Plafonul garanţiilor pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă” ar putea fi suplimentat pentru anul 2013 cu un miliard lei, arată un proiect de hotărâre de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Din suma totală, autorităţile propun ca o treime să fie destinată unităţilor ridicate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

31233-prima_casa.jpgMinisterul Finanţelor propune suplimentarea fondurilor alocate programului „Prima Casă” cu încă 227 milioane euro, dintre care circa 68 milioane euro ar fi destinaţi achiziţiei de locuinţe construite de ANL. Faţă de situaţiile anterioare, autorităţile propun ca garanţiile să fie acordate doar în monedă naţională.

VEZI AICI Ghidul complet al programului „Prima Casă”

„Pentru anul 2013, se propune suplimentarea plafonului garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, cu 1 miliard lei, din care 300 milioane sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), în scopul valorificării stocului de locuinţe ANL existent”, se arată în documentul oficial. 

  • Garanţiile se vor acorda şi plăti exclusiv în lei, costul total al finanţărilor acordate prin programul guvernamental fiind compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de până în 2,5%/an pentru creditele în monedă naţională
  • Marja nu include alte comisioane percepute de către finanţator sau instituţii şi prestatori de servicii
  • Finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele
  • Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului Finanţelor Publice

 „În cazul daunelor parţiale produse locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, societatea de asigurare efectuează plata direct către proprietarul locuinţei, căruia îirevine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare”, se mai menţionează în proiect.

CITEȘTE Ce influență are programul „Prima Casă” asupra pieței imobiliare

De asemenea, pentru daunele de peste 10.000 euro (echivalent în lei), dar care se încadrează în limita maximă de 50% din valoarea creditului iniţial, autorităţile propun ca finanţatorul să emită acordul fie în numele şi contul statului, fie în nume şi în cont propriu şi în numele şi în contul statului pentru efectuarea plăţii despăgubirilor către proprietar, care însă are obligaţia „de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare”.

Banca îşi va exprima acordul pentru schimbarea garanţiei aduse în cadrul programului dacă imobilul nu mai are condiţiile necesare locuirii în urma producerii unui risc asigurat. Pentru a-şi exprima acordul, banca trebuie să verifice documentele justificative din care rezultă că valoarea daunelor constatate şi evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat iniţial, după caz, precum şi îndeplinirea condiţiei privind valoarea noii locuinţe aduse în garanţie, care trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului.

De asemenea, se propune reglementarea unui mecanism care să asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică spre exemplu, care nu are această posibilitate, dar în cazul cărora va fi posibilă accesarea programului pentru a doua oară.

Proiectul mai prevede ca banca să îşi dea acordul pentru ridicarea interdicţiei de înstrăinare şi cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despăgubire de către asigurator în vederea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul programului Prima Casă.

AFLĂ DE CE Apartamentele din cartierele comuniste sunt primele care se vor scumpi

 

 

29 July 2013