Marea problemă a economiei o reprezintă subfinanţarea IMM-urilor, apreciază premierul Victor Ponta. Ca urmare, primul ministru doreşte ca CEC să devină o bancă românească care să dea credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii, mai ales pentru că celelalte bănci din sistem au devenit „agenţii imobiliare şi de vânzări de active” provenite din executarea silită a datornicilor.

31083-ponta.jpgCea mai mare problemă: am căzut dintr-o extremă în alta. Dacă până în 2008, nu doar în România, peste tot, America, Europa, creditele se dădeau la oricine şi oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă, în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit şi cel mai rapid lucru pe care-l face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită”, a declarat Victor Ponta în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Întreprinderilor Mici şi Mijlocii .

Totodată, Ponta a subliniat faptul că Executivul nu poate influenţa în mod direct sistemul bancar şi a arătat importanţa unei bănci româneşti care să sprijine IMM-urile.

CEC-ul tot aştept să-l văd că este o bancă românească şi că sprijină micile întreprinderi româneşti. N-aş vrea ca CEC să fie tot o bancă ca toate celelalte, dar, mă rog, asta e o problemă de politică bancară”, a mai precizat primul-ministru.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, premierul a spus că Guvernul a încercat să sprijine indirect IMM-urile prin faptul că s-a împrumutat de pe pieţele externe astfel încât băncile din România să-şi folosească resursele pentru finanţarea afacerilor firmelor autohtone. Şeful Executivului a menţionat că absorbţia fondurilor europene reprezintă o altă resursă importantă de bani pentru economie. Din păcate, România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol.

 

Cred că a fost cea mai mare tragedie a României din ultimii şapte ani, mai rea decât orice alt lucru care ni s-a întâmplat în timpul crizei, faptul că anul trecut, după şase ani de la integrarea în UE aveam 7% din cele 20 miliarde euro, absorbiţi, a fost un dezastru. Faptul că acum am reuşit să ajungem, astăzi - că domnul ministru Teodorovici mă informează în fiecare zi - am ajuns la 21%, nu e un mare succes. Suntem încă foarte departe de ultimul loc pe care este Bulgaria, dacă nu mă înşel, pe la 30%”, a mai spus Victor Ponta.

CITEȘTE ȘI: Escrocii imobiliari, o realitate a pieţei, indiferent de vremuri. Cum te fereşti de ei?

 

18 July 2013