Programul Prima Casă 4 a fost boicotat intens de bancheri, dar acceptat până la urmă de majoritatea importantă a acestora. Plafonul prea mic, condiţiile de creditare mai stricte, pierderea interesului pentru creditare în general şi pentru programul guvernamental în special - toate acestea au fost premisele unei ediţii Prima Casă 4 care arată mai degrabă a inerţia primelor trei faze, decât a o strategie de relansare a pieţei imobiliare. Cifrele de sfârşit de an demonstrează o lipsă de interes chiar mai mare decât se anticipa.

22794-dscn5875.jpgRadiografia Prima Casă 4, după şase luni

În cele şase luni de la începerea programului Prima Casă 4, s-au acordat 12.668 credite în valoare de 241,7 milioane euro. Asta înseamnă un împrumut mediu garantat de stat de 19.000 euro. Statul garantează doar jumătate din valoarea locuinţei, restul sumei revine băncii care oferă înprumutul. Aşadar, valoarea medie a locuinţelor cumpărate prin programul Prima Casă 4 este de circa 38.000 euro.

La ediţiile anterioare, suma împrumutată a variat în general între 40.000 şi 50.000 euro. Iar momentan, nu există motive să credem că acest trend s-ar putea inversa. În primul rând, contextul mondial nu este de natură să încurajeze creditarea. La nivel local, BNR tocmai lucrează la implementarea noilor reguli pentru împrumuturi mai cumpătate. Iar cifrele venite de la Fondul Naţional de Garantare arată că şi cele peste 200 de solicitări de credite care se află în momentul acesta în analiza băncilor au o valoare medie de 19.000 euro.

Singurul credit care vinde volume demne de luat în calcul: Prima Casă 4

Lucrurile sunt cu atât mai complicate, pentru întregul sistem bancar, în condiţiile în care Prima Casă pare să fie singura care mai mişcă piaţa creditului. Astfel, soldul împrumuturilor în lei contractate de populaţie a scăzut cu 2,8% în intervalul octombrie 2010 - octombrie 2011, până la 35,46 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. În acest context, un avans minim de 5% şi dobânzi sub media pieţei, sunt singurele criterii care par să îi convingă pe români să cumpere. Chiar şi aşa, din cele 700 milioane euro alocate acestei ediţii a programului, doar 200 milioane au fost cheltuite. Restul plafonului va fi utilizat anul viitor. Estimările sunt că întreaga sumă ar trebui să fie epuizată până în toamna lui 2012.

Informaţii generale despre Programul Prima Casă 4

Plafonul maxim al creditului este de:

  • 60.000 euro - pentru o locuinţă veche
  • 70.000 de euro - pentru o locuinţă nouă
  • 75.000 de euro - pentru o locuinţă colectivă construită de la zero

Dacă locuinţa este mai scumpă, clienţii suportă diferenţa de bani.

  • Avansul este de 5% din valoarea imobilului, iar comisionul către Fondul de Garantare este de 0,49% pe an.
  • Dobânda, în cazul creditelor în euro, este cel mult egală cu EURIBOR la trei luni + 4%, iar cea la creditele în lei este maximum ROBOR la trei luni + 2,5%.

Modificări Prima Casă 4:

  • Statul nu mai garantează integral creditele, iar băncile participante îşi asumă în proporţie de 50% riscul de nerambursare;
  • Proprietarii care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă de până în 50 mp pot accesa un credit Prima Casă pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare;
  • Clienţii care deţin cote părţi dintr-o locuinţă vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziţiona diferenţa de cote-părţi;

 Alte condiţii Prima Casă 4:

  • Este necesar un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanţării;
  • Locuinţa achiziţionată trebuie păstrată cel puţin 5 ani de la data dobândirii;
  • Locuinţa achiziţionată trebuie asigurată împotriva tuturor riscurilor şi statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, va fi beneficiar al poliţei de asigurare, pe toată durata finanţării.

CITEŞTE TOTUL DESPRE PRIMA CASĂ 4

 

28 December 2011