Reguli mai stricte de combatere a crizei datoriilor din Zona euro ar putea fi realizate fără modificarea tratatelor actuale, susţine preşedintele Consiliului European. În cadrul unei întâlniri de joi, pe parcursul summit-ului european, acesta intenţionează să propună o înţelegere ce nu are nevoie de  referendumuri sau ratificări din partea parlamentarilor fiecărui stat european.  

22515-zona_euro.jpgGermania şi Franţa fac presiuni asupra unui nou tratat al Uniunii Europene, finisat până în martie, susţinând norme mai aspre. Dar summit-ul de la Bruxelles va fi condus de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care are un plan diferit de salvare a Zonei euro, notează publicaţia britanică BBC.

Într-un raport interimar, obţinut de presă înainte de a fi prezentat liderilor europeni, Van Rompuy propune un plan bazat pe „fiscalitate compactă", fără organizarea vreunui referendum şi fără ratificări necesare din partea parlamentarilor fiecărui stat din Zona euro. Proiectul susţine că reformele fiscale mai stricte pot fi adoptate, pur şi simplu, prin schimbarea unui protocol - procedură care implică un consens naţional, dar care nu necesită modificări esenţiale aduse tratatelor Uniunii Europene. Astfel s-ar accelera implementarea reformelor şi ar dispărea eventualele complicaţii politice, susţine preşedintele Consiliului European.

  • Fiecare membru din Zona euro trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi o datorie publică sub 60%
  • Legislaţiile naţionale ar trebui să cuprindă o „regulă de aur" pentru a garanta un buget echilibrat, pe termen mediu
  • Fondul de salvare a Zonei euro ar trebui să primească o licenţă pentru putea accesa direct fondurile Băncii Centrale Europene
  • Comisia Europeană ar trebui să aibă autoritatea de a impune măsuri de austeritate în mod automat statelor care solicită împrumuturi de salvare

Câteva dintre propunerile din acest raport coincid cu planul franco-german de a face faţă crizei, dar altele nu. Cu toate acestea, Herman Van Rompuy recunoaşte că, pentru a duce la capăt cele mai ambiţioase reforme, este nevoie de o schimbare a tratatelor europene.

Franţa şi Germania doresc măsuri cu adevărat radicale, iar dacă toate cele 27 de state membre UE nu pot fi de acord, cele două puteri atunci sunt pregătite să se orienteze către un nou tratat.

CITEŞTE ŞI: Franţa şi Germania discută despre excluderea unor state din Zona euro


8 December 2011