Apartamentele care pot fi cumparate cu credit si avans de 5% au anulat tendinta de scadere pe acest segment. Locuintele mari, cu 3 si 4 camere, continua trendul de reducere a valorii de piata.

19712-34.jpgLa numai o luna de la relansarea editiei pe 2011 a programului ,,Prima casa", tendinta de stagnare in zona preturilor imobiliare a fost stopata, reinstaurandu-se inflatia dupa o pauza de aproape patru ani. In Bucuresti, mai ales, pretul garsonierelor si aparta­men­telor cu 2 camere, solicitat de proprie­tari, a inregistrat o crestere de 2%, res­­pectiv 1% fata de luna precedenta, se arata in raportul de monitorizare a por­talului anunturiparticulari.ro publicat de catre Agentie.net.

Astfel, potrivit monitorizarii, odata cu lansarea programului ,,Prima casa 4", demarat la inceputul lunii iunie, pre­tu­rile au inregistrat o usoara crestere. In luna iunie 2011, pentru o garsoniera pre­tul solicitat de proprietari a fost in medie de 37.500 de euro, cu 2% mai mult fata de lu­na mai. Aceeasi situatie s-a observat si in cazul apartamentelor cu 2 camere, unde s-a inregistrat o crestere a pretului cu 1% fata de luna anterioara. Cu toate acestea, o analiza a primelor sase luni ale anului 2011 ne arata ca preturile medii se mentin inca usor sub cotatiile atinse in decembrie 2010. In cazul aparta­men­telor de 4 camere, cresterea preturilor a fost intr-o luna (din mai pana in iunie) de 5,8%, majorare care insa nu a anulat diminuarile succesive de preturi din lunile anterioare. Rezultatul la 12 luni arata ca valoarea medie con­tinua sa fie cu 7% sub nivelul de acum un an, cand media era de 112.000 de euro (in iunie 2010) fata de 104.000 euro (in iunie 2011).

Doar segmentul apartamentelor cu 3 camere a consemnat continuitate in reducerea pretului mediu solicitat. In luna iunie, acestea au pierdut 2,8% din valoare, pretul mediu fiind in prezent cu 3% mai mic fata de nivelul de acum sase luni. In prezent, pretul mediu pentru un apartament de 3 camere in Bucuresti este de 80.000 de euro (pret solicitat de proprietari), fiind mai mic doar cu 7% fata de iunie 2010. Totodata, ca tendinta generala, trebuie remarcat faptul ca exceptand locuintele cu 4 camere, al caror pret mediu a crescut de la 90.000 de euro in decembrie 2010 la 104.000 euro in iunie 2011, pe celelalte segmente se remarca o stabilitate de preturi (vezi graficul). Pretul mediu unitar s-a mentinut in ultimele sase luni cu apro­ximativ 700 de euro sub nivelul atins in luna decembrie 2010.

Impactul psihologic

Tendinta de apreciere a preturilor la locuinte, asa-zisa inflatie imobiliara, este cu atat mai surprinzatoare, deoarece in materie de venituri ale populatiei in Romania nu s-a intamplat nimic special. Din contra, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii si cheltuielile totale ale acesteia au fost in primele trei luni aproximativ egale cu cele din ultimul trimestru din 2010, situandu-se la 2.318 lei si respectiv 2.098 de lei. In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare au fost de 2.308 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.114 lei. Cifrele sunt date in termeni nominali, de aceea, ajustat cu inflatia, acest indi­cator arata ca in realitate veniturile romanilor au scazut in primele trei luni comparativ cu cele realizate la finalul anului trecut. Prin urmare, inflatia rezi­dentiala pare sa nu-si gaseasca justificare in volumul de bani intrat in circulatie pe piata imobiliara, avand mai degraba moti­ve de ordin psihologic.

Majorare si in tara

Si in celelalte orase mari din tara sectorul rezidential s-a scumpit in prima luna a programului ,,Prima casa 4". Ast­fel, la Brasov, apartamentele vechi s-au scumpit in medie cu 0,7%. Apar­ta­men­tele mari, cu 4 camere, au cu­n­oscut cea mai mare crestere de pret: +2,6%. Pretul cerut pentru apartamentele cu 3 camere a crescut in iunie cu 1,7%, iar la garso­nie­re cu 0,3%. Doar apar­ta­mentele cu 2 ca­mere au inregistrat o scadere de preturi de 0,1%. In comparatie cu iunie 2010, pre­turile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 7,7% mai ief­tine. Cluj-Napoca este un alt oras in care apartamente cu 2 camere s-au ief­tinit in iunie (-1,7%). In schimb, garso­nierele s-au scumpit cu 1,3%, iar apar­ta­mentele cu 3 camere cu 0,4%. Cres­teri ale preturilor medii s-au mai consemnat la Constanta, in cazul locuin­telor mai mici (garsoniere si apar­ta­mente cu 2 camere), Timisoara (apar­ta­mente cu 4 camere) si Iasi.


Sursa

14 July 2011