În ultimii ani, România a învăţat să se adapteze unui nou set de reguli pentru piaţa imobiliară. Abuzurile, exagerările şi specula nu au mai fost o trăsătură definitorie a tranzacţiilor. Piaţa s-a transformat încet dintr-una în care proprietarul domina, într-una în care clientul dictează. Pe măsură ce timpul a trecut, preţurile au început să scadă tot mai puţin, până când au atins un nivel de stabilitate. Răspunsul pe care toţi vor să îl afle este: când atingem punctul de inflexiune? Când ne întoarcem pe creştere şi care va fi ritmul acesteia?

29853-principala.jpgÎntreaga lume a aflat, în cel mai dureros mod chiar, care sunt repercusiunile unei pieţe imobiliare crescute artificial. În România, efectele au fost poate dintre cele mai blânde şi, totuşi, ne-au zdruncinat puternic.

Statisticile arată că, în ultimii trei-patru ani, valoarea unui bun imobiliar a scăzut cu 50%. Vorbim desigur despre media pieţei, incluzând chiar şi terenurile. Au fost ani în care ieftinirile au fost de 20%. Au urmat apoi ani cu ieftiniri de 15%, urmate de alţi ani, cu 10%. În 2012 faţă de 2011 însă, scăderile nu au fost aşa de mari. Preţurile abia dacă s-au modificat cu câteva procente. Întrebarea este dacă am ajuns în punctul în care o luăm invers, şi chiar dacă este greu de spus acum, vom şti cu certitudine că ni se întâmplă asta atunci când va începe schimbarea de trend”, arată Adrian Șişchin, director regional RE-MAX România.

De acum, proprietăţile se vor vinde într-un timp mediu de şase luni, iar scumpirile anuale vor fi minore

Cert este că, în momentul în care piaţa va începe să crească, nimeni nu ar trebui să se mai aştepte la profituri spectaculoase. De asemenea, toată lumea ar trebui să se obisnuiască cu gândul că vânzarea unei proprietăţi este un proces de durată. Singurele imobile care se vând cu viteza cu care dispăreau de pe piaţă în 2007-2008 sunt cele cu discounturi uriaşe.

Definiţia unei pieţe echilibrate, la nivel mondial, este locul unde preţurile cresc cu 5% anual. Dacă preţurile sunt mult mai mari, este o piaţă a vânzătorilor. Pendulul acum este în direcţia opusă. Acum, la putere este cumpărătorul. Timpul mediu în care stau proprietăţile pe piaţă este de şase luni. Acesta este considerat un element de normalitate. Se tranzacţionează mai repede când există un grad mare de urgenţă din partea proprietarului. Aceste imobile se transformă în ponturi şi se vând cel mai repede”, continuă Adrian Șişchin.  

Zvonurile despre creşterea preţurilor sunt nefondate

Cât despre zvonul că preţurile au început deja să crească, specialiştii consideră că sunt nefondate. Exprimarea corectă este că preţurile de strigare ale proprietarilor sunt mai mari, dar tranzacţiile se fac la acelaşi nivel de până acum.

Preţurile nu au crescut. Proprietarii cer mai mult, pentru că au înţeles că mai toţi clienţii doresc negocieri puternice. Nu se mulţumesc cu 2-3-5% din preţul iniţial, vor 10-15-20%, și atunci, proprietarii au impresia că dacă pornesc de mai sus, au o marjă de negociere mai mare şi o poziţie mai bună în negociere. Dar tranzacţia efectivă rămâne pe acelaşi palier de preţ”, arată Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI.

În România, momentan, analizele se pot face mai degrabă pe preţurile cerute, nu pe cele de tranzacţie, din cauză că nu există o colaborare între  instituţiile implicate în acest proces. Agenţii imobiliari nu colaborează cu notarii, iar baze de date echidistante nu există. 

Realitatea este că astfel de sugestii se rezumă doar la un element de PR şi comunicare. Ca să ai cu adevărat datele să anunţi schimbări de preţuri atât de mici, cu 1-2-5%, cu siguranţă ar trebui să ai toate datele tranzacţiilor din piaţă. Marja de eroare pe care o ai este foarte mare, dacă întrebi doar câţiva oameni. Asemenea informaţii nu pot fi un element pe care să te poţi baza”, arată reprezentantul RE-MAX România.

În plus, România este ancorată la agrenajul imobiliar internaţional. Aşa cum criza a ajuns la noi după ce a lovit în ţările-pilon economic la nivel mondial, la fel şi creşterea va fi observată mai întâi la alţii.

Până să vorbim de o creştere a pieţei imobiliare în România, trebuie să vorbim de o creştere a pieţei imobiliare în străinătate”, conchide Ruxandra Cleciu.

 

NU RATA: Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013

 

4 April 2013