La fel cum criza a prins dezvoltatorii imobiliari cu proiectele nevândute şi proprietarii de terenuri care voiau să scoată profit au rămas blocaţi într-o piaţă în care preţurile au scăzut atât de mult încât nu mai este rentabil să vândă. Cum terenurile din oraş s-au ieftinit chiar şi de patru ori, în unele cazuri fiind chiar sub preţul de achiziţie, proprietarii mari caută acum metode alternative pentru a-şi conserva profitul.

Sursa: imopedia.roUn caz concret este al companiei Avrig 35, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa românească. Grupul a început să cumpere terenuri în România încă din anul 2001. Pe unele dintre ele a construit proiecte precum Charles de Gaulle Plaza, o clădire de referinţă în Bucureşti. În 2007, grupul avea un portofoliu de proiecte finalizate şi în plan în valoare de circa 1 miliard euro. Acum, date fiind vremurile, au ales să nu mai construiască singuri. Vor un joint-venture cu un alt dezvoltator. O metodă mai sigură, prin care se împart riscurile. Oficialii companiei au anunţat în premieră pentru imopedia.ro că se vor alia cu o altă companie pentru a construi un proiect rezidenţial cu preţuri accesibile, aşa cum cere piaţa, pe terenul pe care îl au în zona Jandarmeriei.

„Cei care au dezvoltat conceptul Ozone Homes au o metodă specifică pentru a construi rezidenţe, mai ales în nordul Bucureştiului. Prin combinarea resurselor şi experienţelor noastre suntem siguri că putem implementa cea mai bună strategie de dezvoltare, şi deci să minimizăm riscurile şi să maximizăm profitul", a declarat pentru imopedia.ro James Daly, manager de vânzări Avrig 35 Group.

Este vorba despre sistemul de panouri structurale izolatoare pe care l-au brevetat la noi cei de la Ozone Homes. Practic, casa este pre-construită în fabrică şi apoi asamblată pe şantier. Locuinţele pe care ei le vând prin acest sistem au preţuri care pornesc de la 42.000 euro. Tocmai pentru că poate construi la acest preţ, compania are oferte de la mai mulţi proprietari de terenuri din oraş care vor să colaboreze în sistemul acesta: o parte vine cu terenul, cealaltă vine cu construcţia.

„Există mai mulţi investitori care au teren în oraş şi ne abordează pentru a construi împreună. Ne spun că dacă proiectul nostru construit cu panourile izolatoare funcţionează, vor să implementăm aceeaşi metodă de construcţie pe pământul lor, în interiorul oraşului, inclusiv în sectorul 1. În aceste condiţii, preţurile finale vor fi mai mari cu 10-15% decât cele pe care le practicăm acum", declară Andrew Prelea, dezvoltatorul Ozone Homes.

Înainte de criză, terenurile din Bucureşti au avut două feluri de cumpărători: erau cei care cumpărau ca să construiască, developerii, şi mai erau speculatorii. Psihologia era că toată lumea voia să bage banii în terenuri pentru că pe zi ce trecea, creşteau preţurile. Acum speculatorii au dispărut, pentru că nu mai cresc preţurile terenurilor.

„Există mult pământ în Bucureşti care nu este folosit. În interiorul oraşului. În zona Theodor Pallady, de exemplu, sunt hectare de pământ nemuncit deţinut de investitori care acum vor să scape de ele. S-au ieftini foarte mult. În Pallady era 200-300 euro/mp, acum e cam 50 euro/mp. Lucrăm deci cu investitorii pentru a crea proiecte pe terenuri care altfel nu ar putea fi folosite", continuă Andrew Prelea.

Alternativa pentru investitorii mari care deţin astfel de terenuri nu este deloc fericită. Pot fie să aștepte vremuri mai bune, deşi preţurile nu vor ajunge prea curând la nivelul de dinainte de 2008, fie să vândă în pierdere.

„Investitorii care au cumpărat atunci e normal că nu pot să vândă la preţurile de acum. Acelaşi teren de 3.000 euro/mp de la Unirii se găseşte acum la ofertă şi cu 1.400 euro/mp. Vorbesc de terenuri cu PUZ mare, unde poţi să construieşti o clădire. Speculatorii care au cumpărat cu banii jos aşteaptă. Cei care au luat cu bani de la bănci plătesc creditul dacă pot. Dacă nu pot, lasă bancă să le ia terenul", Mihalis Stratakis manager SBS Group.

De cealaltă baricadă sunt cei care au în proprietate suprafeţe mici de terenuri. Mulţi dintre aceştia nu sunt bine ancoraţi în realitatea economică şi aşteaptă clientul care va cumpăra la preţurile de odinioară.

„Proprietarii mici încă visează. Mulţi dintre ei. Visează în sensul că au avut cereri de cumpărare acum doi ani, doi ani şi jumate, la un preţ mare. Atunci toată ţara făcea speculă cu terenuri. Dar ei încă aşteaptă acele preţuri", conchide Mihalis Stratakis manager SBS Group.

Astfel, atât adaptarea proprietarilor mici la condiţiile pieţei, precum şi cooperarea între dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii mari de terenuri înseamnă un impuls pentru piaţa imobiliară. Asemenea mişcări sunt absolut necesare pentru ca piaţa să se revigoreze.



4 April 2011