Banca Comercială Română (BCR) anunţă modificarea ofertei de preţ pentru creditul „Prima Casă”: marja de dobândă coboară cu 0,3%, ajungând la 2,2% (pentru clienţii care nu virează salariul într-un cont BCR). Astfel, dobânda finală ajunge la 4,62%. În acelaşi timp, clienţii care încasează salariul la BCR beneficiază de o dobândă anuală de 2%, dobânda finală fiind de 4,42%/an.

34780-credit_prima_casa_bcr.jpg„La începutul lunii august, sărbătorim 5 ani de la acordarea primului credit Prima Casă de către BCR. Chiar dacă a suferit o serie de ajustări de-a lungul timpului, Programul a ajutat numeroase familii să se mute în prima lor locuinţă, într-o perioadă în care economia avea nevoie de sprijin. Am redus dobânda pentru a fi mai atractivi pentru clienţii care încă nu tranzacţionează cu BCR şi le oferim astfel şansa de a se convinge că serviciile împreună cu expertiza noastră în Program fac oferta pentru creditul Prima Casă imbatabilă”, declară Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate.

În ultimii cinci ani, în cadrul programului „Prima Casă”, BCR a acordat credite în valoare de peste 5,5 miliarde lei (echivalentul a 1,22 miliarde euro). Mai bine de 34.000 români şi-au cumpărat o primă locuinţă cu ajutorul unui credit garantat de stat de la BCR, peste 40% dintre aceştia fiind din Bucureşti.

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă, în lei (exemplu de calcul în foto alăturată)

Potrivit legii, poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².

34781-exemplu.jpg„Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat financiar înainte de găsirea imobilului, clientul având la dispoziţie 120 de zile în care să se hotărască ce locuinţă doreşte”, explică reprezentanţii BCR.

Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%, iar banca acceptă până la trei coplătitori. Singura condiţie impusă de instituţia financiară este ca, la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să nu depăşească vârsta de 75 ani.

„Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni”, mai precizează reprezentanţii instituţiei bancare. 

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

30 July 2014