Prețul este un criteriu important de achiziție, cu atât mai mult cu cât este vorba despre sume mari. Iar în imobliare, atunci când vine vorba despre cumpărare, este întotdeauna vorba despre sume importante de bani. Atunci când există mai multe alternative, este nevoie de filtre pentru a lua decizia corectă: cât ar trebui să coste o casă? Dar un apartament? Cât se poate negocia din prețul de bază? Atunci când nu există un agent imobiliar profesionist care să ofere răspunsurile corecte la aceste întrebări, clienții trebuie să le afle singuri.

35401-pretul_corect.jpgOferta de pe piața imobiliară este încă sub necesar, dar ultimii doi-trei ani au adus un stoc însemnat de locuințe cu preț raportat la veniturile medii din România. Oferta mai mare face însă decizia mai dificilă. Alegi apartamentele vechi sau pe cele noi? În oraș, la bloc sau la perifierie, dar la casă? Prețul ar trebui să fie un reper clar în luarea acestor decizii.

Prețul unei case trebuie să fie cel puțin cu 50% mai mare decât cel al unui apartament la bloc. Similar, prețul unei locuințe noi ar trebui să se situeze cu 25% peste prețul unui apartament care are deja o vechime de 30 de ani. Mult timp, mai ales în perioada de dinaintea crizei economice, prețurile au fost chiar și de două ori mai mari decât referința astfel calculată”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Ensight Management Consulting.

Casele și vilele s-au ieftinit cu mai mult de jumătate, față de 2008

După instaurarea crizei însă, prețurile de construcție pentru case și vile au scăzut cu mai mult de jumătate. În paralel însă, au început să se construiască și blocuri noi, destinate celor cu venituri mici sau medii. Așa s-a ajuns ca astăzi, prețul unui apartament nou din București să fie chiar mai mic de 20.000 de euro, în cazul garsonierelor. La același preț se pot găsi chiar și case, pentru clienții care sunt interesați de structuri simpliste, adesea de lemn, prefabricate și cu suprafețe mici.

Față de perioada de boom imobiliar, casele s-au ieftinit cu 50-60%. Există case la prețuri de apartament, la fel cum încă se mai construiesc vile fastuoase, la prețuri inaccesibile pentru majoritatea clienților. Dar clienții care își permit aceste construcții azi, poate nu și le permiteau înainte de 2008, când prețurile erau mult mai mari. Deci profită de moment. Totul depinde de dorința clientului, bugetul acestuia, politica de preț a constructorului și materialele folosite”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro George Mărăcineanu, manager GM Profi Construct.

Apartamentele rămân preferatele clienților. Măcar pentru moment

În ciuda caselor ieftine care se găsesc pe piață și a visului de a trăi la curte, cei mai mulți clienți caută în continuare apartamente, atunci când vor să se mute. Achiziția terenului este motivul invocat cel mai des. În oraș, pământul este greu de găsit și adesea scump, iar mutarea la marginea orașului nu este o opțiune fezabilă pentru mulți dintre clienți.  

Se simte o creștere în numărul celor interesați să se mute la curte, dar majoritatea dominantă rămâne de partea clienților care preferă să se mute de la bloc, tot la bloc. Ideea unei case este de natură să îi sperie pe mulți. Se sperie de investiția pe care trebuie să o facă în teren, de cât de mult o să coste întreținerea, odată ce se mută la casă, de ce înseamnă să locuiești la periferie și o mulțime de alte necunoscute. Pentru că în general, motivul invocat are aceeași esență: teama de necunoscut”, continuă George Mărăcineanu.

Pentru a construi locuințe care să se vândă, dezvoltatorii au fost nevoiți să renunțe la marjele de profit spectaculoase care se practicau înainte de 2008. Astfel, dacă pentru locuințele din perioada de vârf a pieței imobiliare locale, dezvoltatorii își permiteau un adaos de 40-50%, în 2010 marja de profit declarată a scăzut la 30% pentru ca mai apoi, să se situeze undeva în palierul de 8-15%.

În acest moment, pentru cei care construiesc în zona centrală sau semicentrală a Capitalei, un metru pătrat construit costă 600-700 euro/mp, iar terenul se vinde cu 500-600 euro/mp, în medie. Prețul terenului scade la 120-130 euro/mp în zone precum Titan sau Berceni și 50-80-100 euro/mp în zone precum Bragadiru, Chitila, Snagov, Băneasa. Există și proprietari dornici să vândă rapid, ei vor avea întotdeauna cel mai mic preț, dar în general nu se grăbesc. Nu vor să vândă cu mai puțin decât atunci când l-au cumpărat. La periferie scade și prețul pe metru păstrat construit. Mulți constructori au acum oferte de 350-400 euro/mp”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Toader Rușanu, broker imobiliar Maison&Maison.

În orice caz, atât constructorii individuali cât și dezvoltatorii își stabilesc prețul în funcție de publicul țintă pe care îl vizează. Astfel, pentru categoria de potențiali cumpărători cu venituri cuprinse între 600 și 1.200 euro/lună, calculele arată că pot primi credite care variază între 35.000 și 75.000 de euro. Tocmai de aceea, multe dintre construcțiile rezidențiale ridicate recent se încadrează în acest preț.

CITEȘTE ȘI:

14 October 2014