Locuinţele  ANL au fost, de-a lungul timpului, motiv de dezbateri aprinse. Totul a fost chestionat, de la preţul construcţiilor la modul în care sunt aprobate dosarele de închiriere. Acum, un nou subiect intră în discuţie: cumpărarea locuinţelor ANL prin programul Prima Casă. Ca şi în cazul celorlalte programe guvernamentale, şi de data aceasta există sentimentul că nu este vizată redresarea pieţei imobiliare, ci mai degrabă finanţarea proiectelor care se doresc a fi vândute.

32690-prima_casa2.jpgANL promite să vândă chiriaşilor locuinţe cu 326 euro/mp. Pentru a obţine acest preţ, ei trebuie să fi locuit în ansamblurile Agenţiei timp de cel puţin 12 luni şi apoi să adreseze o cerere autorităţii locale pe raza căreia se află imobilul. În acest sens, în ultimele două săptămâni, aproape 500 de locuinţe ANL din Bucureşti, Constanţa, Covasna, Dolj, Sibiu, Suceava şi Vâlcea au fost trecute din proprietate publică în proprietate privată, pentru a fi vândute. Aceste informaţii au fost de natură să genereze reacţii acide din partea jucătorilor independenţi din piaţă.

„Când vorbeşti despre un preţ de construcţie de 320 euro/mp, atunci vorbeşti despre costurile iniţiale. Agenţia trebuie să spună şi lucruri care nu sunt spuse. În aceşti bani nu este inclusă investiţia cu alimentarea electrică, partea  de dezvoltare infrastructură, căile de acces sau spaţiile comune. Nu sunt incluse nici costurile de proiectare, consiliere sau supervizare. Dacă în ansamblu se mai găseşte un loc de joacă, o grădiniţă, parcare, toate acestea se adaugă la costul final. Și atunci acest preţ de 320 euro este doar un cârlig de agăţat clienţii”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Florin Ifrim, developement manager Construction Logistics.

Preţul mic al locuinţelor ANL ar fi justificat de colaborarea între instituţiile statului

Această teorie este parţial validată de cei care cunosc mersul lucrurilor în proiectele ANL. Totuşi, între constructorii ANL şi cei din restul pieţei există o mare diferenţă: autorităţile îi tratează preferanţial pe cei care au contracte cu statul. Astfel, pentru a ţine preţul cât mai jos, este nevoie de colaborare între instituţiile statului.

„Desigur, costurile suplimentare apar întotdeauna şi sunt cunoscute foarte bine. Pentru consultaţă, se adaugă 1% din investiţia iniţială, pentru proiectare - suma creşte cu încă 3%, pentru asistenţa tehnică, este vorba de o creştere de 1,5% şi aşa mai departe. Dar dat fiind faptul că este un parteneriat public-public, apar anumite beneficii. Autorităţile locale asigură terenul, utilităţile, chiar mai mult în cazul celor mai implicate instituţii ale statului”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Eugen Curteanu, fost secretar de stat în MDRT.

Relansarea pieţei imobiliare prin proiectele ANL încă se lasă aşteptată

Disensiunile dintre constructorii agreaţi de stat şi cei indendendeţi sunt vechi şi cu atât mai puternice de la debutul crizei imobiliare. ANL şi-a manifestat dorinţa de a relansa piaţa construcţiilor prin preţuri mici, în urmă cu doi ani. Acest demers a fost catalogat drept manipulator şi nerealist.

„Este imposibil să construieşti proiecte de calitate în bugetul 300-400 euro/mp. Știu că este o declaraţie care nu îmi atrage simpatia maselor, dar ANL a creat încă de la începutul acestui trend de ieftiniri anunţate o situaţie periculoasă pentru piaţă. Oamenii au impresia că dacă ANL zice, atunci toată lumea poate. Astfel, clienţii au ajuns să ceară un preţ minim, nerealist, în timp ce nici ANL nu construieşte la preţul acesta”, continuă Florin Ifrim.

Dar dezbaterile asupra preţului pot fi inutile, într-o piaţă în care o bună parte din jucători încă este în expectativă. Oferta mult mai mare decât cererea, clienţii neeligibili, creditarea anevoioasă, toate acestea nu crează contextul necesar vânzărilor, indiferent de preţul anunţat. Iar numărul de contracte care sunt totuşi semnate este catalogat drept mic, incapabil să redreseze piaţa.

„Cererea nu este generată de costul de construcţie. Preţul cerut de dezoltator poate să fie derizoriu, să zicem 10 euro/mp. Dar într-o piaţă în care cei mai mulţi clienţi nu pot achita mai mult de 8 euro/mp, atunci nu are rost nicio nouă construcţie şi nici măcar punerea pe hârtie a unui nou proiect” încheie într-o delcaraţie pentru IMOPEDIA.ro Alexandros Ignatiatis, director general Octagon Contracting & Engineering.

CITEŞTE ŞI: Au apărut bani pentru Prima Casă 6: băncile primesc fonduri

 

3 September 2013