Cea mai importantă dezvoltare rezidenţială din Giurgiu a fost blocată după ce unul dintre investitori a fost acuzat că a furat 3,5 milioane euro din fondurile alocate proiectului. Este vorba despre cele 300 de apartamente noi, care urmau să se vândă cu preţuri de locuinţe sociale.

21778-giurgiu.jpgNumele implicate în frauda despre care se vorbeşte la Giurgiu sunt mari. Este vorba despre un joint venture deţinut parţial de Warburg Pincus, un colos american de investiţii. Acest grup, numit RREP (Romanian Real Estate Parteners) este dat în judecată pentru 3,1 milioane lire sterline (echivalentul a 3,5 milioane euro) de către partenerii de afaceri. Firma care pretinde paguba este Gort Falcon, şi este deţinută de un reputat dezvoltator de proprietăţi britanic, Henry Gwyn Jones. Surse din interiorul afacerii au explicat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro cum s-au petrecut lucrurile. Potrivit acestora, fiecare dintre cele două părţi a investit în proiectul din Giurgiu, numit RP9, 5 milioane euro, în 2008. Pe atunci, planul era să se dezvolte un nou magazin Carrefour. Supermarketul francez s-a retras însă din afacere, căci criza financiară se adâncea iar în planurile lor de extindere nu mai era loc şi de o dezvoltare în Giurgiu.

 „Cele două companii au rămas deci cu un teren în care au investit 10 milioane euro, şi niciun potenţial client. Lucrurile erau cu atât mai complicate cu cât se apucaseră deja de săpăturile pentru centrul comercial, lucru care îngrădea dramatic posibilitatea de a găsi un client nou.", au declarat surse pentru IMOPEDIA.ro.

 Proiectul de la Giurgiu este blocat, până la terminarea procesului

 Lucrurile s-au complicat însă, din câte arată dosarul înaintat de reclamant instanţelor, când unul dintre parteneri, Gort Falcon, a pus partea lui de bani în afacere, iar celălalt, RREP, şi-a însuşit imediat 1,45 milioane euro din aceşti bani. Apoi, aceeaşi companie acuzată de furt, s-a dus la banca finanţatoare şi a făcut un împrumut de încă 4 milioane euro, fără cunoştinţa partenerului de afaceri, bani cu care a şi plecat imediat după aceea.

 „În momentul în care a aflat de fraudă, Gort Falcon a semnat cu RREP o înţelegere prin care aceasta din urmă ar trebui să îi returneze 4 milioane euro plus dobândă. RREP a semnat acordul, dar nu a plătit niciodată, motiv pentru care compania a fost dată în judecată.", continuă sursele din interiorul afacerii.

Prin urmare, afacerea de la Giurgiu este blocată în acest moment, până la rezolvarea problemelor financiare ale partenerilor. Între timp, celelalte părţi implicate în proiectul de la Giurgiu, cărora le-au fost blocate plăţile din acest motiv, anunţă că trec la poziţii ofensive.

 „Am ajuns la punctul la care pregătim deja cererea de intrare în insolvenţă a RP9. Compania noastră a făcut planurile pentru reconversia proiectului din centru comercial în dezvoltare rezidenţială, iar acum am rămas cu 200.000 euro blocaţi în acest proiect.", a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

 În planurile iniţiale, la Giurgiu ar trebui să fie construite 300 de locuinţe, cu preţuri care ar trebui să varieze între 35.000 şi 50.000 euro, pentru apartamente cu două sau trei camere. 

CITEŞTE ŞI: Giurgiu va avea prima dezvoltare rezidenţială importantă, printr-o eroare adusă de criză


1 November 2011