Criza imobiliară a decimat preţurile chiar şi în cele mai apreciate zone ale Bucureştiului, fie că este vorba despre centru sau zona de la periferie. Totuşi, preţurile au scăzut direct proporţional cu valoarea zonei. Aşa se face că în acest moment este valabil acelaşi top al celor mai dorite zone pentru a construi sau cumpăra o locuinţă. Nordul conduce în continuare, deşi la preţuri incomparabil mai mici faţă de anii trecuţi. Există însă şi locuri cărora criza le-a priit, în ciuda ieftinirilor. Află unde.

22908-shutterstock_53927719_420d639fb1.jpg

Dintre localităţile din jurul Bucureştiului, Pipera, Tunari şi Otopeni sunt cele mai bine cotate zone pentru vile, chiar şi pe timp de criză, în funcţie de preţul cerut. Încă este greu să faci un preţ mediu în orice dintre zonele de la periferia Bucureştiului, pentru că unele proprietăţi sunt scoase la vânzare cu preţuri infime, iar altele cu preţuri exagerate. Totuşi, la un calcul al preţului mediu cerut pe metru pătrat util făcut într-un studiu Impact, reiese că:

  • Vilele din Pipera au un preţ mediu de 1.634 euro/mp
  • În Tunari, preţul mediu scade până la  1.041 euro/mp
  • Otopeni - 1034 euro/mp
  • Popeşti Leordeni - 966 euro/mp
  • Iar în Voluntari - 937 euro/mp

„Nivelul de preţ a fost cel care a influențat în sens pozitiv tranzacțiile din zonă. Pornind de la faptul că prețurile au scăzut destul de mult, 40%, poate chiar 50%, la terenuri discutăm de scăderi de 50-70% chiar. Şi atunci zona a devenit interesantă pentru cumpărători.”, a declarat Raluca Dima, reprezentant Neocasa.

Nivelul de preţ a fost cel care a influenţat în sens pozitiv tranzacţiile din zonă. Pornind de la faptul că preţurile au scăzut destul de mult, 40%, poate chiar 50%, la terenuri discutăm de scăderi de 50-70% chiar şi atunci zona a devenit interesantă pentru cumpărători.", a declarat Raluca Dima, reprezentant Neocasa.

În Pipera se cumpără cu scop investiţional

La asemenea preţuri, au devenit interesaţi nu numai clienţii care acum câţiva ani puteau doar să viseze la o casă în nord, dar şi cei care au simţit potenţialul unui profit din această situaţie. Cu alte cuvinte, în zona de nord se fac acum investiţii mari şi mici. Clienţii cumpără acum terenuri, cumpără case, dar mai ales, cumpără apartamente, în special în Pipera.

Se cumpără apartamente, case, cu scopul investiţional de genul proprietate închiriată unui  chiriaş bun. Vorbim de oameni care plasează sume de 4.000-5.000-6.000 euro. Randamentul aşteptat de investitor este undeva între 8 şi 9 procente. Specula însă este exclusă. Nu mai e cazul de cumpărat pentru a revinde.", adaugă Raluca Dima.

Totuşi, aceşti clienţi sunt selectivi. Ei cunosc foarte bine zona, cu avantajele şi minusurile ei, şi aleg să investească doar acolo unde simt că poate să existe  plus-valoare pe termen mediu şi lung.

Oamenii cu bani şi-au permis şi şi-au dorit în continuare să cumpere în zona respectivă, dar pe anumite regiuni din Pipera unde există deja infrastructură şi unde se poate numi cât de cât finalizată. Traficul de acolo s-a decongestionat după ce s-a dat în folosinţă Pasajul Băneasa, iar odată cu punerea în valoare a zonei Barbu Văcărescu prin terminarea pasajului care se construieşte acum, cu siguranţă va fi şi mai bine.", este de părere Dragoş Dragoteanu, reprezentant Euroest.

Domneşti şi Bragadiru, două zone care s-au dezvoltat puternic

De cealaltă parte, cele mai accesibile preţuri pentru case sunt în:

  • Jilava (637 euro/mp)
  • Măgurele (701 euro/mp)
  • Chiajna (726 euro/mp)
  • Domneşti (743 euro/mp)
  • Pantelimon (763 euro/mp)

Cea mai largă paletă de oferte se găseşte în vestul Capitalei. De exemplul, în comuna Domneşti se găsesc terenuri între 5 euro/mp şi 85 euro/mp, toate fiind mai mult decât vandabile, după cum arată agenţii imobiliari. În anul 2008 aceleaşi terenuri erau cuprinse între 20 euro/mp şi 250 euro/mp, cu mai puţine utilităţi decât astăzi şi cu o infrastructură net inferioară.

Atât în Domneşti, cât şi în Bragadiru, primăriile au avut un aport major în dezvoltarea noilor zone rezidenţiale. Astfel, au început cu trecerea terenurilor din extravilan în intravilan, au adus utilităţile în toate zonele destinate construcţiilor rezidenţiale şi au amenajat străzile. De asemenea, primăriile s-au implicat în eliberarea autorizaţiilor de construcţie, acestea având un termen mult mai scurt decât în Bucureşti, iar preţurile fiind cu mult mai ieftine" a declarat Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

În aceleaşi zone, din cauză că preţurile au scăzut atât de mult, proprietarii nu mai vând la preţuri de dumping. Chiar dacă nu se fac tranzacţii la nivelurile impuse, ei preferă să aştepte decât să vândă în pierdere. Singurii care mai negociază sunt cei presaţi să facă rost de bani.

Proprietarii de loturi valoroase nu mai sunt dispuşi să negocieze. De vreo şase luni, trendul este de întărire a preţului. A crescut cererea şi a scăzut oferta. După 2009 şi prima jumătate a lui 2010, cei care au avut probleme financiare au cam ieşit din piaţă şi au dispărut ofertele de tip dumping" arată Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Europeană

Dintre localităţile îndepărtate de Bucureşti, se evidenţiază câteva pentru care depărtarea de Capitală nu înseamnă un dezavantaj la tranzacţie. Astfel:

  • În Snagov, preţul mediu la vilele construite este de 976 euro/ mp
  • În Ciolpani, acesta scade vertiginos, până la 769 euro/mp
  • Iar în Fundeni ajunge chiar la 720 euro/mp

CITEŞTE ŞI Unde se găsesc cele mai ieftine proprietăţi din Capitală şi ce vicii se ascund în spatele lor?


10 January 2012