Impactul poluării asupra sănătății este adesea neglijat. Poluarea ucide lent, lăsând în urmă nume de boli care au devenit mult prea des întâlnite. Zilnic, în întreaga lume mor mai mulți oameni din cauza poluării decât din cauză de HIV/SIDA, tuberculoză și accidente de circulație cumulat, iar România este în topul țărilor cu cel mai nociv aer din lume. 

40640-uzine.jpgZilnic, în întreaga lume, 18.000 de oameni nor din cauza aerului poluat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătții, acest număr este mai mare decât numărul deceselor cauzate de HIV/SIDA, tuberculoză și accidente de circulație cumulat. Din fericire, țările civilizate, în special din Europa sau America, au început să înțeleagă pericolul poluării și iau măsuri în mod activ pentru a reduce nivelul noxelor. Uneori de bunăvoie, alteori obligate de foruri mai înalte, așa cum s-a întâmplat în cazul României.

Mortea prematură cauzată de poluarea aerului a scăzut în Europa și SUA, dar a crescut în multe țări din Asia și Africa, în special. Totuși, atunci când ne raportăm la populație, cele mai înalte rate ale mortalității generate de poluarea aerului se găsesc și în alte părți ale lumii, cum ar fi Europa de Est. România se află pe locul nouă în top, Bulgaria pe locul patru, în timp ce China se află pe locul șase”, se arată în studiile Agenției Internaționale de Energie.

Polonia, Cehia și Grecia au o situație mult mai bună, din punctul de vedere al poluării, comparativ cu alte țări europene

În aceste țări mor din cauza poluării până la 200 din 100.000 de locuitori. În Polonia, Cehia și Grecia, situația este mult mai bună, cu numărul deceselor la 100.000 de locuitori atingând un maximum de 80 de persoane, în timp ce în Germania, Belgia sau Norvegia, numărul deceselor scade până la un maximum de 40 de persoane la 100.000 de locuitori.   

În acest moment, există tehnologii care reduc dramatic numărul deceselor cauzate de aerul poluat. Întreaga lume ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a adopta aceste tehnologii, în mod particular în țările care se află în curs de dezvoltare”, continuă oficialii Agenției Internaționale de Energie.

România a amânat reducerea poluării până când a primit amenzi arzătoare

România este una dintre țările aflate în curs de dezvoltare care s-au încăpățânat să amâne cât mai mult implementarea strategiilor de reducere a gradului de poluare. După mai multe insistențe și avertismente, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pentru poluare.

România nu își protejează cetățenii de poluarea cu particule fine. Acestea provin din emisiine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor. Consecințele acestora sunt, printre altele, astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur”, se arăta într-un comunicat al Comisiei Europene, la momentul respectiv.

Locuitorii din București, Brașov și Iași sunt cei mai expuși poluării cu particule fine, într-un ritm tot mai mare începând cu anul 2007, potrivit rapoartelor Comisiei Europene. După această ofensivă Europeană, România a început să aplice tot mai des măsuri de reducere a poluării în multiple domenii de activitate, de la industrie până la construcții.

CITEȘTE ȘI:

 

25 July 2016