Piaţa birourilor a fost una dintre cele mai dinamice, din momentul în care s-a instaurat criza imobiliară. S-au făcut renegocieri, relocări, s-au construit birouri axate mai degrabă pe calitate decât pe volum, s-au mutat polii de interes către profitabil şi s-a format o cu totul altă paradigmă a pieţei birourilor. În acest nou context, specialiştii se aşteaptă la o creştere sănătoasă şi susţinută, în perioada imediat următoare.

34377-rthk.jpgConstrucţiile, în segmentul birourilor, sunt active în acest moment şi se previzionează livrarea unui total de 110.000 mp, anul viitor. Ceea ce este cu adevărat important este că această dezvoltare se face în baza cererii prezente, motiv pentru care specialiştii se aşteaptă ca preluarea totală de spaţii să crească, în comparaţie cu anii anteriori. Drept consecinţă, ar trebui să se observe şi o rată de neocupare tot mai mică.

„Rata medie de neocupare ar trebui să înceapă să scadă către finalul acestui an şi începutul lui 2015, dar ne aşteptăm la o uşoară creştere în trimestrul următor. Cu toate acestea, sunt de părere că nivelul chiriilor contractuale prime vor rămâne neschimbate pe parcursul lui 2014”, arată specialiştii JLL în Bucharest City Report.

Fluctuaţiile chiriilor au fost nesemnificative în ultimele trimestre, fiind cotate la 18,5 euro/mp/lună, în cazul chiriile contractuale prime. Pentru clienţii vechi sau pentru cei care aduc o valoare importantă clădirii, preţul este puternic negociabil. Acest lucru este posibil mai ales în contextul în care piaţa de birouri din Bucureşti a continuat să fie una dominată de chiriaşi, lucru care ar putea rămâne valabil şi pentru următoarea perioadă. 

„Continuăm să observăm stimulente financiare consistente. Unii proprietari oferă luni întregi scutire de la orice plată, începând cu plata chiriei şi sfârşind cu cheltuielile pentru amenajarea spaţiilor. Dar pachetele de stimulente financiare sunt personalizate pe tipul de cerere şi devin importante cu precădere pentru suprafeţe care depăşesc 2.000–3.000 mp”, arată specialiştii JLL.

Zona Centru-Vest este cea care arată cel mai mare potenţial de creştere solidă

În Bucureşti, stocul modern de spaţii de birouri a ajuns la 2,10 milioane mp. Pe piaţă sunt aşteptate patru proiecte importante, care vor reprezenta 70% din stocul care urmează a fi finalizat. Este vorba despre AFI Park 2, City Office, Green Gate şi Green Court. Raportat la zone, cele mai active în perioada 2014-2015 urmează să fie Floreasca – Barbu Văcărescu, Centru – Vest, Dimitrie Pompeiu şi Sud.

„Perimetrul Centru-Vest atrage atenţia în mod deosebit, pentru că acolo se dezvoltă rapid o zonă cheie pentru piaţa de birouri din Bucureşti, în ciuda mărimii sale încă reduse. Zona se bucură de mai multe atuuri, pe această listă fiind o excelentă accesibilitate fie prin intermediul transportului public sau privat, apropierea de Universitatea Politehnică, de cele mai mari campusuri universitare din oraş dar şi de cele mai dens populate cartiere rezidenţiale bucureştene. Chiriaşii din domeniul IT au fost cei mai puternic atraşi de zonă, iar rata medie de neocupare este una din cele mai mici din oraş”, arată raportul Bucharest City Report.

Rata medie de neocupare diferă puternic între zone. Astfel, dacă în segmentul Centru-Vest această este de doar 5%, în zone precum Băneasa şi Pipera Nord poate ajunge până la 35%. Clienţii din domeniul IT şi Telecomunicaţii sunt printre cei mai dinamici în orice zonă a oraşului, fiind responsabili de mai mult de 50% din volumul tranzacţiilor. Urmează, în acest top, companiile din domeniul serviciilor, producţie şi industrial.

CITEŞTE ŞI: Proprietarii de vile bine poziţionate sunt ţinta companiilor care vor sedii noi

 

9 June 2014