Trendul construcţiilor verzi ia amploare cu repeziciune şi în România. După locuinţele verzi şi spaţiile de birouri certificate ca fiind prietenoase cu mediul, a venit rândul proprietarilor de malluri să fie interesaţi de acest domeniu. Iulius Group a anunţat de curând că începe certificarea verde a celor patru malluri din portofoliu. IMOPEDIA.ro a discutat despre beneficiile unei asemenea schimbări cu specialiştii Colliers, cei care facilitează procesul de certificare a Iulius Mall. Interviu acordat de Oana Adjudeanu, LEED Accredited Professional Operations & Maintenance în cadrul Colliers International Romania.

32005-bullitt-center-008.jpgMallurile par să fi fost fost lăsate ultimele, pe lista clădiri pentru care se solicită certificare verde. Cât de important este faptul că acum s-a ajuns la această schimbare?

Trendul certificărilor verzi a început cu clădirile de birouri, întrucât acestea sunt cele mai vizibile, iar cererea chiriaşilor s-a manifestat mai întâi aici, ca parte din programul impus de compania mamă. Chiar dacă pe piaţa din România acesta a fost trigger-ul, în scurt timp au fost vizibile beneficiile reale ale unor astfel de clădiri: costuri mai mici cu utilităţile, calitatea aerului din interior, sustenabilitatea materialelor şi echipamentelor folosite etc. Când astfel de avantaje sunt uşor de recunoscut, era normal ca şi mall-urile (cele mai mari consumatoare de utilităţi datorită complexităţii lor) să fie interesate de aceste certificări.

Care sunt avantajele directe pentru clienţii şi chiriaşii unui mall care a obţinut certificarea verde?

Pe langa beneficiul de imagine pe care o certificare îl aduce, avantajele adevărate stau în reducerile de costuri asociate. Putem vorbi, pe de o parte, de reduceri de costuri acordate de terţe părţi (reduceri de taxe – vezi exemplul Clujului) şi reduceri de costuri datorate cheltuielilor mai mici cu utilităţile. Dacă, la prima vedere, costurile cu utilităţile pot să nu pară mari pentru chiriaşii de retail care nu au spaţii mari închiriate, trebuie luate în considerare şi utilităţile de pe spaţiile comune, pe care aceştia le suportă deopotrivă; iar în cazul mall-urilor vorbim de o suprafaţă comună egală cu aproximativ 30% din suprafaţa construită.

Mai mult decât atât, o clădire certificată arată că s-au făcut eforturi şi pentru educarea chiriaşilor şi a clienţilor (segment unde doar mall-urile au acces direct). Una dintre acţiunile cele mai importante o poate reprezenta campania de conştientizare a resurselor limitate, campanie pe care am implementat-o în fiecare mall pe care Colliers îl certifică. Acesta se refera la practici de reciclare, conservare a energiei/apei etc. - lucruri minore, dar care au un impact cumulat foarte mare. Romania este intrun stadiu extrem de incipient in ceea ce priveste practicile de sustenabilitate, dar in alte tari aceste comportamente sunt deja implementate la scara larga. Un exemplu cat de poate de simplu este rata de reciclare, unde Romania este pe ultimele locuri in Europa.

32006-oana_adjudeanu.jpgCât de dificil este să modifici un mall deja construit pentru a atinge standardele necesare certificării verzi?

Majoritatea mall-urilor din România sunt construcţii relativ recente (după 2007) şi beneficiază de tehnologie avansată. Certificarea verde a clădirilor existente, pe lângă faptul că analizează sistemele instalate, pune accentul mai mult asupra funcţionării lor în parametri optimi. Activitatile operationale si de monitorizare sunt prioritare. Prin urmare, un astfel de proces de certificare nu presupune modificări de echipamente, structură, anvelopă, arhitectură etc, ci implementarea unor practici de maximizare a sistemelor existente, training-ul personalului de administrare şi mentenanţă, folosirea unor produse de curăţenie ecologice. Un aspect cu o valoare adaugată considerabila îl reprezintă auditul energetic impus de LEED, care se face după standarde americane şi în urma căruia se identifică puncte ce pot fi corectate cu uşurinţă şi amortizate în scurt timp.  

Există riscul de eşec pe care dezvoltatorii şi-l asumă, în clipa în care pornesc într-un asemenea demers? Cât de bine pregătit trebuie să fii pentru a nu fi respins, la momentul final?

Înainte de a implementa un proces de certificare verde, se face o evaluare a potenţialului clădirii, în care se specifică la ce nivel se află proiectul şi ce trebuie făcut (acţiuni + investiţii) pentru obţinerea certificării verzi. La acel moment se discută împreuna cu proprietarul dacă demersul este fezabil, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar. Ulterior, elaborăm strategia de certificare şi se pregateşte proiectul pentru perioada de monitorizare, în care se urmăreşte funcţionarea şi performanţa proiectului.

Riscul de eşec este, asadar, minim, atât timp cât echipa de proiect este dedicată acestui proces, datele furnizate sunt corecte şi reale, iar comunicarea dintre consultant şi echipă este constantă şi transparentă.

CITEŞTE ŞI: Mallurile prezentului, pe locul trei după casă şi serviciu


14 October 2013