Cipru s-a bucurat de un boom imobiliar care a durat trei ani, până în 2008. Apoi piaţa imobiliară a început să cadă, în principiu din cauza cererii scăzute din partea britanicilor, care reprezentau 70% dintre cumpărătorii străini din Cipru. Recesiunea din Anglia şi pierderea puterii lirei în faţa euro, i-au făcut pe englezi să caute destinaţii în afara Zonei euro.

20749-cyprus-222.jpgNumărul tranzacţiilor înregistrate la Agenţia Naţională de Cadastru din Cipru a scăzut în luna iulie cu aproape un sfert, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut - de la aproape 800 de contracte înregistrate în 2010, la puţin peste 600, anul acesta. Iar luna iulie este a treisprezecea lună consecutivă în care numărul tranzacţiilor continuă să scadă.

Comparativ cu anul trecut, numărul total de vânzări din perioada ianuarie-iulie a scăzut cu aproape 20% în 2011: de la 5.200 (în 2010) la mai puţin de 4.200 (în 2011). Dar cel mai îngrijorător este că numărul de tranzacţii este acum cu 7% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2009, anul în care piaţa s-a prăbuşit. Atunci au fost vândute sub 4.500 de proprietăţi în prima jumătate a anului, cifră care părea de groază la momentul respectiv.

În luna iulie, au scăzut vânzările în toate zonele din Cipru, cea mai rău lovită a fost Paphos, comparativ cu aceeaşi lună din 2010:

  • Paphos: -40%
  • Nicosia: -34%
  • Limassol: -18%
  • Larnaca: -7%

Federaţia Asociaţiilor Contractorilor de construcţii din Cipru (OSEOK) a anunţat la începutul lunii august că cifra de afaceri din acest segment este în continuă scădere, companiile din domeniu îşi încheie sau suspendă operaţiunile, iar rata şomajului din acest sector creşte dramatic. Reprezentanţii Federaţiei au subliniat că dacă nu sunt luate măsuri imediate în sectorul construcţiilor, impactul asupra economiei va fi tragic, cu un uriaş cost social.

Străinii nu mai sunt interesaţi să investească în Cipru

De asemenea, s-a înregistrat o scădere notabilă şi în numărul achiziţiilor făcute de cetăţenii străini, de peste 25%. Dacă în iulie 2010 se înregistraseră 167 de contracte de vânzare-cumpărare, în care clientul nu avea cetăţenie cipriotă, anul acesta au fost 122.

Larnaca pare sa fie singurul oras care mai trezeste interesul străinilor, înregistrand o creştere de peste 56% a numărului de tranzacţii. În 2010, Nicosia era favorita expaţilor şi a turiştilor care doreau o casă de vacanţă, iar numărul achiziţiilor crescuse cu 125% faţă de 2009. Achiziţiile făcute de cetăţeni străini sunt simţitor mai puţine în alte zone din Cipru: în Paphos şi în Nicosia au scăzut cu 37%, iar în Limassol cu 12%, arată datele Agenţiei de Cadastru.

Preţul mediu pentru un apartament în:

  • Nicosia - central: 2.200 euro/mp, semicentral: 1.900 euro/mp
  • Paphos - central: 2.100 euro/mp, semicentral: 1.950 euro/mp
  • Limassol - 2.750 euro/mp
  • Larnaca - central: 1.600 euro/mp, semicentral: 1.250 euro/mp
    Sursa: Numbeo Cost of Living

Unii dezvoltatori au venit cu reduceri de 30% la preţul locuinţelor aflate în ansambluri finisate sau aproape terminate, în speranţa că vor atrage cumpărători. În acelaşi timp, mulţi britanici îşi vând locuinţele din Cipru la preţuri de dumping şi se întorc în Anglia.

Deşi în primele cinci luni ale acestui an, numărul proprietăţilor cumpărate de cetăţeni străini crescuse cu 17% la nivelul întregii ţări, declinul abrupt din lunile iunie şi iulie a mai temperat optimismul ciprioţilor. Astfel că în primele şapte luni ale lui 2011 s-a înregistrat o creştere de doar 0,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Legile din Cipru sunt pro-chiriaşi

Piaţa chiriilor se împarte în două categorii mari: casele care beneficiază de Legea Chiriilor, din 1983 şi piaţa liberă. Legea Controlului Chiriilor şi amendamentele sale mai recente se aplică chiriaşilor din zone numite de lege „cotrolate", adică oraşe, suburbii şi centre rurale, finisate înainte de 1995. Această lege a apărut în urma nevoii de a proteja chiriaşii. Invazia Turcă, din 1974, a lăsat mii de oameni fără locuinţe. Aceştia s-au văzut nevoiţi să se mute în partea sudică a ţării, astfel că s-au creat numeroase probleme, care cereau legi pentru a preveni evacuarea chiriaşilor la orice moft al proprietarilor. Cetăţenii străini nu sunt protejaţi de această lege.

Preţ mediu de închiriere al apartamentelor:

  • Nicosia - ap. cu un dormitor: 390 euro/lună, cu trei dormitoare: 640 euro/lună
  • Paphos - ap. cu un dormitor: 350 euro/lună, cu trei dormitoare: 600 euro/lună
  • Limassol - ap. cu un dormitor: 525 euro/lună, cu trei dormitoare: 760 euro/lună
  • Larnaca - ap. cu un dormitor: 300 euro/lună, cu trei dormitoare: 570 euro/lună

Citeşte şi Hai în Cipru!


3 September 2011