BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC speră să încaseze 150 milioane euro din vânzarea a 3.500 de case şi apartamente executate silit, potrivit datelor agregate de ZF pe baza anunţurilor de vânzare publicate de bănci pe site-urile lor.

31344-foreclosure-proceedings.jpgBăncile nu mai au de gând să aştepte după clienţii rău platnici şi au accelerat recuperarea banilor în ultimele luni după ce rata creditelor neperformante a ajuns la o cincime din portofoliile totale. Pentru ca lucrurile să se mişte mai repede, băncile mari şi-au creat propriile portaluri specializate, în care postează anunţurile, precum şi informaţii cu privire la preţ, modalitatea de participare la licitaţie şi localizarea pe hartă a proprietăţilor.

„Băncile mari au amânat cât de mult au putut recunoaşterea creditelor cu probleme, însă au ajuns în situaţia în care nu mai pot face acest lucru. Multe au recunoscut în bilanţ aceste pierderi, aşadar sunt obligate să ia măsuri şi să treacă la vânzarea bunurilor executate silit. Cele care au demarat acest proces, cu siguranţă îl vor continua, în timp ce băncile mici vor fi forţate să procedeze în aceeaşi manieră“, a comentat analistul financiar Dragoş Cabat citat de ZF.

BCR are cele mai multe locuinţe la vânzare de BCR, peste 1.700 de case şi apartamente în valoare de circa 69 mil. euro. Rata creditelor neperformante a BCR a ajuns la un nivel record de 31% în luna iunie a acestui an.

Cele mai multe proprietaţi executate silit de BCR sunt apartamente, cu valori ce variază între 3.000 şi 275.000 euro. Cel mai scump apartament, pentru care banca cere echivalentul a 275.000 de euro fără TVA, are patru camere, 155 mp şi este situat în zona de nord a Bucureştiului, aproape de lacul Băneasa.

BRD, a două bancă din sistem, anunţă că vinde peste 350 de apartamente însumând aproximativ 12 milioane euro. Banca are şi 450 de case, cu o valoare cumulată de 30 de milioane de euro.

Oficialii băncii spun că un număr de 65 de anunţuri noi cu bunuri executate silit sunt publicate în fiecare lună. Circa 30 de locuinţe sunt vândute lunar, potrivit calculelor ZF.

„BRD a valorificat în cadrul procedurilor de executare silită organizate în primele şapte luni din acest an cu 50% mai multe imobile (case, apartamente, terenuri) comparativ cu perioada similară a anului trecut“, au declarat reprezentanţii BRD. Banca nu a precizat numărul imobilelor vândute, dar calculele efectuate de ZF pe baza vânzărilor din primul semestru din 2012 arată că numărul caselor şi apartamentelor vândute de BRD de la începutul anului depăşeşte 200 de locuinţe.

Executarea silită este ultima soluţie la care băncile apelează, pentru că de cele mai multe ori bunurile sunt vândute în pierdere. Cele mai multe locuinţe executate silit se află la o a doua, a treia sau chiar a patra tentativă de vânzare, iar preţurile sunt mai mici cu până la 25% faţă de preţul de evaluare. Bancherii au ţinut la preţ un timp, însă creşterea stocurilor i-a determinat să renunţe la pretenţii, mai ales că piaţa imobiliară este blocată.

„Există situaţii în care, urmare a procedurilor de executare silită, bunurile aduse iniţial în garanţia creditelor sunt valorificate la preţuri mai reduse decât valoarea creditului în sold. Cu toate acestea, trebuie precizat că procedura de executare silită nu se rezumă doar la vânzarea bunului adus în garanţie, ci vizează toate bunurile mobile (popriri sume de bani, salarii, venituri) şi imobile pe care debitorul le deţine în patrimoniu“, au mai precizat reprezentanţii BRD.

Cel mai scump imobil scos la licitaţie de BRD este o vilă monument istoric, de 1.600 mp, situată pe strada I.L. Caragiale din Bucureşti, pe care banca vrea să obţină 2,5 milioane euro.

Austriecii de la Raiffeisen vând 427 de case şi apartamente pe care vor să încaseze 11 mil. de euro.

Vladimir Kalinov, vicepreşedintele pe retail al băncii, a declarat că nu sunt foarte mulţi cumpărători pe piaţă, iar banca reuşeşte să vândă lunar circa 20-30 de locuinţe. El mai afirmă că un număr semnificativ de locuinţe sunt în faza de valorificare amiabilă, adică sunt scoase la vânzare cu acordul proprietarului şi la preţul solicitat de acesta, creditele aferente nefiind neperformante.

Şi Banca Transilvania are un portofoliu de 393 de case şi apartamente executate silit în valoare de 23 milioane euro.

CEC Bank deţine un stoc mai mic de locuinţe executate silit, circa 70 de imobile, cu o valoare de piaţă de 2,5 milioane euro.

În ultima vreme, creditele neperformante au ajuns la o cincime din valoarea totală a portofoliilor.

Credite de circa 2 miliarde de euro acordate de bănci populaţiei înregistrau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile la jumătatea acestui an, fiind trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral. Circa 2.000 de credite imobiliare sunt stinse lunar din statisticile băncilor, majoritatea fiind executate silit, în condiţiile în care rambursările sunt nesemnificative.

Creditele cu întârzieri la plată au crescut la nivel agregat cu 25% în ultimul an, cel mai rapid avans fiind înregistrat de restanţele la împrumuturile în valută, cele mai multe fiind credite cu garanţii imobiliare. Deprecierea leului în criză a pus presiune pe debitorii în valută şi a avut un impact semnificativ în piaţă dat fiind faptul că peste 90% din creditele ipotecare au fost acordate în euro, lei sau franci elveţieni.

CITEŞTE ŞI: Cum îţi gestionezi datoriile, pentru a nu ajunge la executare silită?

 

22 August 2013