Piaţa imobiliară a fost pusă din nou pe tapet, la cel mai recent eveniment din domeniu. În ciuda condiţiilor economice dificile, specialiştii îşi păstrează în continuare o atitudine optimist-moderată. Piaţa va ieşi din criză, mai devreme sau mai târziu. Nu există o altă direcţie. Însă este nevoie urgentă de măsuri, iar nimeni nu pare să se implice, dintre factorii decizionali.

22660-real_estate_market.jpg Problemele cu care se confruntă piaţa din România sunt cu atât mai dificile cu cât noi nu am reuşit nici măcar să rezolvăm situaţiile fundamentale cu care ne confruntam înainte de criză: infrastructură, reglementarea pieţei imobiliare sau stabilirirea încrederii în dezvoltatori şi agenţi imobiliari. Acum, la toate acestea, se adaugă probleme inerente perioadei dificile pe care o traversăm.

„Băncile refuză să îşi schimbe politicile de creditare, întregul demers este mult prea complicat. De asemenea, deşi există discuţii despre reducerea TVA-ului pentru proprietăţile noi, Guvernul nu pare să se grăbească deloc să aplice această măsură. Nici dezvoltatorii nu se adaptează prea uşor, mulţi refuză să înţeleagă faptul că trebuie să contruiască pentru perioada de criză", a spus Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Băncile - o problemă atât pentru jucătorii din piaţă, cât şi pentru potenţialii investitori

Vorbitorii de la evenimentul „Romanian Real Estate Market in 2012” au salutat, încă o dată, existenţa programului Prima Casă. Cu toţi sunt de acord că, deşi amploarea cu care acesta a mişcat piaţa nu a fost atât importantă pe cât ar fi dorit investitorii, utilitatea acestuia este de necontestat.

„Anul acesta, 85% dintre tranzacţii au fost făcute prin programul Prima Casă, iar restul de 15% - prin credite imobiliare. Cashul aproape că nu a existat, pe segmentul apartamentelor accesibile.", a arătat Ionuţ Butoi, preşedinte AIR.

Un lucru care i-a încurajat pe jucătorii din piaţă a fost acela că, anul acesta, oricât de dificil a fost, s-a remarcat un trend de stabilitate.

„Piaţa de real-estate din zona Capitalei şi-a încetinit semnificativ scăderea în 2011, comparativ cu ultimii doi ani. Potrivit datelor IMOPEDIA.ro, preţul apartamentelor în acest an a scăzut cu 3%-5% faţă de anul trecut, un procent mult mai mic decât cel din 2009-2010, când preţurile s-au diminuat cu până la 16%", a declarat Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.

O altă problemă vitală pentru piaţa imobiliară autohtonă este incapacitatea de a atrage investitori. Iar motivele pentru care aceştia renunţă să îşi plaseze banii în România nu ţin neapărat de contextul economic mondial, cât de birocraţia şi dificultatea de a colabora cu instituţii, fie de stat sau private, incluzând băncile.

CITEȘTE ȘI Cine sau ce va scoate piaţa imobiliară din criză?


15 December 2011