Proprietăţile imobiliare reprezintă una dintre cele mai sigure modalităţi de păstrare a banilor, indiferent de turbulenţele financiare. Pe lângă cei care au făcut averi fabuloase din piaţa imobiliară, mai sunt şi investitorii mici, cu venituri medii, care îşi plasează banii în locuinţe pe care ulterior le închiriază. Proprietăţile cu risc scăzut sunt cele vizate de această categorie, deoarece aduc un câştig modarat, dar sigur de-a lungul timpului.

30188-bigstockphoto.jpgProprietăţile în stare bună, prima opţiune a unui investitor fără experienţă

Mulţi clienţi fără experienţă în real estate se orientează către proprietăţi învechite sau chiar aflate într-o stare avansată de degradare, gândindu-se că, renovând-o, îi vor ridica puternic valoarea. Abia după achiziţie, aceştia ajung la concluzia că întregul proces poate fi mult mai costisitor şi epuizant decât estimările iniţiale. Dacă lucrările de modernizare durează prea mult timp şi au costuri prea ridicate, nu înseamnă decât că va trece mai multă vreme până la recuperarea investiţiei. Specialiştii ne sfătuiesc să analizăm cu atenţie acest aspect.

„Sigur că sunt oameni care au făcut sute de mii de euro aşa, dar trebuie să cunoşti bine piaţa, să ai relaţii în domeniile conexe, ca să poţi obţine cele mai mici preţuri la materiale şi lucrări – nu este pentru oricine. Eu aş sfătui un investitor începător să cumpere o proprietate în stare cât mai bună, ca să o poată închiria cât mai repede”, arată brokerul Alexandru Luca.

Apartamentele din cartierele muncitoreşti nu vor rămâne niciodată fără chiriaşi

Unul dintre principiile imobiliare importate de peste Ocean spune că cele mai importante trei criterii ale unei proprietăţi sunt „zona, zona şi iar zona”. Dar tot specialiştii americani avertizează: locuinţele amplasate în zonele „fierbinţi” (cele ultra-centrale, din cartiere exclusiviste sau foarte aproape de plajă) sunt cele care au şi cele mai mari riscuri – costurile de întreţinere sunt mai ridicate, clienţii sunt mai puţini şi mai pretenţioşi. În schimb, locuinţele cu preţ mediu, din cartierele muncitoreşti, reprezintă cele mai sigure investiţii imobiliare.

„Locuinţele din zonele semi-centrale sunt adevăratele comori, deşi nu par la fel de interesante ca unităţile luxoase. Apartamentul dintr-un cartier muncitoresc nu are costuri de întreţinere mari pentru proprietar, însă sigur că şi chiria încasată de pe urma lui va fi mai mică. Dar tocmai acesta este atuul datorită căruia nu va rămâne niciodată neînchiriat şi va genera mereu venituri: nivelul de accesibilitate pentru o gamă mai largă de consumatori”, subliniază profesorul american Leonard Baron.

Investiţiile sigure impun calcule pe termen lung

Apartamentele din blocurile noi, fără locatari, nu reprezintă una dintre cele mai bune investiţii: chiriaşii vor evita să aleagă o astfel de adresă, costurile de întreţinere pe timp de iarnă vor fi mai ridicate şi, mai mult, actele de vandalism sunt mai dese în astfel de clădiri. Consultanţii imobiliari cu experienţă nu ne sfătuiesc să ne plasăm banii în proprietăţile din clădirile cu puţini locatari, deoarece vor trece luni bune, dacă nu chiar ani, până când vom reuşi să închiriem sau să obţinem o chirie mulţumitoare.

Timpul este cel mai important aspect ce trebuie luat în calcul în cazul unei investiţii imobiliare – specialiştii spun să pornim la drum cu ideea că vom deţine cât mai mult timp proprietatea achiziţionată, astfel încât să ne facem toate calculele pe termen lung şi să cumpărăm ceva de calitate. Mai mult, dacă ne vom plasa banii într-o proprietate care îndeplineşte toate criteriile de mai sus, cu siguranţă vom avea numai de câştigat.

„Pe termen lung, preţurile au crescut întotdeauna. Pe termen lung, piaţa imobiliară s-a dovedit a fi una dintre cele mai stabile, din punct de vedere investiţional. Dar e adevărat că uneori poţi investi mai bine într-o proprietate sau alta, asta face diferenţa de profit. Pierderea este definită pentru că cineva investeşte într-o proprietate în perioadă de vârf şi îşi doreşte sau este forţat de împrejurări să facă un exit într-o perioadă în care preţurile au scăzut”, încheie Adrian Șişchin, director regional RE/MAX.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

8 May 2013