Fără a ţine cont de condiţiile economice, proiectele imobiliare au continuat să se ridice în Popeşti-Leordeni. Zona s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, impulsionată de cererea din partea tinerilor care îşi doresc o locuinţă nouă, însă au la dispoziţie un buget limitat. Despre evoluţia imobiliară a zonei Popeşti-Leordeni, dar şi despre ofertele şi preţurile prezentului, IMOPEDIA.ro a stat de vorbă cu Florin Oprea, manager Sud Imobiliar Expert.

31286-constructions.jpgCum arăta zona, înainte de apariţia crizei? Ce schimbări au avut loc, în ultimii ani?

Zona Popeşti-Leordeni s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani: s-au asfaltat numeroase străzi, s-a extins canalizarea, iluminatul public, alimentarea cu apă şi gaze naturale, s-a dezvoltat reţeaua de transport în comun, au apărut centre comerciale. Toate acestea s-au întâmplat deoarece zona are, în mod evident, numeroase avantaje – este foarte aproape de cartierul Berceni, iar accesul se face rapid către centrul Capitalei şi în afara acestuia. Sigur, unul dintre marile dezavantaje este acela că edilii nu folosesc la maximum potenţialul acestei zone.

Până nu demult, Popeşti-Leordeni era o zonă cu multe construcţii vechi, însă odată cu intensificarea activităţii de pe piaţa imobiliară, lucrurile s-au schimbat dramatic: s-a pus un accent deosebit pe locuinţele noi, iar cele vechi au pierdut treptat teren, tendinţă observată încă dinainte de apariţia crizei. La capitolul apartamente, oferta a crescut simţitor în ultimii ani, fiind susţinută şi de apariţia programului „Prima Casă”.

Cum a evoluat, de-a lungul timpului, preţul locuinţelor în Popeşti-Leordeni?

Dacă înainte de criză, preţurile se dublau de la un an la altul, ulterior, s-au înregistrat scăderi de preţ pe toate segmentele. În prezent, preţul unei garsoniere variază între 18.000 şi 24.000 euro, în timp ce preţul unui apartament cu două camere pleacă de la 29.000 euro şi ajunge până la 37.000 euro. Apartamentele cu trei camere se tranzacţionează cu preţuri între 40.000 euro şi 51.000 euro, iar preţul vilelor pleacă de la 63.000 euro.

Cum arată clientul care alege un apartament în Popeşti-Leordeni? La ce se uită acesta?

Cei mai mulţi clienţi sunt tineri şi nu au la dispoziţie un buget generos pentru o locuinţă, astfel că sunt mulţumiţi că există programul „Prima Casă”. Aceştia îşi doresc o locuinţă nouă, finisată, la cheie, cu toate utilităţile, branşamente complete, poate cu o suprafaţă de teren în proprietate şi un loc de parcare. În general, preţul mediu pe care aceşti clienţi sunt dispuşi să îl achite este undeva între 650 şi 780 euro/mp.

Este un moment propice pentru a investi într-un teren? Cum credeţi că vor evolua preţurile?

Acum este unul dintre cele mai bune momente pentru a investi într-un teren din Popeşti-Leordeni – preţurile sunt la jumătate faţă de acum cinci ani, atingând minimul. Sunt clienţi care încă nu se încumetă să cumpere, aşteaptă să vadă ce se va mai întâmpla în piaţă, în speranţa că preţurile vor continua să coboare. Dar nu mai este loc de scăderi – ce a fost mai bun s-a vândut deja, iar în plus, au apărut multe construcţii în zonă care menţin sau chiar ridică preţul loturilor nevândute. Poate vom mai vedea ajustări de preţ doar la loturile din extravilan, la loturile cu suprafeţe mari.

CITEȘTE La ce trebuie să te uiți, dacă vrei să cumperi un teren pentru a construi o casă

Cum este piaţa terenurilor, faţă de perioada de vârf? Care este profilul clientului acum?

Faţă de anul 2008, preţurile au coborât cu circa 50%, în timp ce numărul tranzacţiilor a scăzut cam cu 60%. În prezent, principalii cumpărători interesaţi de terenuri în Popeşti-Leordeni sunt dezvoltatorii imobiliari, urmaţi de clienţii care deţin bani cash şi îşi permit să-i plaseze într-un teren căruia îi va creşte valoarea în viitor. De asemenea, nu este mic nici numărul celor care aleg această zonă pentru a-şi ridica o casă, în care să locuiască împreună cu familia.

Către ce se orientează clienţii? Care sunt preţurile, în zonă?

Cele mai interesante loturi sunt cele care au utilităţile în imediata apropiere sau au o locaţie foarte bună, respectiv între case, la stradă asfaltată, în apropierea şoselei principale, aproape de mijloacele de transport în comun sau de staţia de metrou. În funcţie de caracteristicile fiecărui teren, preţurile în zonă variază între 40 şi 130 euro/mp.

Recomand cumpărătorilor să fie atenţi la situaţia juridică a terenului, să nu neglijeze forma terenului şi deschiderea la stradă, să analizeze bine locaţia, pentru a evita eventuale neplăceri ulterior. Cu ajutorul serviciilor unui expert imobiliar, lucrurile vor merge mult mai uşor, deoarece aceştia au informaţii şi experienţa necesară pentru a consilia şi ghida un client interesat de achiziţia unui teren. 

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Cum poate fi reanimat segmentul rezidenţial, în acest moment?

 

6 August 2013