Un broker imobiliar poate transforma o tranzacție imobiliară complexă într-un proces simplu și eficient pentru cumpărător, sau poate să complice totul până la un nivel de la care lucrurile sunt imposibil de reparat. Numărul brokerilor profesioniști este, din fericire, din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, clienții ar trebui să știe cum să aleagă un profesionist în imobiliare și, mai ales, ce riscă dacă fac alegerea greșită.

35229-agent_furt.jpgPrimul indiciu că brokerul lucrează profesionist este contractul. Și nu doar actul în sine, ci lucrurile pe care acesta le stipulează, sunt importante. Clienții grăbiți sau dezinteresați sunt victime ușoare pentru brokerii care oferă contracte rău-intenționate. Astfel, se poate ajunge la situații dificile, din care doar clienții au de pierdut.

Clienții care acceptă să lucreze cu un agent care nu le-a oferit un contract, sau cei care nu au citit atent contractul înainte de a semna, sunt încă destul de mulți. Din acest motiv, nu sunt deloc rar întâlnite situațiile în care clienții pierd avansul achitat pentru că brokerul nu s-a uitat deloc sau nu s-a uitat cu atenție la dosarul cu acte ale clientului. O altă problemă este abuzul de a încasa anticipat comisionul, fără a se stipula clar în ce condiții se poate returna acesta clientului”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro  Ionel Vătaru, avocat specializat în litigii imobiliare.

Un agent care oferă un preț nejustificat de mic inițial, poate ajunge să crească suma progresiv

O altă problemă majoră cu care se poate confrunta clientul este suma totală pe care o au de achitat. Un agent care vrea să câștige clientul cu orice preț, îi va oferi acestuia un preț nejustificat de mic. Pe măsură ce evoluează lucrurile însă, prețul începe să crească. Astfel, clientul nu are niciun fel de certitudine legată de prețul final pe care îl are de achitat.

Sunt brokeri imobiliari care funcționează pe bază de dezinformare, sau chiar agresivitate. Există legi care protejează consumatorii de servicii și orice client ar trebui să le cunoască, înainte să apeleze la expertiza unui agent imobiliar”, continuă Ionel Vătaru.

Agentul trebuie să îi spună clientului totul despre proprietatea tranzacționată

Un agent imobiliar profesionist trebuie să cunoască prețul pieței în cazul proprietății care îl interesează pe client. De asemenea, el are obligația să informeze clientul de toate problemele pe care le are proprietatea discutată, de la cele fizice, respectiv neajunsurile construcției, până la riscurile legate de zgomot, poluare, miros, vecinătăți sau chiar și despre manifestații care au loc frecvent în zona respectivă.

Tocmai din cauză că există multe detalii cu o însemnătate crucială pentru bunăstarea pe termen lung a clientului, acesta trebuie să știe condițiile pe care le acceptă. Concret, să înțeleagă ce semnează, condițiile în care contractul poate fi denunțat unilateral, reziliat, cât are de plătit și ce obligații are agenția. Există contracte standardizate, aprobate de Protecția Consumatorilor, instituție la care se și poate apela în cazul unui eșec”, continuă avocatul specializat în litigii imobiliare.

De asemenea, este important de știut că un contract semnat cu agenția imobiliară nu este opțional. Există legi care prevăd obligativitatea acestui lucru, iar OG 174/2008 prevede ce anume trebuie să conțină un contract de prestări servicii în domeniul imobiliar și ce obligații are o agenție imobiliară față de client.

CITEȘTE ȘI:

1 October 2014