Creditul Prima Casă a avut puterea de a dicta modul în care evoluează piața imobiliară, în anii de criză economică. Anul curent întărește această realitate, prin recorduri notabile: creditele guvernamentale susțin jumătate din piața imobiliară, convingând băncile și dezvoltatorii să își adapteze produsele la realitatea economică. Rezultatul este acela că pe piață apar tot mai multe ansambluri imobiliare noi la prețuri pentru bugete mici și medii, iar băncile găsesc tot mai des soluții pentru clienții interesați de produse financiare. Prin urmare, numărul tranzacțiilor crește susținut, la un rim adaptat perioadei pe care o traversăm.

35737-prima_casa.jpgDacă anul trecut a fost unul de stabilizare a pieței imobiliare, anul acesta putem vorbi chiar și de creșteri. Este vorba despre un avans timid, dar deloc neglijabil. Concret, în primele nouă luni ale acestui an, în România s-au semnat peste 600.000 de tranzacții imobiliare, cu 16.000 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai intens tranzacționate zone au fost, ca întotdeauna, Bucureștiul și periferia.

  • Astfel, În Capitală s-au vândut peste 47.000 de proprietăți
  • Iar în Ilfov, volumul a fost de peste 37.000 de proprietăți, potrivit INS
  • Pe locul trei, la nivelul tranzacțiilor este județul Timiș, cu peste 31.000 de unități.
  • În cealaltă extremă se află Teleorman, Bistrița-Năsăud și Covasna, cu tranzacții cuprinse între 5.000 și 6.000 de unități

Jumătate dintre tranzacții nu ar fi fost posibile, fără Prima Casă

Multe dintre aceste tranzacții nu ar fi fost posibile dacă nu există creditul Prima Casă. Potrivit statisticilor, prin acest program s-a vândut jumătate din totalul creditelor imobiliare contractatae de români. Anul acesta a fost marcat chiar de un apetit special pentru împrumuturile bancare astfel obținute, cu un număr record al creditelor acordate lunar.

  • De la începutul anului, băncile au vândute credite garantate de stat în valoare de 735 milioane euro
  • S-au acordat 20.500 de credite în perioada ianuarie-octombrie

Băncile au speculat aceste informații și au început să dezvolte programe care să înlesnească acceptarea dosarelor de credit, în special pentru Prima Casă. Iar suplimentarea fondurilor alocate programului guvernamental a condus la posibilitatea ca încă cinci mii de persoane să obțină banii necesari pentru achiziția unei locuințe.

„În ultimul an s-a simțit o creștere a cererii de locuințe noi, pe piața imobiliară, iar motivul este unul complex: clienții au fost stimulați atât de stabilizarea economică precum și de programul Prima Casă, alături de reducerea dobânzilor bancare la credite și depozite. Finanțarea a devenit mai accesibilă decât anii trecuți dar acum sunt mai interesați de achiziții și cei care aveau bani strânși dar nu se încumentau să îi plaseze pe o piață riscantă”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ioana Măceș, director investiții FinConsult.

Cele mai multe proiecte accesibile sunt ridicate în Sudul și Vestul Bucureștiului

În acest context, nici dezvoltatorii imobiliari nu au rămas impasibili și au încercat să construiască produse vandabile. Acest lucru înseamnă că au început să apară tot mai multe proiecte care pot fi acoperite de un împrumut Prima Casă.

Numai anul acesta s-au construit sau se construiesc aproximativ 7.500 de locuințe noi, apartamente sau case. Marea majoritate se adresează clienților cu bugete mici sau medii, adică exact clienții de Prima Casă. Prin urmare, putem spune că exact acestora li se datorează, într-o bună măsură, creșterea care se resimțim în volumul vânzărilor” continuă expertul în investiții Ioana Măceș.

Potrivit datelor INS, vânzările de locuințe noi au crescut cu 5% în primele 10 luni ale lui 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe construcții noi sunt în zona de Sud și zona de Vest a Bucureștiului, acolo unde prețul terenului permite un preț final accesibil. Apartamentele cu una până la trei camere, cu suprafețe mici și preț de Prima Casă sunt cele mai căutate și cele mai des întâlnite.

CITEȘTE ȘI:

12 November 2014