Programul Prima Casă reprezintă motorul segmentului rezidenţial, însă există voci care consideră că piaţa imobiliară din România are numai de suferit, de pe urma modului în care este pus în practică. Locuinţele medii au devenit prea scumpe pentru buzunarele românilor de rând, dar lipsa unor soluţii de creditare susţinute de Stat ar duce la un blocaj al pieţei. Cum poate fi reluată o activitate sănătoasă a segmentului rezidenţial?

31038-pc.jpgProgramul Prima Casă a avut un impact puternic asupra pieţei imobiliare din România şi a influenţat semnificativ segmentul rezidenţial. Însă această măsură guvernamentală şi-a atras atât susţinători, cât şi opozanţi. Într-o perioadă în care băncile au înăsprit criteriile de creditare, iar nivelul veniturilor multor familii a stagnat sau chiar a scăzut, segmentul rezidenţial a fost grav afectat. Cu toate acestea, de locuinţe a rămas, cererea la nivel teoretic nu s-a micşorat, astfel că programul susţinut de Stat a reprezentat o soluţie de impulsionare a pieţei imobiliare. Mai mult, există numeroase voci care argumentează de ce această măsură reprezintă, la acest moment, motorul segmentului rezidenţial.

„Soluţiile de creditare şi programele susţinute de Stat sunt absolut vitale pentru segmentul rezidenţial, în special până când nu vom mai resimţi atât de pregnant efectele crizei financiare. Dacă nu ar exista astfel de măsuri, piaţa rezidenţială ar intra din într-un blocaj şi am trece printr-o perioadă similară celei de acum cinci ani, când tranzacţiile imobiliare erau rarisime”, explică pentru IMOPEDIA.ro Sorin Roşu, manager Apulum 94.

Pe de altă parte, încă de la început, numărul criticilor nu a fost mic, iar argumentele sunt realiste: cum poate deveni preţul locuinţelor accesibil românului de rând, atât timp cât există un program guvernamental care menţine ridicată valoarea unităţilor rezidenţiale?

„Acest program afectează piaţa imobiliară, ca orice agresiune de pe o piaţă liberă şi ar trebui anulat. Astfel, piaţa se poate autoregla după propriile mecanisme, în funcţie de cerere şi ofertă, iar pe timp mediu şi lung, am avea cu toţii numai de câştigat”, apreciază Bogdan Dobriţoiu, director general General Service 2000.

Dispariţia programului guvernamental nu ar duce la o scădere a întregii pieţe imobiliare

Lansat în iunie 2009, programul Prima Casă a reprezentat soluţia de finanţare pentru persoanele cu venituri relativ reduse, care îşi doreau propria locuinţă, dar care nu şi-ar permite un credit ipotecar în alte condiţii. Circa 12.000 clienţi au ales această soluţie de creditare în primele şase luni de la lansare, în timp ce în 2010 au fost acordate 23.000 de astfel de credite, iar în 2011 numărul a scăzut la 19.000. Cei mai mulţi clienţi au existat anul trecut: circa 27.000 români şi-au cumpărat o locuinţă cu ajutorul acestui tip de credit.

În tot acest timp, vânzătorii s-au adaptat cererii susţinute de măsura guvernamentală, iar preţul locuinţelor vechi nu a mai scăzut conform aşteptărilor. Odată cu dispariţia programului Prima Casă, mulţi aşteaptă să vadă o devalorizare puternică a unităţilor rezidenţiale. Cu toate acestea, specialiştii consideră că scăderile de preţ nu vor fi foarte mari şi nu vor afecta toate segmentele pieţei.

„Dispariţia programului Prima Casă nu va influenţa major nivelul preţurilor. Într-adevăr, programul susţinut de stat a reuşit să salte în mod artificial preţurile minime până la pragul de 60.000 euro (în cazul locuinţelor vechi), aşa că probabil că vom asista la o uşoară scădere pe acest segment. Prima Casă contribuie la creşterea preţurilor acestor unităţi uşor peste valoarea lor reală, iar dacă se va încheia, preţurile din zona minimă se vor apropia de nivelul real. Dar nu cred că vom asista la o scădere a întregii pieţe imobiliare”, declară pentru IMOPEDIA.ro Dragoş Diaconu, Head of Research la EFG Eurobank Property Services.

  • Din vara lui 2009, instituţiile au oferit peste 92.000 credite imobiliare garantate de Stat, valoarea totală ridicându-se la circa 3,6 miliarde euro
  • Ultima suplimentare a plafonului de garanţii a avut loc în ianuarie 2013, cu suma de 200 milioane euro
  • În primele luni ale acestui an, au fost acordate 11.000 credite „Prima Casă”, în valoare de 410 milioane euro

Fondurile alocate programului Prima Casă au ajuns aproape de final, dar autorităţile au spus că există discuţii avansate despre o posibilă suplimentare. Cu toate că oficialii au declarat că vom afla detalii până la mijlocul lunii iulie, deocamdată nu a fost luată nicio decizie.

Ce măsuri s-a putea implementa, pentru a sprijini cu adevărat segmentul rezidenţial?

Soluţiile guvernamentale nu reprezintă o idee rea, însă ar trebui modificate, pentru a ajuta cu adevărat piaţa imobiliară, consideră specialiştii. De asemenea, îmbunătăţirea imaginii României peste hotare ar avea un impact pozitiv asupra pieţei, mai ales că investitorii străini sunt de acord că ţara noastră are numeroase avantaje.

„Guvernanţii ne-ar putea ajuta cu garantarea avansului cumpărătorilor către bănci de către Stat, de exemplu, sau orice altă metodă novatoare. Dar fără plafoane ale preţurilor maximale sau orice altceva ce ar împiedica stabilirea unor preţuri reale, pe o piaţă liberă. În plus, o campanie susţinută a Guvernului şi a presei, în care să fie arătată stabilitatea reală a pieţei imobiliare din acest moment, cât şi oportunitatea de investiţii, cred că ar aduce un plus pieţei din România, dacă nu chiar o creştere a preţurilor”, consideră directorul General Service 2000.

Totodată, programul Prima Casă este caracterizat constant de incertitudine, ceea ce afectează piaţa imobiliară şi împiedică o dezvoltare conform cererii.

„Guvernul ar trebui să dea un semnal că programul va fi permanent, în următorii cinci ani, ar fi o decizie înţeleaptă. Se creează astfel un alt nivel de încredere, vom avea dezvoltări imobiliare coerente, evidente, cu consecinţe la nivel de economie. Faptul că discutăm în fiecare an dacă se mai suplimentează sau nu fondurile nu aduce în piaţă proiecte de lungă durată a unor investitori de anvergură, iar piaţa românească de astfel de proiecte mari are nevoie”, conchide managerul Apulum 94.

AFLĂ Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 

15 July 2013