: marele măr) a fost folosită ca supranume pentru New York de către jurnalistul sportiv  John J. Fitz Gerald, în articolele sale din New York Morning Telegraph. În scurt timp, aceasta a fost preluată și de alți jurnaliști, fiind folosită și în alte domenii. Însă adevărata popularitate a venit în anii ’70, când „Big Apple” a fost folosit în campaniile oficiale pentru promovarea turismului.

  • Fondat în anul 1624 de către coloniștii olandezi, orașul a fost denumit inițial „New Amsterdam”. Ulterior, englezii l-au rebotezat „New York”, pentru ca mai apoi numele să îi fie din nou schimbat de olandezi în „New Orange”
  • Încă din 1790, New York este cel mai mare și mai dens populat oraș al Statelor Unite ale Americii. În prezent, 8,4 milioane oameni locuiesc într-o suprafață de 790 kilometri pătrați
  • Metropola este un magnet pentru imigranții de pe toate continentele – cu circa 800 limbi vorbite, New York este orașul cu cea mai mare diversitate lingvistică din lume

Big Apple a fost și va rămâne pentru mult timp una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii imobiliari din întreaga lume. În cel mai mare oraș american, activitatea din sectorul real estate are propriul ritm – deși a fost afectată de criza financiară începută în 2007, lucrurile s-au îmbunătățit mult mai rapid decât în alte orașe de dimensiuni similare. Proprietățile de lux sunt vânate de miliardarii din toate colțurile lumii, în portofoliul acestora fiind aproape obligatoriu să existe o locuință în cea mai râvnită metropolă de pe mapamond. Proprietățile new-yorkeze au demonstrat că își păstrează valoarea în timp, astfel că orice locuință de aici este considerată a fi o investiție bună.

Preț mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 9.800 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 5.100 dolari/mp

New York este format din cinci mari cartiere, ce au fost reunite într-un singur oraș, în anul 1898 – Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens și Staten Island au caracteristici foarte diferite, reprezentând fiecare în sine puncte de atracție turistică. Prețurile de închiriere sunt mari în oricare dintre aceste zone, ca orice alte costuri din New York – locuințe similare din alte mari orașe americane se închiriază la prețuri de două-trei ori mai mici decât în N.Y. Cu toate acestea, nici cele mai puțin atractive sau cele mai costisitoare apartamente nu rămân neînchiriate.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 2.900 dolari/lună; semicentral: 1.800 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 5.200 dolari/lună; semicentral: 3.400 dolari/lună

Cel mai mare oraș american este renumit peisajul său unic, caracterizat de clădiri cu diferite stiluri arhitecturale, din diverse perioade. Totodată, New York este o metropolă dominată de zgârie-nori – nu numai că se mândrește cu aproape 6.000 de clădiri înalte (aproape 600 dintre acestea având peste 100 metri), dar orașul găzduiește și prima construcție de acest tip. Nu în ultimul rând, cinematografia americană l-a transformat în cel mai ușor de recunoscut oraș din lume, peisajul său fiind familiar chiar și celor care nu l-au vizitat niciodată.

AFLĂ DETALII DESPRE ALTE MARI ORAȘE AMERICANE:

 

 

 

 

 

 

1 November 2014