Dezvoltatorul belgian Immo Industry Group (IIG), prezent si pe piata din Romania, a intrat oficial in faliment, decizia fiind aprobata de Camera de Comert din Dendermonde, Belgia.

Primul dezvoltator imobiliar prezent si in Romania care isi anunta falimentulMasura a fost considerata inevitabila dupa ce IIG nu si-a putut respecta obligatiile legale si nu a dispus de lichiditatile necesare pentru a-si continua planul de salvare. In Romania, IIG avea in plan dezvoltarea a doua parcuri industriale, la Satu Mare si langa Bucuresti, pe autostrada Bucuresti-Constanta, la iesirea spre Fundulea.

Dezvoltatorul a anuntat in vara anului trecut ca detine doua terenuri, de aproximativ 40 de hectare si estimeaza investitii totale de 100 milioane de euro. Surse din piata imobiliara spun ca, desi acesta este primul faliment la nivel global al unui dezvoltator  prezent si in Romania, nu va fi si ultimul din piata locala. Cu toate acestea, IIG nu incepuse lucrarile de constructie la cele doua proiecte anuntate, iar valoarea proprietatilor detinute in tara noastra era una scazuta.

„In luna septembrie 2008, IIG a fost lovit de lichidarea companiei Belgravia Asset Management, un important partener financiar din Jersey. Belgravia a investit in proiectele dezvoltate de IIG in Europa Centrala si de Est iar lichidarea sa a avut un impact major pentru fluxul de lichiditati al IIG", se arata in comunicatul dezvoltatorului.

Cand IIG si-a indreptat atentia catre pietele financiare pentru a obtine alte lichiditati, s-a confruntat cu o adevarata furtuna, intrucat criza prin care treceau bancile era si mai rea. Conditiile economice au obligat institutiile financiare sa-i refuze orice creditare, in ciuda garantiei pe care clientii IIG o ofereau. Astfel, dezvoltatorul a fost fortat sa recurga la propria finantare, fiind apoi lovit de deprecierea monedei din Europa Centrala.

In octombrie 2008, IIG a inceput negocierile pentru majorarea de capital si atragerea altor surse de finantare, recurgand de-a lungul ultimului trimestru la o serie de masuri pentru reducerea costurilor, inclusiv concedierea a 16 membri din conducere. Dupa ce negocierile cu doi potentiali investitori au esuat, dezvoltatorul a continuat sa ceara ajutor bancilor, pentru a-si putea repecta obligatiile catre personal si catre clientii, pana la urmatoarea majorare de capital.

Criza loveste dezvoltatorii imobiliari din Europa. Vor fi afectate si operatiunile din Romania?

„Toate aceste masuri s-au dovedit ineficiente, iar consiliul director si adunarea generala a actionarilor nu a avut alta optiune decat declararea falimentului. Aceasta masura afecteaza 74 de angajati si consultanti ai sediului central si alti 137 de angajati din strainatate", se mai arata in anuntul IIG.

Immo Industry Group (IIG) era lider pan-european in dezvoltarea de proiecte imobiliare industriale personalizate. In toamna anului trecut, IIG a finalizat construirea unei facilitati de productie in Polonia, pentru Stalobrex, o companie producatoare de otel, parte a gigantului ArcelorMittal. In aprilie 2008, IIG a anuntat ca va construi prima unitate industriala europeana pentru Lenovo, cel de-al treilea producator mondial de computer, in cadrul unui proiect din sud-vestul Poloniei. In total, in Europa Centrala si de Est si Rusia, IIG urma sa dezvolte 18 parcuri industriale.

In Romania, compania era condusa din aprilie 2008 de Pavel Nedelcu si, potrivit datelor Ministerului de Finante avea datorii de peste 2,34 milioane de euro. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Sursa

17 February 2009