Aflat la mai puțin de 200 kilometri de strălucitorul Los Angeles, San Diego este unul dintre cele mai importante orașe din însorita California. Atracție nu doar pentru turiști, dar și pentru investitorii imobiliari din perioada anterioară crizei, San Diego continuă să aibă locuințe relativ scumpe, comparativ cu alte orașe americane.

35057-san_diego.jpgAl doilea mare oraș californian, San Diego se află la mai puțin de 200 kilometri de Los Angeles, la mică distanță de granița cu Mexic. Important nod al transporturilor rutiere, maritime sau aeriene, San Diego se bucură de o economie puternică, centrată în jurul industriei grele și ușoare, apărării, agriculturii și turismului.

Unul dintre cele mai importante orașe din însorita California, San Diego a înflorit din punct de vedere economic odată cu inaugurarea căii ferate, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, este cunoscut și apreciat pentru plajele și peisajele superbe, dar și pentru clădirile istorice și zonele rezidențiale pline de farmec. Mai mult, localnicii și turiștii se bucură de numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber atât în exterior, cât și în interior, astfel că mulți vizitatori decid să își prelungească pe termen nedefinit concediul: San Diego unul dintre orașele cu cea mai rapidă extindere din SUA – în ultimele trei decenii, populația s-a mărit cu aproape 40%, tendință ce continuă și în prezent.

  • San Diego este supranumit „locul de naștere al Californiei”, întrucât a fost prima așezare întemeiată de europeni pe ceea ce este astăzi Coasta de Vest a Americii
  • Cu 1,4 milioane locuitori, San Diego ocupă locul opt în clasamentul orașelor americane cu cea mai numeroasă populație

Până în anul 2008, San Diego era unul dintre orașele americane cu cea mai rapidă creștere din real estate – orașul atrăgea investitori din toată țara, iar foarte mulți dintre aceștia cumpărau cu intenții speculative. Drept urmare, criza începută în urmă cu șase ani a dus la o scădere abruptă a prețurilor și la un număr ridicat de executări silite. Însă deși valoarea locuințelor a coborât cu mai bine de 25%, prețurile regăsite în sectorul rezidențial al San Diego rămân destul de ridicate, comparativ cu alte orașe americane: în prezent, mai puțin de 20% dintre locuitori își permit să-și achiziționeze un cămin de valoare medie.  

Preț mediu al apartamentelor, potrivit Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.900 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.200 dolari/mp

În cartierele centrale, sunt extrem de căutate mansardele și apartamentele moderne, în timp ce în zonele din apropierea plajelor, clienții caută să închirieze cu precădere casele cu grădină sau vilele amplasate pe plajă. Totodată, oferta de apartamente în regim hotelier este bogată, cele mai multe dintre acestea fiind amplasate în ansambluri rezidențiale cu piscină și centru de fitness, întrucât vizează în special clienții corporatiști.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.400 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.600 dolari/lună; semicentral: 2.000 dolari/lună

Cartierele din San Diego sunt delimitate de natură, întrucât orașul este așezat pe platouri înalte separate de dealuri și canioane. De-a lungul vremii, dezvoltatorii imobiliari și-au concentrat atenția către platouri, astfel că zonele rezidențiale s-au conturat foarte clar, rezultând numeroase comunități de mici dimensiuni. Mai mult, acest amplasament oferă orașului o atmosferă aparte, precum și impresia de „așezare verde”.

AFLĂ ȘI ALTE INFORMAȚII din Statele Unite ale Americii:

13 September 2014