Pe plan mondial, Paris are o reputaţie aparte în orice domeniu. În sectorul real estate, clienţii internaţionali consideră că proprietăţile din capitala Franţei reprezintă o bună investiţie pe termen lung, renume ce se reflectă în mod direct asupra preţurilor. Parisul are unele dintre cele mai costisitoare locuinţe, însă acestea se vând la pachet cu o parte din istoria, luxul şi eleganţa oraşului.

34682-4vpx.jpgCapitala şi cel mai mare oraş al Franţei, Paris reuşeşte de secole să se menţină între cele mai importante oraşe ale lumii. Încă din secolul al XII-lea, capitala franceză a devenit unul dintre centrele europene în domenii precum cultura, arte sau educaţie, iar de-a lungul istoriei, Parisul a fost punctul de plecare a numeroase evenimente politice de o importanţă aparte.

În prezent, Paris este un oraş de rang Alfa, unul dintre cele mai influente oraşe la nivel mondial în diverse domenii, de la politică sau educaţie, până la cultură, divertisment sau modă. Capitala franceză atrage cele mai puternice branduri, iar în zona metropolitană a Parisului îşi au sediul principal 30 de companii incluse în lista Forbes a celor mai importante companii din lume, astfel că nu este de mirare că oraşul are printre cele mai mari PIB-uri de pe planetă – potrivit Institutului Naţional de Statistică şi de Studii Economice din Franţa, dacă ar fi fost o ţară, Regiunea Parisului s-ar fi înscris între primele 20 de economii ale lumii.

  • Capitala Franţei este denumită şi „Oraşul Luminilor”. Dacă iniţial acest supranume a provenit de la faima sa ca centru educaţional în perioada iluministă, ulterior, denumirea s-a păstrat datorită iluminării stradale
  • Paris se întinde pe o suprafaţă de 105 kmp, unde locuiesc 2,23 milioane oameni, ocupând locul cinci în clasamentul celor mai mari oraşe din UE. În zona sa metropolitană trăiesc circa 10 milioane oameni
  • Aproape 14 milioane de turişti străini au vizitat capitala franceză de-a lungul anului 2013, ceea ce plasează Paris pe locul doi în clasamentul celor mai vizitate oraşe din Europa

În lumea imobiliară, Paris este perceput ca fiind unul dintre cele mai puternice branduri din lume, alături de Londra sau New York. Istoria şi valorile oraşului atrag cei mai bogaţi oameni şi îi fac pe clienţii imobiliari să plătească chiar şi zeci de milioane de euro pentru o locuinţă. Mai mult, cumpărătorii străini consideră că proprietăţile pariziene reprezintă o investiţie sigură pe termen lung, chiar dacă în ultimii ani a trecut prin perioade mai slabe – după implementarea noului sistem de taxare impus de preşedintele Hollande, francezii cu dare de mână au dispărut din sectorul real estate al Parisului, deoarece şi-au mutat averile peste hotare. Drept urmare, proprietăţile de lux s-au devalorizat cu până la 10%, într-un singur an. Segmentul premium a devenit astfel mult mai accesibil decât cel al capitalei britanice şi nu a durat mult până când casele cu istorie au intrat în vizorul investitorilor internaţionali.

Preţ al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 9.800 euro/mp
  • Apartament semicentral – 6.750 euro/mp

Capitala Franţei este printre metropolele cu cele mai scumpe costuri de trai, fiind unul dintre oraşele cu cele mai mari chirii din lume. Oraşul atrage ca un magnet vizitatori, studenţi sau expaţi din toate ţările, iar cererea pentru locuinţe de închiriat depăşeşte cu mult oferta, în orice perioadă a anului. Potrivit companiilor de consultanţă imobiliară, chiriile au crescut simţitor în ultimii ani, în special în cele mai renumite zone ale Parisului. Apartamentele centrale sunt cele mai căutate, deşi multe dintre acestea sunt foarte vechi şi au suprafeţe reduse. În mod atipic faţă de alte capitale europene, în Paris sunt foarte căutate locuinţele din construcţiile vechi, deoarece au o aură aparte.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 830 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.430 euro/lună: semicentral: 1.750 euro/lună

Oraşul Luminilor este împărţit în 20 de cartiere, denumite „arrondissements”. Acestea sunt numerotate în spirală, începând din Centru, de pe malul stâng al Senei. Cele mai luxoase şi mai costisitoare locuinţe sunt în cartierele 1, 4, 5, 6 şi 7, toate poziţionate lângă râu, aproape de cele mai fierbinţi puncte ale oraşului. Avenue Montaigne este strada cu cele mai scumpe proprietăţi din Paris, unde preţul/mp poate ajunge până la 50.000 euro, potrivit Sotheby’s International Realty France. Aceasta este urmată de Avenue Avenue des Champs-Élysées şi Quai Anatole, unde preţurile sunt în jur de 20.000-25.000 euro/mp.

NU RATA FOTOGRAFII DIN Capsula Timpului – apartamentul parizian deschis după 70 ani

 

19 July 2014