Monaco va fi furnizorul de aur al marilor companii de bijuterii, potrivit planurilor unui investitor din Dubai. Cu o producție inițială de o tonă de aur/lună, prima rafinărie din Principat va prelucra metal prețios din Columbia, Peru, Chile sau Ecuador, pentru a satisface cererea de aur certificat venită din partea marilor branduri de bijuterii din Europa și SUA.

40283-aur.jpgCămin al bogătașilor din întreaga lume, Monaco va avea prima rafinărie de aur, de la începutul lui 2017. Un investitor din Dubai a anunțat că va deschide aici prima întreprindere de prelucrare a aurului pentru a acoperi cererea venită din partea companiilor europene și americane care nu vor să mai cumpere metal prețios provenit din zone aflate în conflict.

„Unele companii sunt dispuse să plătească un preț mai mare, numai pentru a fi sigure că aurul a fost obținut fără a dăuna mediului înconjurător, în condiții echitabile de lucru, adus din zone fără conflicte, în condiții transparente. Marile branduri de lux nu dispun de suficient aur certificat. Noi vom oferi transparență, pe tot traseul, de la mină și până la rafinărie”, a declarat pentru presa internațională Selim Fendi, Managing Director al Noble Precious Metals DMCC, punctând că cele mai mari companii din lume stau la coadă pentru a cumpăra aur, în astfel de condiții.

În primul an de funcționare, Aurum Monaco SAM va prelucra lunar o tonă de aur, urmând să crească treptat până la trei tone/lună. La prețurile actuale, aurul produs într-o singură lună va valora circa 40 de milioane de dolari. Metalul prețios va fi extras din minele din Columbia, Peru, Chile și Ecuador, fiind finanțat de compania Noble Precious Metal DMCC.

„Monaco este locul perfect pentru a deschide o rafinărie de aur, datorită concentrației de averi, iar bogăția atrage aur. În Principat, este o cerere poate mai mare decât în alte țări, deoarece aici sunt mulți oameni bogați și, cu cât sunt mai avuți, cu atât vor mai mult aur”, a mai spus pentru Bloomberg omul de afaceri din Dubai.

Anunțul vine într-un moment în care a scăzut simțitor cererea de aur, la nivel global, ceea ce a dus la închiderea unor importante fabrici din jurul lumii. Cel mai recent exemplu vine din India – MTC-PAMP India Pvt., cea mai mare rafinărie din India, a oprit temporar toate operațiunile, din cauza cererii slabe și a stocului ridicat disponibil în piață. La nivel mondial, cererea a scăzut cu 19% în primele trei luni ale lui 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit World Gold Council, tendința se explică prin declinul economic înregistrat de India și China.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

23 May 2016