Programul Prima Casă continuă şi în 2014, iar Ministerul Finanţelor a aprobat hotărârea care face referire la plafon şi modul în care acesta va fi utilizat. Aşadar, pentru anul în curs este alocat un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţii, sumă similară cu cea aprobată pentru 2013. În plus, toate sumele neconsumate anul trecut vor fi reportate.

32689-bani_prima_casa.jpgPentru anul 2014, primii clienţii care vor primi credite vor fi cei care au aplicat pentru finanţare Prima Casă dar nu au primit sumele solicitate, din cauză că băncile la care au aplicat şi-au epuizat plafonul. În această categorie intră garanţii în valoare de 22 de milioane de lei pentru credite guvernamentale standard şi 196 de milioane de lei pentru împrumuturi dedicate achiziţiei de locuinţe ANL.

Tot prioritar vor trebui consumate sumele pe care instituţiile financiare le-au solicitat din plafonul anului 2013, dar care nu au fost consumate integral până în ultima zi a anului trecut. Este vorba despre aproximativ 158 de milioane de lei dedicate împrumuturilor guvernamentale standard şi 301 milioane lei dedicate celor care vor să achiziţioneze locuinţe prin ANL.

„Prin acordarea acestor măsuri de sprijin se urmăreşte dezvoltarea mediului de afaceri, prin deblocarea mecanismelor de finanţare, concomitent cu dinamizarea pieţei construcţiilor şi a firmelor din industriile orizontale legate de acestă piaţă, dar şi menţinerea şi crearea de locuri de muncă”, arată oficialii Ministerului de Finanţe.

Ministerul Finanţelor încurajează mai multe instituţii financiare să participe la programul Prima Casă

Potrivit Ministerului de Finanţe, prin programul Prima Casă 2014 se încurajează mai multe instituţii financiare să participe la program, cu condiţia ca acestea să îşi desfăşoare activitatea de creditare în normele validate de BNR şi să transmită către Fondul Naţional de Garantare şi Ministerul Finanţelor Publice un angajament prin care se angajează la respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului.

„Aceste măsuri creează condiţii propice pentru creşterea gradului de utilizare a plafonului de garanţii care pot fi acordate în cadrul programului pentru achiziţia şi construcţia de locuinţe, cu consecinţe directe asupra dezvoltării pieţei imobiliare şi a sectoarelor adiacente acestuia, asupra creşterii numărului de clienţi ai instituţiilor de credit şi a gradului de securizare a creditelor”, continuă oficialii Ministerului Finanţelor.

Potrivit modificărilor aduse, reabilitarea termică a caselor sau blocurilor poate fi făcută prin credite guvernamentale

De asemenea, s-au făcut modificări şi la normele care privesc reabilitarea termică a clădirilor de locuit finanţate prin credite bancare. În cazul acestora, s-a decis că programul va continua iar garanţiile emise în 2014 pentru asemenea activităţi se află la nivelul de 50 de milioane de lei. Potrivit specialiştilor Ministerului de Finanţe, acest lucru ar trebui să dezmorţească piaţa construcţiilor.

„Se creează condiţii pentru dezvoltarea pieţei construcţiilor prin deblocarea activităţilor componente, prin stimularea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate lucrări de construcţii şi a celor din industriile orizontale legate de acest sector, crearea de noi locuri de muncă. Vor fi atenuate efectele crizei economice în domeniile vizate, prin deblocarea mecanismelor de finanţare, producţie şi consum precum şi deblocarea pieţei materialelor de construcţii şi a construcţiilor”, arată specialiştii Ministerului.

Aceste modificări au scopul de a veni în ajutorul asociaţiilor de proprietari sau al persoanelor fizice care doresc să contracteze credite pentru reabilitarea termică, dar întâmpină probleme din cauza lipsei de garanţii. În noile condiţii, programul gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ar trebui să permită contractarea de credite avantajoase, garantate şi subvenţionate de stat, pentru executarea de lucrări de reabilitare termică. Creditele sunt destinate atât blocurilor de locuinţe, cât şi clădirilor de locuit individuale.

CITEŞTE ŞI: Pericolele lui 2014: noi prăbuşiri pe piaţa bancară, imobiliară şi de capital


8 January 2014