Când te pregătești de o tranzacție imobiliară, este evident că pot apărea probleme. Dar cum se manifestă imprevizibilul? Ce fel de piedici pot apărea? Avocații din domeniu sunt cei mai potriviți să răspundă acestei întrebări, dată fiind experiența lor. Iar potrivit acestora, birocrația și îndărătnicia clienților sunt principalele cauze de blocare a unei tranzacții imobiliare.

36932-probleme_imobiliare.jpgLegislația imobiliară este una dintre cele mai mari probleme ale domeniului. Modificările sunt constante, dar acest lucru nu conduce la un context economic mai clar. În multe cazuri, chiar și avocații au probleme în a înțelege anumite spețe.

Legislația de urbanism este restrictivă și, nu în puține cazuri, neclară, chiar și pentru noi, specialiștii în domeniu.  Legea construcțiilor și legea cadastrului continuă să nu fie prea bine corelate, ceea ce conduce la situații ambigue în cazul unei alipiri sau dezmembrări de teren, de cele mai multe ori. Sunt cazuri în care marii investitori, care cumpără mii de metri pătrați de teren, blochează întregul proiect din cauză că nu pot să alipească sau să demembreze 5-10 mp, aflați sub litigiu, fapt care blochează și intabularea”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marinela Răducanu, avocat Estate&Law.   

Autoritățile locale nu doar că nu rezolvă problemele, dar chiar le complică

În asemenea cazuri, autoritățile locale ar trebui să fie cele care eficientizează întregul proces și ajută la rezolvarea cazului. În realitate însă, autoritățile sunt cele care pot să complice și mai mult situația. Informațiile complete sau măcar corecte par a fi un lucru imposibil de obținut.

Colaborarea cu autoritățile este aproape întotdeauna defectuoasă. Întâlnim mai multe titluri de proprietate emise pentru același teren; există titluri de proprietate emise pe numele unor persoane decedate; dosarele sunt incomplete, iar din arhive lipsesc ani întregi; nu există deloc un inventar al bunurilor din domeniul public al statului, deși autoritățile au obligația legală să facă acest lucru. Iar acesta este doar un sumar, gama problemelor generate de autorități este inepuizabilă”, continuă avocat Marinela Răducanu.

Dar poate cele mai multe probleme apar atunci când este vorba despre procesul de restituire a proprietăților confiscate abuziv sau cele care au fost naționalizate de regimul comunist.

Procesele de retrocedare sunt întotdeauna condimentate cu detalii legate despre piedicile autorităților, amânarea la nesfârșit a cauzei, reprezentanți ai autorităților locale mituiți pentru a nu returna proprietatea sau samsari care știu exact cu cine să vorbească și ce să spună, pentru a primi ei proprietatea, nu titularul de drept”, explică avocat Marinela Răducanu.

Proprietarii care se lasă dominați de emoții, își creează singuri probleme, într-o tranzacție imobiliară

Nici proprietarii nu sunt lipsiți de vină, atunci când vine vorba de interferarea cu buna desfășurare a unei tranzacții imobiliare. De multe ori, aceștia își supraevaluează proprietățile, invocând motive solide sau mai puțin solide, și alungând astfel clienții.

Proprietarii sunt dominați de aspectul emoțional. Ei se gândesc că au ipoteci care grevează proprietatea respectivă, sau sechestru al fiscului. Astfel, ei plasează un preț de strigare supraevaluat, departe de prețul pieței. Oamenii nu vor să accepte un preț mai mic decât cel de achiziție, chiar dacă achiziția a fost la apogeul pieței imobiliare. Cu alte cuvinte, proprietarii nu își însușesc efectul crizei”, explică avocatul Marinela Răducanu.

Aceste probleme se resimt peste tot în țară, fapt care conduce la blocarea economiei. Investitorii nu mai sunt dispuși să cumpere terenuri cu probleme, nu au timp, răbdare și nici avantaje financiare care să urmeze acest demers, așa cum se întâmpla odinioară. Cu toate acestea, numărul cazurilor care ajung pe mâna avocaților este în creștere, semn că există șanse de îmbunătățiore a contextului general.

CITEȘTE ȘI:

4 May 2015