Luni, 4 ianuarie, este prima zi în care se pot depune dosarele pentru programul Prima Casă 2016. Se anunță un an aglomerat, pentru clienții programului guvernamental, în condițiile în care fondurile disponibile sunt înjumătățite față de anul trecut, dar numărul clienților este în creștere puternică. Avansul mic rămâne argumentul suprem pentru clienții de credite imobiliare în lei, în ciuda faptului că, în rest, condițiile de creditare în cazul împrumuturilor standard sunt foarte asemănătoare.

39000-primacasa.jpgDe luni începe lupta pentru cele 1,5 miliarde de lei alocate prin programul Prima Casă. această sumă este la jumătate față de anul trecut, în contradicție cu interesul populației pentru program. Aproape oricine este interesat să cumpere o locuință și este eligibil pentru programul guvernamenta, ia în calcul această posibilitate, indiferent de categoria socială din care face parte.

Când ai două credite identice, dar unul are un avans de 5% și celălalt, de 15%, nu te întrebi pe care să îl alegi. Dacă există această opțiune, mergi pe Prima Casă, indiferent dacă vrei un apartament de 100.000 de euro. Iei plafonul maxim din programul guveranmental și suplimentezi diferența prin fonduri proprii sau credite alternative” explică pentru IMOPEDIA.ro Iustin Bălăceanu, broker bancar.

O parte din plafon este susținută de vechii clienți ai programului, prin ratele pe care le-au plătit

Din totalul de 1,5 miliarde de lei, 200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare. Cu alte cuvinte, ratele plătite de clienții mai vechi ai Prima Casă susțin împrumuturile noilor clienți, ceea ce era și scopul programului, de la bun început. Sunt clienli care au încheiat deja contractele, oar banii lor sunt acum folosiți pentru garanții suplimentare. 

Au existat dubii legate de existența Prima Casă în acest an, întărite de declarațiile venite de la Ministerul de Finanțe. Dar oprirea programului ar fi fost inoportună, dacă nu chiar catastrofală, pentru întreaga economice. Cele mai mari industrii depind de Prima Casă, în condițiile în care apetitul clienților pentru acest tip de creditare este mare”, explică brokerul bancar.

Prima Casă a reușit ceea ce părea imposibil, după prăbușirea economică: să convingă oamenii să recurgă la împrumuturi bancare. Anul trecut au fost cumpărate prin acest program 30 de mii de locuințe. Veniturile în creștere ale populației, stabilitatea economică – fie ea și încă precară, întărite de garanția de 50% din partea statului și avansul mic sunt argumente decisive pentru contractarea unui credit Prima Casă.

Pentru anul 2016, a scăzut și marja ROBOR de la 2,5%, cât a fost în anul 2015, la 2%, în prezent. Un argument în plus pentru obținerea unui împrumut și așa râvnit, dar la care anul acesta nu vor ajunge prea mulți clienți”, explică brokerul bancar.

Această situație va împinge, cel mai probrabil, mai mulți clienți către creditele standard. Anul trecut, băncile mari au acordat jumătate dintre credite prin programul Prima Casă. Valoarea medie a unui împrumut luat prin programul Prima Casa este de 38.000 de euro. De la debutul programului până în prezent, prin Prima Casă s-au cumpărat 166.000 de locuințe, în valoare de 13,9 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI:

4 January 2016