Starea prosperă din imobiliare îi face pe investitori să își concentreze atenția și pe orașele mai mici, nu doar pe binecunoscuții poli de afaceri. Pitești, Ploiești sau Oradea sunt doar câteva dintre orașele micuțe, cu sub 200.000 de locuitori, dar cu potențial de dezvoltare ridicat, potrivit specialiștilor din real estate.

39846-potential_imobiliar_orase_mici.jpgCele mai mari cinci-șase orașe românești au atras întotdeauna majoritatea investitorilor imobiliari, aici derulându-se proiecte chiar și în vremuri mai dificile. Însă ultimii doi ani au adus sume mari în sectorul real estate, astfel că dezvoltatorii și-au îndreptat atenția și către orașele mai mici, observă specialiștii.

„București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov sau Timișoara sunt orașe unde se demarează noi și noi proiecte imobiliare, iar piața este în creștere constantă, mai ales în ultimii trei ani. Însă, există și orașe emergente din acest punct de vedere, care dau semne că în următorii ani se vor putea situa pe harta piețelor de real-estate de interes din România”, a declarat Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

„După un îngheț relativ în construcții, atât firmele cât și populația revin în sectorul investițiilor pe fondul creșterii încrederii în economie. Datele vin să confirme un trend pozitiv care, pentru a-și consolida evoluția, are nevoie însă de o susținere din partea mediului bancar și un curs valutar stabil. Susținerea investițiilor în infrastructură, în construcții în general, este generatoare de dezvoltare economică sănătoasă, de care România are nevoie. Județe precum Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Teleorman au un potențial de creștere semnificativ, bazat pe încrederea firmelor și a micilor întreprinzători într-o stabilitate proiectată pe termen mediu și lung, care să le permită afacerilor să crească”, subliniază reprezentanții Arabesque.

Ploiești, Oradea, Pitești, Arad, Sibiu și Bacău sunt orașele în care se observă un potențial de dezvoltare pe segmentul imobiliar, RE/MAX România estimând aici creșteri constante anuale de aproximativ 5%, în următorii doi ani, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât în privința prețurilor pentru locuințe.

„Analizele noastre arată că tot mai mulți dezvoltatori imobiliari își fac simțită prezența și în aceste orașe, iar numărul de proiecte imobiliare rezidențiale este într-o continuă ascensiune, clienții fiind tot mai interesați de alegerea unor locuințe noi și dotate modern”, precizează reprezentanții RE/MAX România.

Astfel, în orașe precum Ploiești, Pitești și Oradea media de preț per metrul pătrat variază între 700-800 euro, cele mai căutate tipuri de locuințe fiind apartamentele cu două și trei camere, în timp ce pe segmentele comerciale și office se remarcă o ușoară creștere a numărului de cereri.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

5 April 2016