Specialiștii anticipau o creștere economică pentru Zona euro, în 2014, însă slăbiciunile economice ale celor mai puternice state îi fac să își revizuiască estimările. Paradoxul este că, în același timp, unele dintre statele însorite de la periferia Uniunii monetare au înregistrat cea mai rapidă creștere economică a ultimilor ani.

35022-zona_euro.jpgEconomiile de la periferia Zonei euro reușesc să îi surprindă pe analiști – Spania și Portugalia au înregistrat ușoare reveniri economice, în timp ce stâlpii Uniunii monetare nu au reușit să înregistreze creșteri în al doilea trimestru, potrivit celei mai recente analize a PwC. Luând în considerare slăbiciunile celor trei giganți din nucleul Zonei euro (Germania, Franța și Italia), economiștii PwC au revizuit în scădere proiecțiile de creștere pentru Zona Euro în 2014, de la 1,1% la 0,8%.

  • Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% față de trimestru anterior
  • Italia a intrat în recesiune pentru a treia oară din 2008
  • Franța trece prin al doilea trimestru consecutiv de stagnare economică

„Ne așteptăm ca economia Germaniei să revină pe creștere în trimestrul trei, luând în calcul faptul că ultima contracție s-a datorat unor factori conjuncturali – un prim trimestru foarte puternic și o escaladare a situației din Ucraina – în timp ce fundamentele economiei germane rămân puternice. Suntem mai puțin optimiști când vine vorba de celelalte țări care formează „nucleul” Zonei Euro”, declară Richard Boxshall, economistul șef al PwC.

În tot acest timp, Spania a înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii cinci ani (0,6% de la trimestru la trimestru). Efectele s-au resimțit imediat în reducerea ratei șomajului, care a fost în descreștere continuă în ultimele nouă luni. Specialiștii se așteaptă ca această tendință să se manifeste în continuare în cele mai multe state însorite de la periferia Zonei euro, în special datorită sezonului turistic foarte reușit.

Perspective optimiste și în Statele Unite ale Americii

„În Statele Unite, perspectivele de creștere economice sunt optimiste, având în vedere că o creștere a ratei dobânzii de politică monetară a Rezervei Federale (FED) este așteptată abia în 2015.  Au existat îngrijorări în privința celei mai mari economii a lumii după rezultatele dezamăgitoare din primul trimestru, atunci când aceasta s-a contractat cu 0,5% față de ultimul trimestru al anului 2013 (sau cu 2,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut). Însă această scădere a fost rezultatul unor factori conjuncturali cum ar fi iarna lungă și foarte aspră, precum și ajustările stocurilor firmelor”, se arată în analiza PwC.

Creșterea estimată pentru cel de-al doilea trimestru a fost însă mult mai bună: +1% față de trimestrul anterior și o rată anualizată de creștere de 4,2%, susținută în principal de consumul privat și de o refacere a stocurilor.

„Am anticipat în prognozele noastre această redresare și ne menținem estimarea privind o creștere economică de 2,1% în Statele Unite în 2014, care ar urma să se accelereze până la 3% în 2015. Excluzând ipoteza unor șocuri externe majore, ne așteptăm ca FED să înceteze achiziția de active și programul de relaxare cantitativă până la sfârșitul acestui an. După care ne așteptăm ca FED să înceapă un ciclu de creștere a ratei dobânzii de politică monetară din a doua jumătate a anului 2015”, încheie economistul Richard Boxshall.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

11 September 2014