Pentru piaţa terenurilor, anul 2010 a adus primele semne de ieşire din criză. După o perioadă în care nu mai mişca nimic pe acest segment, iar preţurile au ajuns la nivelul de acum cinci ani, s-au simţit primele tranzacţii importante. Au apărut din nou atât investitorii mari, care au în plan dezvoltări imobiliare, cât şi speculatorii.

17900-44.jpgTotuşi, nu poate fi vorba încă despre o piaţă dinamică, ci doar despre una care dă semne că se dezgheaţă. Iar specialiştii intervievaţi de IMOPEDIA.ro aşteaptă scumpiri de până la 10% în 2011.

În anul 2010, pe piaţa terenuri s-a simţit o conjunctură favorabilă. Terenurile de prim rang aveau preţuri accesibile - proprietarii au tot lăsat în jos la negocieri din cauza faptului că nu exista cerere. Băncile au devenit mult mai prietenoase cu dezvoltatorii imobiliari şi au început din nou să finanţeze proiecte care au planuri de afaceri viabile. De asemenea, mâna de lucru era ieftină, precum şi materialele de construcţii. Astfel, s-a creat tabloul potrivit pentru investitorii care îşi făceau planurile de debut ale unor noi proiecte. Iar acest lucru s-a simţit imediat în preţuri. Terenurile s-au scumpit deja din ianuarie până acum.

„Începând din anul 2010, preţurile terenurilor sunt stabile. Primăvara acestui an a produs o creştere moderată undeva între 1-5%, în funcţie de poziţie, suprafaţă etc. Pornind de la acest fapt, ne aşteptăm la o creştere liniară, dar care să nu depăşească un 6-10% până la sfârşitul anului.", a declarat pentru IMOPEDIA.ro Bogdan Dobriţoiu, directorul agenţiei General Service 2000.

Unii dezvoltatori prinşi de criză au rămas cu rate la bancă şi fără surse de venit

În ceea ce priveşte proprietarii, puţini sunt cei care au trecut prin această perioadă fără să fie afectaţi de criză. În principal, este vorba despre cei care au cumpărat terenuri la pachet cu alt bun care îi interesa. De exemplu, proprietarii de fabrici şi uzine. Ei sunt cei care nu au fost afectaţi de scăderea preţurilor şi mai pot aştepta până se redresează piaţa. Ceilalţi însă, care făcuseră achiziţii pentru a construi pe ele, au fost loviţi cum nu se poate mai rău.

„Este vorba despre dezvoltatori şi investitori, care au investit masiv în special între anii 2003 şi 2008 şi au fost nevoiţi să îşi amâne proiectele pe termen nedeterminat. Mulţi dintre aceşti investitori au obţinut credite pentru a-şi demara proiectele, deci nu numai că nu şi-au văzut planul materializat, dar au şi rămas cu o rată lunară uriaşă pe care trebuie să o plătească chiar dacă nu obţin venituri pe termen scurt până la mediu.", arată specialiştii The Adviser/Knight Frank.

Această perioadă grea i-a făcut pe proprietari să fie flexibili în termenii şi condiţiile unei tranzacţii. Ei acceptă astfel nu numai cash, ci şi parteneriate sau procente din afacere.

„Pentru a putea obţine orice fel de lichiditate sau reducere a datoriilor, oricine are nevoie de o soluţie, trebuie să fii creativ. În aceste vremuri grele, dezvoltatorii sunt flexibili în găsirea unor modalităţi de a micşora costurile planificate şi cele neprevăzute şi să îşi elibereze activele. Tocmai de aceea, şi schimburile de active sunt comune în încheierea unei tranzacţii, atunci când nu există cash.", completează Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

„Tranzacţiile îşi vor reveni pe deplin mai aproape de anul 2020"

În timpul anului trecut, preţurile au continuat să scadă şi au ajuns la un nivel similar celui din 2004. Singura excepţie este zona Calea Floreasca - Barbu Văcărescu, unde preţurile au scăzut relativ puţin faţă de anul 2008. Această zonă a devenit una dintre cele mai active din Bucureşti, cererea s-a menţinut sus şi în consecinţă, preţurile sunt cu aproximativ 50% mai mari decât în 2004, susţin specialiştii imobiliari. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Tranzacţiile imobiliare cu terenuri se vor înmulţi şi ele, dar nesemnificativ în acest an. Probabil o relansare a acestei pieţe va începe din a doua jumătate a anului 2012, dar nu va fi nici pe departe una explozivă. Vom vedea că se vor înmulţi tranzacţiile pe zi ce trece, probabil cu un vârf undeva departe în 2018-2020.", estimează Dobriţoiu.

Cea mai mare investiţie în terenuri de anul trecut - 34,6 milioane euro. Cumpărătorul: o divizie a IKEA

Investitorii mari au cumpărat anul trecut mai ales terenuri situate cât mai aproape de centrul oraşului, cu toate aprobările existente deja. Terenurile erau mici, iar cele mai multe tranzacţii nu au depăşit suma de 10 milioane euro. Hipermarketurile, magazinele de tip discount şi DIY (sistemul Do It Yourself, pe care funcţionează şi Ikea, de exemplu) au rămas motoarele tranzacţiilor cu terenuri.

„Singurele mişcări importante din 2010 s-au simţit în special pe piaţa de retail, spaţiile comerciale şi cele de tip big box s-au vândut către investitori şi fonduri care şi-au calculat foarte atent marginea de profit. Piaţa rezidenţială a bătut însă pasul pe loc, nu arată decât un vag interes al consumatorilor la anumite preţuri.", arată Andrew Prelea.

Companiile care au vânat oportunităţi de investiţii în retail au căutat terenuri cu vizibilitate şi acces bune, în zone dens populate, atât în Bucureşti cât şi în oraşele secundare. Cora a avut două achiziţii mari, una în Braşov (Hidromecanica) şi una în Bacău (Imotrust).

Cât despre dezvoltatorii experimentaţi, aceştia continua să caute terenuri care oferă oportunităţi. Belrom a văzut potenţial pentru piaţa de retail în Craiova, unde a achiziţionat o bună parte din Electroputere. Compania a plătit o sumă estimativă de 30 milioane euro pentru 12 hectare din terenul fabricii, unde plănuieşte să construiască un shopping center. Dar una dintre tranzacţiile cele mai neaşteptate a fost a suedezilor de la Interprime Properties, divizia de imobiliare a IKEA, care au cumpărat 51,000 mp din fabrica Timpuri Noi din Bucureşti. Tranzacţia s-a semnat pentru 34.6 milioane euro şi reprezintă cea mai mare vânzare de teren din 2010.


3 May 2011