Popa Nan este una dintre cele mai importante artere de legătură din centrul Capitalei. Un loc elitist, cu case frumoase şi încărcate de istorie, construite în perioada interbelică. Pentru clienţi, este locul în care pot cumpăra o proprietate valoroasă la jumătate din preţul care se găseşte în alte zone ultra-centrale ale oraşului. Pentru dezvoltatori, este una dintre puţinele zone din centrul oraşului în care încă mai pot construi la un nivel accesibil perioadei de criză.

26827-tn4_casaiancului11.jpgPopa Nan pare să fie o stradă care răspunde nevoilor tuturor, pe de o parte, clienţilor care caută centrul oraşului, care vor să se mute în vilă, dar care nu au un buget prea mare. Pe de alta parte, un alt mare avantaj, dincolo de preţ, este faptul că zona este curată, iar casele sunt foarte bine întreţinute, spre deosebire de alte părţi vechi ale Bucureştiului.

„Sunt clienţi greu de dus în zone precum Dacia sau Icoanei, pentru că acolo proprietăţile sunt scumpe. În Popa Nan sunt preţuri decente, case frumoase, construcţii similare celor din zonele mai cu pretenţii precum Batiştei, Icoanei sau Dacia. Un apartament în vilă e între 100.000-150.000 euro, iar cu aceşti bani poţi să cumperi 120-140 mp utili. În zonele mai scumpe, aceeaşi proprietate se vinde cu 100.000 euro în plus”, spune un agent imobiliar specializat pe aceasta zona.

Clienţii concurează cu dezvoltatorii, în procesul de achiziţie a vilelor

Cererea este mare, depăşeşte în general numărul ofertelor, iar clienţii care vor să cumpere o casă acolo trebuie să concureze cu marii dezvoltatori. Aceştia lucrează după planuri bine puse la punct, cumpără mai multe case aşezate una lângă cealaltă pentru ca apoi să le dărâme şi să construiască în locul lor clădiri moderne. Unul dintre marile avantaje ale dezvoltatorilor este acela de a rezolva cu uşurinţă cazuri juridice complicate.

„Ca în orice zonă cu case vechi, există un număr important de proprietăţi cu probleme legale, legate de retrocedări sau împărţirea cotelor atât pe casă, cât şi pe teren. Pentru dezvoltatori, acest lucru nu este o problemă, au echipe de avocaţi specializate pe domeniu. Pentru clienţii simpli însă, este un motiv suficient să renunţe la proprietate şi să caute alta”, spune Dan Moroianu, manager Dream House Property.

Popa Nan îmbină aerul boem al unei străduţe liniştite cu  agitaţia unui bulevard

Clienţilor le este şi uşor să se mute de la o proprietate la alta, în condiţiile în care întreaga zonă are oferte şi vecinătăţi similare. Singurul lucru care diferă este poziţionarea.

„Partea dinspre Calea Călăraşilor are un aer mai boem, cu mulţi copaci şi o atmosferă foarte interesantă, pe când partea dinspre Calea Călăraşi este aproape de rangul de bulevard, este foarte lată strada, circulă intensiv mijloace de transport în comun. Dar indiferent de partea aleasă, Popa Nan are o multitudine de străduţe adiacente pe sistemul american: pe oriunde o iei, tot acasă ajungi. Pe o porţiune de 2 km în lungime cred că sunt cel puţin 40 de străzi adiacente”, arată consultantul imobiliar.

În privinţa locuinţelor noi, numai anul acesta s-au construit trei blocuri. Preţurile apartamentelor de acolo sunt chiar mai mari decât cele ale apartamentelor din vilă. Două camere se vând cu un preţ mediu de 80.000 euro + TVA, iar apartamentele cu trei camere pot ajunge la un preţ mediu de 120.000 euro + TVA. Totuşi, dezvoltatorii susţin că au vândut încă din stadiul de proiect un număr impresionant de apartamente, datorită unei cereri neacoperite pentru locuinţe noi, centrale şi accesibile. Faptul că poţi ajunge în cinci minute la Piaţa Unirii face ca preţul să pară rezonabil în ochii clienţilor interesaţi.

CITEȘTE ȘI Pe şoseaua Olteniţei, singurii care nu îşi găsesc locuinţă sunt cei care nu vor una

 

18 October 2012