După ce a fost amânat mai bine de jumătate de an, programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală şi eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului începe astăzi.

Programul Casa Verde revine!Fostul program Casa Verde, aprobat pe vremea ministrului Korodi a fost revizuit, deoarece s-au descoperit o serie de inadvertenţe, ne-au declarat surse din ministerul mediului.

Prima sesiune a programului, pentru care au fost alocate 150 milioane lei, se derulează în perioada 15-31 iulie. Sesiunea a doua, de 160 milioane lei, se va desfăşura între 1 şi 15 septembrie.

Aşadar pentru primul an au fost alocate 310 milioane de lei, cu 210 milioane mai puţin decât aprobase fosta guvernare. E perioadă de criză, explică reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Şi procentul de finanţare este mai mic. Statul va subvenţiona, 80% din preţul sistemelor energetice ecologice pentru populaţie, faţă de 90% când a fost stabilit în vechiul program.

De data aceasta primăriile sunt cele care vor depune actele pentru a obţine finanţarea.

Unităţile administrativ-teritoriale pot depune proiecte de finanţare în cadrul Programului pentru imobilele aflate în proprietatea sau în administrarea lor ori pentru asociaţiile de proprietari/locatari cu personalitate juridică, care au sediul pe raza administrativă a respectivelor unităţi administrativ-teritoriale. Foarte important de reţinut, cei care au o casă nu vor putea obţine bani de la stat bani pentru a-şi monta sisteme care utilizează energie solară, geotermală şi eoliană decât dacă îşi constituie o asociaţie de proprietari cu personalitate juridică.

Firmele care vor poarticipa la va program, vor fi validate de consiliile locale, în urma unei licitaţii publice.

Cuantumul finanţării nu poate depăşi 4 milioane lei pentru primăriile cu un numar de locuitori mai mare de 100.000, 3 milioane lei pentru cele care au între 50.000 şi 100.000 de locuitori, 2 milioane lei pentru cele care au între 20.000-50.000 de locuitori, 1 milion lei pentru cele care au între 3.000 şi 20.000 de locuitori, respectiv 500.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu mai puţin de 3.000 de locuitori. 

Pentru a participa la Program, solicitantul trebuie să îndeplinească  următoarele criterii de eligibilitate:

a) să nu înregistreze obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat;

b) să deţină contribuţia proprie în vederea implementării proiectului; în cazul asociaţiilor de proprietari/locatari se va menţiona contribuţia formată din cota aprobată de către unitatea administrativ-teritorială şi cota asociaţiei de proprietari / locatari;

c) să aibă în administrare sau în proprietate imobilul pe care urmează să se implementeze proiectul ori a încheiat un contrat de mandat, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care solicită finanţare pentru asociaţiile de proprietari / locatari.

 

15 July 2009