Promisiunile potrivit cărora a patra ediţie a programului Prima Casă va începe imediat după Paşte sunt deja demne de luat în derâdere. Totuşi, singurii îşi dorească cu adevărat programul, sunt oamenii care au nevoie de credit. Nici măcar băncile nu se grăbesc să îşi depună intenţia formală de a participa la proiect.

Sursa: 1235.roEtapa a patra a programului Prima Casă nu poate începe atât timp cât protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Apoi trebuie semnat şi un protocol cu băncile, dar nu există nici un fel de indiciu privind momentul la care Protocolul ar putea fi publicat, au declarat pentru imopedia.ro surse din cadrul FNG.

"Modificările legislative ale programului guvernamental "Prima casă" 4 au fost adoptate şi, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP şi MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de către Fond cu băncile participante. Plafonul alocat iniţial pentru 2011 a fost epuizat", au explicat şi pentru ZF reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Chiar şi după ce toate aceste lucruri vor fi rezolvate, mai rămâne un impediment: bancherii trebuie să obţină şi avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare. Asta pentru că practicarea unui avans de numai 5%, aşa cum cere Guvernul, împreună cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului, nu este pe lista procedurilor standard ale băncilor. Se cere deci o abatere de la prevederile uzuale. Dar chiar dacă nu mai dau credite, băncilor pare să le fie comodă această situaţie.

Până la acest moment, doar Banca Transilvania şi CEC Bank au transmis formal către Fond intenţia de a participa la "Prima casă" 4. Pe lista neoficială s-au înscris însă şi BCR şi BRD, băncile cu cele mai mari volume de credite vândute în ediţiile precedente ale programului, precum şi Alpha Bank, Bancpost şi Millennium Bank.

BNR trebuie să vină cu noile norme de creditare, dar şi acestea întârzie

Pentru a da credite cu avans de 5%, băncile au nevoie de acordul BNR. În ediţiile anterioare BNR agrease un avans de 5%, dar doar pentru că riscul era suportat integral de stat, sănătatea financiară a băncii nefiind afectată, chiar dacă clientul intra în încetare de plăţi.

BCR, banca cu cel mai mare volum de credite acordate în cadrul programului, peste 550 milioane euro, nu a trimis încă normele noi spre aprobare la BNR. Francezii de la BRD, care au acordat credite de 350 milioane uro, sunt deja în discuţii cu Banca Naţională pentru aprobarea modificărilor la normele de creditare.

"Aşa cum am participat la prima etapă şi în celelalte programe Prima casă, suntem interesaţi şi de această nouă etapă a programului. Mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate, inclusiv cu BNR, discuţiile fiind deja demarate. Suntem optimişti în ceea ce priveşte participarea la următoarea fază a programului", spune Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial al reţelei BRD.

Şi Millennium Bank se află într-o situaţie similară, deşi banca a obţinut recent şi avizul BNR pentru a merge cu un avans de 10% la creditele standard.

"Millennium Bank aşteap¬tă definitivarea şi semnarea protocolului cu FNGCIMM referitor la Prima casă 4, precum şi opinia BNR cu privire la avansul minim de 5%", spun reprezentanţii băncii.

Astfel, clienţii care aşteaptă a patra ediţie a programului au rămas cu speranţa că totul se va rezolva înainte ca lor să le expire garanţiile pe care unii dintre ei le-au plătit pentru apartamente, sau înainte ca piaţa să crească şi deci preţurile să o ia în sus.

IMOPEDIA.ro îţi spune ce alternativă oferă băncile pentru creditele Prima Casă.

11 May 2011