O echipă de studenți se pregătește să stabilească un nou record în domeniul construcțiilor și găsească noi soluții pentru construcțiile moderne. Ei se află în Finlanda și lucrează fără încetare, în condiții extreme, pentru ca peste o săptămână să livreze lumii cel mai mare pod din gheață construit vreodată. Pe lângă performanța notabilă, povestea din spatele proiectului este și ea captivantă: podul a fost gândit de Leonardo DaVinci, în anii 1.500, dar DaVinci a fost singurul care a crezut în el. Toți ceilalți au spus că un asemenea proiect este imposibil, așa că timpul a așezat praf peste schițele redescoperite și puse în aplicare astăzi de cei mai iscusiți specialiști.

39516-dom_davinci.jpgÎn urmă cu 500 de ani, Leonardo DaVinci gândea imposibilul: un pod lung de 35 de metri, peste Bosfor, în zona Istanbulului de azi. Proiectul era o comandă specială de la un sultan turc, care l-a refuzat apoi, pe motiv că este batjocorit. Pe atunci, nimeni nu îndrăznea să se gândească la un pod cu o lungime de 240 de metri. În zilele noastre, podul a fost replicat în mai multe variante, dar cea mai îndrăzneață dintre ele este în construcție chiar acum. Întreaga lume se pregătește să vadă cel mai mare pod din gheață construit vreodată și care respectă întru totul proiectul unuia dintre cele mai luminate minți pe care le-a avut lumea vreodată: Leonardo DaVinci.

Construcțiile în gheață sunt cele mai prietenoase cu mediul. Există o tradiție îndelungată în a face igloouri, dar construcțiile în gheață sunt noi, bazate pe doar câteva studii. Gheața este un material bine cunoscut, dar ca material de construcții, este destul de neobișnuit, chiar și după recentele succese pe care le-am avut în domeniu. Am construit cele mai lungi și cele mai înalte domuri în gheață, dar scopul noului proiect este acela de a investiga cât de departe putem merge cu gheața ca material de construcție”, se arată pe pagina oficială a proiectului.

Podul de gheață a fost atent documentat timp de trei ani, înainte de a fi pus în practică39517-echipa_studenti.jpg

Podul lui DaVinci este construit în Finlanda, de către 150 de studenți care în ultimii trei ani nu au făcut altceva decât să documenteze acest proiect. Podul va fi făcut la scară, dar va avea 35 de metri lungime, dat fiind materialul din care este construit. Nimeni nu a mai îndrăznit să construiască o asemenea lungime, în gheață.

Pentru a obține o structură atât de amplă, este necesar să ranforsăm gheața. Amestecând fibre de celuloză cu apă, vom obține un material care va fi de trei ori mai puternic decât gheața și până la de 20 de ori mai ductil. Inițial, podul va fi susținut de niște structuri gonflabile până când proiectul va avea destulă putere să se susțină sisngur. Atunci, baloanele vor fi dezumflate și retrase de pe poziție, iar noi vom avea cea mai mare construcție în gheață ridicată vreodată”, explică oficialii proiectului.

39518-studenti_muncind.jpgTimp de șapte săptămâni, echipa de studenți lucrează la temperaturi de -11 grade, în medie. Ei nu se potr opri, pentru că aparatura ar îngheța, așa că lucrează în ture. În acest ritm, proiectul ar trebui să fie gata în data de 13 februarie. Podul va fi unul pietonal, dar ar putea susține fără probleme greutatea unor autoturisme de două tone. Odată cu venirea primăverii, podul se va dezgheța și va fi complet biodegradabil. Studenții sunt voluntari la acest proiect și au venit din întreaga lume pentru a fi parte dintr-un record mondial. Cei mai mulți sunt din Olanda, Belgia, Anglia, Scoția, Portugalia, Suedia și Finlanda. Cât despre proiectul lui DaVinci, acesta este responsabil pentru mai multe planuri de poduri care au fost folosite cu succes chiar în timpul vieții lui, mai ales în scopuri militare. El a gândit și aplicat primul pod care se susține singur și se rabatează cu ușurință, pentru a fi folosit de armate, atunci când acestea avea de trecut ape sau alte obstacole.

CITEȘTE ȘI:

12 March 2016