Dacă înainte de criză preţurile locuinţelor creşteau de la o zi la alta şi cumpărătorii aveau avansul la ei când vizionau un apartament, acum situaţia s-a schimbat, iar proprietarii sunt cei care îşi arată interesul şi sunt dispuşi să lase din preţ, dacă sunt "strânşi cu uşa".

18923-bani__imobiliare_72530800.jpg"Proprietarii sunt dispuşi să lase din preţ 10%, în cazul apartamentelor vechi. Avem o tranzacţie pe care o finalizăm la preţul de 72.500 de euro, faţă de preţul iniţial cerut de proprietar de 80.000 de euro. Cei mai dispuşi să lase din preţ sunt acei proprietari ale căror locuinţe sunt în piaţă de mai bine de 30 de zile", a declarat pentru Money.ro, Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Militari.

Înainte de criză, din negociere câştiga vânzătorul, care putea să aştepte şi să vândă proprietatea mai târziu, la un preţ mai mare. Acum, vânzătorii trebuie să se grăbească, iar cumpărătorii preferă să aştepte. "Sunt situaţii în care, în urma negocierii, se ajunge la un preţ de vânzare cu până la 10-15% mai mic decât preţul de prezentare", a declarat pentru Money.ro, Bogdan Micu, agent Century 21.

Aura Radu, agent imobiliar în cadrul Premier, ne-a declarat că într-o tranzacţie recentă, proprietarul a lăsat din preţul iniţial de 57.500 de euro, 2.500 de euro, pentru că cei care doreau să cumpere erau tineri care accesează Prima Casă. Unii proprietari însă se mulţumesc chiar şi cu 3.000 - 4.000 de euro mai puţin, iar alţii nu vor nici în ruptul capului să scadă preţul cu mai mult de 1.000 de euro.

"Înainte de criză, preţurile creşteau de la o zi la alta şi trebuia să vii cu avansul în buzunar pentru că mai erau alţi şapte-opt clienţi interesaţi de achiziţie. Acum, ne mai sună proprietarii să ne întrebe ce se mai întâmplă, de ce nu mai mergem pe la ei, de ce nu se vinde şi cât ar mai trebui să scadă preţul", a declarat pentru Money.ro, Aura Radu, agent imobiliar în cadrul Premier.

Vilă cu reducere de 50%

Reduceri mai mari de 10% în urma negocierilor intrevin atunci când proprietatea scoasă la vânzare are un preţ mai mare. Spre exemplu, dacă un proprietar cere 200.000 de euro, se poate ajunge la un preţ final de 170.000 de euro, adică cu 15% mai puţin. "Cu cât preţul este mai mare, cu atât posibilitatea de a negocia o reducere mai mare", ne-a mai declarat Alexandru Pricop.

Cu o reducere de 50% din preţul cerut de vânzător s-a confruntat Bogdan Micu în urmă cu aproape doi ani.

"În 2009, s-a tranzactionat o vila pe Bd. Dacia la preţul de 740.000 de euro, preţul de prezentare fiind de 1,4 milioane euro. Aceste situaţii au apărut şi datorită inexistenţei unei evaluări de piaţa a proprietăţilor în perioada respectivă", a mai spusBogdan Micu.

Locuinţele de la etajele superioare stau şi şase luni pe piaţă

Bucureştenii nu se mai înghesuie la cumpărat de locuinţe şi doar Prima Casă a mai dat un impuls pieţei imobiliare, în special celei de locuinţe vechi. În plus, se pare că apartamentele situate la etajele superioare şi la parter nici nu au căutare.

"Se vând foarte greu apartamentele de la parter şi de la ultimele etaje. Chiar şi etajul şapte a început să se vândă greu. Clienţii vor apartamente la etajele 1 - 4, sau chiar 5, şi nu cumpără mai sus de atât decât dacă proprietarul mai lasă din preţ. O astfel de locuinţă poate sta pe piaţă chiar şi şase luni. Am avut un caz, chiar înainte de Paşte, când proprietarul lăsat 5.000 de euro din preţul de 53.000 de euro, iar clientul s-a răzgândit pentru că i s-a părut ceva suspect la mijloc", ne-a mai declarat Aura Radu.

Bogdan Micu spune că ultimele proprietăţi vândute s-au tranzacţionat în cel mult 10 săptămâni, iar după realizarea planului personalizat de promovare pentru fiecare client în parte, atrage potenţialii cumpărători din piaţă, după care urmează calificarea acestora şi obţinerea de oferte scrise.


Sursa

3 June 2011