În anul 2018, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, din veniturile proprii, gratuit pentru cetățeni, peste 500.000 de imobile, în cadrul Programului national de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Tot anul trecut, ANCPI a accesat fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), pentru realizarea cadastrului general în 660 de comune.

42336-ancpi.jpgNumărul proprietăților înregistrate anul trecut în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a crescut cu peste 30% față de anul 2017.

2018 a fost anul provocărilor. Dacă în 2016 și 2017 am învățat să facem cadastru general, în 2018 pot spune că ne-am testat limitele. Agenția Națională de Cadastru a reușit să depășească cifra de un million de imobile înregistrate gratuit pentru cetățeni, aproape jumătate dintre acestea fiind cadastrate anul trecut”, a declarat președintele – director general al ANCPI, Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU.

Numărul proprietăților înregistrate prin PNCCF a depășit 1.165.000, peste un million de cărți funciare fiind deschise doar în ultimii trei ani, datorită măsurilor luate de conducerea ANCPI în această perioadă, precum majorarea sumelor destinate lucrărilor de cadastru general și simplificarea legislației. Astfel, în 2018, au fost majorate atât suma alocată anual fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) care a ajuns anul trecut la 155.000 de lei/UAT (față de 135.000 de lei în 2016 și 150.000 de lei în 2017), cât și suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor, care a crescut proporțional cu gradul de dificultate al terenurilor, de la 60 la 132 de lei/imobil.

La finalul anului 2018, din totalul de 3.181 de UAT- uri din România, 59 de comune erau cadastrate în proporție de sută la sută. Totodată, la 31.12.2018, erau în lucru terenuri agricole a căror suprafață totalizează peste cinci milioane de hectare.

2019 – anul în care toți primarii sunt așteptați să încheie contracte de finanțare și cofinanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară și ANCPI

În 2018 am creat premisele unei creșteri constante pentru anii care urmează, în ceea ce privește realizarea cadastrului general. Mă refer în special la Procedura de cofinanțare, care reprezintă o altă măsură menită să accelereze PNCCF. Concret, Procedura de cofinanțare permite autorităților locale să contribuie cu bani din bugetul propriu la realizarea lucrărilor de cadastru general, astfel încât primăriile să găsească mai ușor prestatori pentru servicii de înregistrare sistematică a imobilelor”, a explicat Ștefănescu.

Noua măsură se adresează în principal orașelor și municipiilor, unde este aproape imposibil să găsești firme dispuse să accepte doar 132 de lei pentru înregistrarea unui imobil. Potrivit ANCPI, până la finalul anului trecut, aproximativ 40 de UAT-uri și-au exprimat intenția de a începe înregistrarea sistematică a imobilelor în regim de cofinanțare, ceea ce înseamnă că Agenția de Cadastru decontează 60 de lei/carte funciară, iar autoritățile locale completează suma solicitată de prestatori din bugetul local.

Așadar, este foarte probabil ca, în 2019, măcar teama că vor fi sancționați de electorat să îi facă pe edili să înceapă lucrările de cadastru general. În acest fel, proprietarii vor beneficia nu numai de deschiderea gratuită a cărților funciare, ci și de dezbaterea gratuită a succesiunilor.

ANCPI a accesat bani europeni pentru cadastrarea a 660 de comune

Totodată, 2018 a fost anul în care ANCPI și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au semnat contractul de finanțare pentru Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-2020.

Proiectul, al cărui unic beneficiar este ANCPI, prevede înregistrarea imobilelor din 660 de UAT-uri din mediul rural, iar finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene în valoare de aproape 313 de milioane de euro. Anul trecut, ANCPI a inițiat procedura de licitație pentru achiziționarea Serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din primele 194 din cele 660 de comune.

În anul 2018, ANCPI a reușit să depășească nivelul estimat în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin Programul Operațional Regional (POR). Iar dacă la începutul anului 2018, valoarea estimată pentru absorbția fondurilor europene a fost de 50 de milioane de lei, până la finalul anului, nivelul sumelor atrase de ANCPI a ajuns la 87 de milioane de lei”, a precizat președintele – director general al ANCPI.

Practic, este vorba despre foarte mulți bani pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziție anul trecut, prin POR, și pe care exista riscul ca România să îi piardă, dacă nu erau utilizați în 2018.

În 2019, ANCPI va scoate la licitație alte aproximativ 300 UAT-uri din mediul rural care vor fi cadastrate integral din fonduri europene.

 ANCPI deține Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în UE

La finalul anului trecut, ANCPI a preluat Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie și Topografie din Austria (BEV). Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va deține această funcție până la finalul lunii iunie, în contextul preluării de către România a Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene pentru prima jumătate a anului 2019.

În calitate de președinte al PCC, ANCPI va organiza, la București, Conferința și Întâlnirea Plenară ale PCC. În cadrul conferinței vor fi dezbătute subiecte de interes în domeniul cadastrului, oferind participanților o excelentă oportunitate pentru schimb de experiență în domeniu. Tema care va fi abordată de specialiștii români în cadrul acestui eveniment se referă la impactul economic al cadastrului asupra societății.

 Aproape 500.000 de extrase de carte funciară eliberate online de ANCPI în 2018

În anul 2018, ANCPI a crescut mult și în ceea ce privește serviciile oferite online.  Anul trecut, pe platforma , au fost înregistrați peste 40.000 de utilizatori care au solicitat online 446.190 de extrase de carte funciară pentru informare.

Comparativ cu 2017, numărul persoanelor care și-au făcut cont pe platforma pusă la dispoziție de ANCPI aproape că s-a dublat, în timp ce numărul extraselor de carte funciară eliberate online a crescut de mai bine de trei ori.

 Facilități pentru beneficiarii serviciilor oferite de Agenția Națională de Cadastru

Începând din luna noiembrie a anului trecut, extrasul de carte funciară eliberat online este acceptat și de cele peste 570 de birouri ale Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din țară. Cu ajutorul acestui document, persoanele care solicită eliberarea actelor de identitate pot face dovada adresei de domiciliu.

Lista completă a instituțiilor bancare și nebancare care acceptă documentele eliberate online de ANCPI este publicată pe site-ul instituției:

http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Institutii_26_11_2018.pdf.

Tot în anul 2018, ANCPI a înființat 41 de birouri de relații cu publicul, pentru a facilita accesul cetățenilor la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară. Noile puncte de lucru vor funcționa la nivelul circumscripțiilor judecătorești din localitățile în care nu există birouri de cadastru și carte funciară.

IMPORTANT

 Implementarea PNCCF este complementară obiectivului de la Capitolul Administrație Publică din Programul de Guvernare:

a) Politici regionale – măsura privind: Creșterea procentului de proprietăți cadastrate și înregistrate de la 40% în prezent, la 80% la locuințe

În prezent sunt înregistrate 7.336.384 de locuințe, ceea ce reprezintă 84% din nr. total de locuințe de 8.707.608, conform INS.

b)  Politici agricole și de dezvoltare rurală – măsura privind: 100% la terenuri agricole

 Din totalul de 9,57 milioane de ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 3,72 milioane ha (39%) și sunt în contractare lucrări de înregistrare sistematică pentru încă aproximativ 4,10 milioane ha (43%), cu termen de finalizare sfârșitul anului 2019, ceea ce reprezintă aproximativ 82% din totalul suprafeței subvenționate de APIA.

17 January 2019